Provident
blog
Építkezési kisokos – Avagy hogyan csináld magad?

2019-05-31

Csináld magad

Építkezési kisokos – Avagy hogyan csináld magad?

Egy családi ház megtervezése mindig komoly feladat, ám a mérnöki munkát és felügyeletet nem mindenki engedheti meg magának. Az építés kivitelezés azonban nem lehetetlen küldetés, ha szem előtt tartasz néhány lényeges pontot.

 

Így készül a jó terv

Szerencsére ma már nem kell kockás papíron, ceruzával rajzolgatni, hiszen remek 3D-programok állnak rendelkezésünkre, hogy elképzeléseinket vizuálisan is szemügyre vehessük. Akár egy tervezőirodát is felkérhetünk, ahol a látványtervezés feladatát színvonalas szoftverek segítségével elvégzik helyettünk.

Fontos a ház tájolása, a belső terek elrendezése és nagysága, ezekből pedig megkapjuk azt is, hogy mennyi építőanyagra, milyen nyílászárókra, mennyi gerendára és tetőcserépre, mennyi burkolóanyagra és cementre lesz szükségünk az építkezés során. Ha profi szakembereket találunk, akkor az idővel is pontosan kalkulálhatunk előre, vagyis, hogy az egyes munkafázisok mikorra lesznek átadásra készek.

Lakás tervezés során ügyelni kell arra, hogy a szükséges anyagok éppen időben érkezzenek a helyszínre: azaz se kerülgetni őket, se várni rájuk ne kelljen, ami komoly logisztikát igényelne.

A legjobb, ha egy kis naplót vezetsz a teendőkről, ahol egy táblázatba mindent felvezetsz az utolsó szögig.

A sorrendiség tartása a sikeres munka egyik legfontosabb alapköve, hiszen például csak a villanyszerelési munkálatok után kezdhet a kőműves, utána jöhetnek csak a festők és a burkolók. A terveket persze az is befolyásolja, hogy az adott mesterember mikor ér rá.

 

Legyél a saját építésvezetőd!

Az építkezések általában mindig több időt vesznek igénybe a tervezettnél, ezért fontos, hogy legyen egy személy, aki összefogja a szervezést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyjából napi 4-5 órát szükséges ezzel a feladattal tölteni. Ilyenkor a nap kezdetén egyeztetsz a szakemberrel az elvégzendő feladatról, ellenőrzöd az előző napi munkát, és ha szükséges, javítást is kérsz.

A zökkenőmentes haladás érdekében legyél mindig elérhető és mobilis, hiszen előfordulhat, hogy olyan kérdés merül fel, melyben csak te személyesen tudsz dönteni.

Ha szeretnél még többet megtudni arról, hogyan vágj bele az építkezésbe, akkor olvasd el korábbi cikkünket a témában!

Biztosítsd be magad!

Egyetlen munkálat sem kezdődhet el megbízási szerződés nélkül. Ezt te magad is kiállíthatod az interneten fellelhető formanyomtatványok alapján. A lényeg, hogy szerepeljenek rajta a vállalkozó adatai, hogy mennyi idő alatt végzi el a munkát, milyen anyagokat használ és azokat az általad elvárt minőségben hogyan építi be.

Kérj az elvégzett munkára garanciát is, hogy a kivitelezési hibákból eredő esetleges költségek ne téged terheljenek a későbbiekben. Ha minden készen áll, nincs más hátra, mint az átadás, az elszámolás és a fizetés, majd pedig, hogy az egész család birtokba vegye és élvezze a fáradságos munka gyümölcsét.

Készen állsz az építkezésre?