Provident
blog

Fedezd fel Európát! – Prága

Az Osztrák-Magyar Monarchiában töltött közös idő, és az általános kelet-európai életérzés miatt az ember szinte elfelejti, hogy Csehország nem is tartozik a közvetlen szomszédaink közé. Ennek ellenére igazán közeli, így hétvégi programnak is kiváló kincses dobozként tündöklő fővárosa, Prága meglátogatása. Utánajártunk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az útból!

Utazás

Ugyan menetrendszerinti vasúti vagy buszjárattal is eljuthatunk Prágába, sőt, autóval sincs messze, de ennél az úti célnál tényleg verhetetlenek a fapados repülők. Majdnem minden nap indulnak, alig több mint egy óra alatt megérkeznek, ráadásul jó eséllyel olcsóbban jövünk ki így, mintha benzinre költenénk.

 

Provident tipp

Ha kényelmesen és kötöttségek nélkül szeretnéd élvezni a városnézést, ajánljuk figyelmedbe az online hiteligénylés lehetőségét. Gyors, megbízható és személyreszabott. Igényeld most!

 

Látványosságok

Szinte egész Prága! Az eklektikus városkép (különös tekintettel a központra) a kulturálisan gazdag múltból fakad: a gótikától a barokkon és a szecesszión át a kortárs irányzatokig minden jelentős korstílus fellelhető a történelmi utcákon és tereken. Mindezt a Moldva látványa fokozza, ami a jeles prágai zeneszerzőt, Smetanat is megihlette, és felette ível át a híres Károly híd is, amely a legrégebbi Európában.  Az Óváros hangulata kihagyhatatlan: itt található a városháza, azon pedig az Orloj nevű legendás óramű. A várnegyedet (Hradzsin, azaz Hradčany) is érdemes felkeresni, hiszen ott található a gótikus stílusban épített Szent Vitus-székesegyház, Csehország legfontosabb és legszebb temploma.

 

Kultúra

Egy prágai hétvége arra is kiváló, hogy ízelítőt kapjunk a város pezsgő kulturális életéből. A vár mellett található a Nemzeti Galéria, de érdemes meglátogatni a Josefov nevű zsidónegyedet is olyan nevezetességekkel, mint a Régi zsidó temető, a Spanyol zsinagóga vagy Franz Kafka szülőháza. Ősszel jazz fesztivál, tavasszal pedig a Prágai Nemzetközi Tavasz fesztivál nyújt izgalmas programokat, de számos galéria, színház és bemutató gondoskodik arról, hogy a köztes időszakban se unatkozzunk.

 

Gasztronómia

Talán mondani se kell, hogy a minőségi, de méltányos árú cseh sörök szerelmeseinek valódi paradicsom a város. Egy korsó világos vagy barna sör, egy nagy adag sztrapacska… Valahogy így néz ki egy idilli életkép a prágai éjszakában. A bátrabb, erősebb gyomorral rendelkező utazók merészebb fogásokat is kipróbálhatnak, mint amilyen például a pacalleves. Arra azonban figyeljünk, hogy a nagyobb, híresebb sörözőkbe érdemes előre helyet foglalni, különben könnyedén lemaradunk az autentikus vacsora-élményről.

 

Ti is kedvet kaptatok egy prágai kiruccanáshoz?