Provident
blog
Utazz Európában! – Pozsony

2018-02-07

Szabadon

Utazz Európában! – Pozsony

Európa fővárosai számos csodát rejtegetnek, a közeli kincsekről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A nyugati metropoliszok mellett érdemes egy hosszú hétvégét szánni a Budapesttől mindössze egyórányi autózással elérhető Bratislava, azaz Pozsony meglátogatására. A szlovák fővárosban is hemzsegnek a látnivalók: eláruljuk, mit érdemes megnézni!

Utazás

Ma már reflexből a fapados járatok menetrendjét ellenőrzi először az ember, ha külföldre menne, ez esetünkben azonban nem szerencsés. Csak átszállással lehet elrepülni Pozsonyba, így nem csak hosszabb az út, mint bármely más módszerrel a gyalogláson kívül, de még drága is. Aki megteheti, annak a legegyszerűbb az autózás, de a MÁV is mindössze 9 eurós áron indít vonatokat a szlovák fővárosba, melyek átszállás nélkül 2 és fél óra alatt érik el a célállomást. 40 euró/éjszakáért pedig már tisztességes szállást is találhatunk, így ez garantáltan olcsó utazás lesz.

Történelmi látványosságok

A Pozsonyi Vár négy sarkával kihagyhatatlan, hiszen a város egyik jelképe, valamint a Szlovák Nemzeti Múzeum otthona. Tövében található a Szent Márton-dóm, avagy a koronázó templom, ami alatt 2010-ben megtalálták Pázmány Péter maradványait, és ahol 2013-ban újraszentelték azokat. Hasonlóan emblematikus, továbbá szintén jelentős magyar vonatkozással rendelkezik a Kék-templomként emlegetett Szent Erzsébet-templom is, melyet Lechner Ödön tervezett szecessziós stílusban. A II. világháború végén, Pozsony felszabadításánál elesett katonáknak állított Slavín kegyeleti emlékmű keleti oldaláról belátható az egész város. Természetesen kihagyhatatlan Dévény vára, mely a XIII. század óta biztosít fenséges kilátást a Dunára.

Provident tipp

Kellene még egy kis anyagi segítség az utazáshoz? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részleteket itt találsz!

Kultúra

A történelmi nevezetességek mellett az élő, kortárs kultúra sem elhanyagolható a szlovák fővárosban. Erre az egyik legjobb és legnépszerűbb példa a Danubiana Meulensteen Art Museum: egy mesterséges szigetet hoztak létre a Dunán, ezen található a múzeum és a szervesen hozzátartozó, különleges szoborpark.  Érdemes elmerülni a központban lévő Óváros forgatagában, és felkeresni azokat az olcsó és hangulatos romkocsmákat, melyek itthon is közkedveltek a turisták körében. Mókás ötlet egy fotót készíteni Cumil, azaz Kandi társaságában: egy köztéri szoborról beszélünk, ami az egyik csatornából kandikál ki a járókelők szórakoztatására.

Séták a szabadban

Kiszakadhatunk a városi levegőből, ha az egyik park meglátogatását is beiktatjuk a programok közé. Koliba például rendkívül népszerű séta- és kirándulóhely, nyáron még kötélpálya is üzemel benne. Gyerekekkel szintén tökéletes időtöltés a Pozsonyi Állatkert és Dínópark, a brit Guardian pedig Európa egyik legszebb kirándulóhelyének választotta a Pozsonyi Erdei Park ösvényeit. A Botanikus kert szintén egy üde, zöld oázis a Dunához közel, ahol a városnézés után kiszellőztethetjük a fejünket.

Ti jártatok már Pozsonyban?