Provident
blog
Fedezd fel Európát! – A varázslatos Szentpétervár

2018-03-13

Szabadon

Fedezd fel Európát! – A varázslatos Szentpétervár

A cárok városa, észak Velencéje ma is közkedvelt úti cél pezsgő kulturális életének, különleges építészetének és persze gazdag történelmi örökségének köszönhetően. Szentpétervár látnivalók és élmények terén is tartalmas kikapcsolódást biztosít, csak arra kell figyelnünk, hogy a hosszas sötétség helyett a legendás fehér éjszakák alatt látogassuk meg.

Utazás

Szerencsére Budapestről már közvetlen fapados járatokkal is elérhető a Finn-öböl partjánál fekvő hajdani orosz főváros. A városnézéshez ideális nyári időszakban hetvenezer forint átlagáron kapható egy-egy jegy, koratavasszal és ősszel azonban már oda-vissza letudhatjuk a távot nagyjából nyolcvanezer forintból. Ősz végétől februárig turistaként nem tanácsos felkeresni Szentpétervárt, ilyenkor ugyanis a 19 órás nappalokat a rendkívül hosszú és sötét éjszakák váltják fel. Bármikor utazunk, készüljünk meleg ruházattal: szeles, szeszélyes és hűvös az időjárás! A belvárosban érdemes gyalog vagy a busz- és trolihálózat kihasználásával közlekedni, nagyobb távokhoz azonban inkább a metrót ajánljuk, ahol az angolnyelvű tájékoztatás is alaposabb. Hasznos, ha a vakáció előtt gyorsan bemagoljuk a cirill ábécét, így könnyebb lesz tájékozódni az utcanevek között. El ne felejtsük: kihagyhatatlan élmény egy hajókázás a Néva folyón és kisebb csatornáin!

Történelmi látványosságok

Bár az 5 milliós város nagyon is a jelenben él, kár lenne figyelmen kívül hagyni a múlt szépségeit! Az Ermitázs, azaz a régi Téli palota ma már múzeumként működik, és számos műkincs büszke otthona. Az előtte lévő Palota tér egyértelműen Szentpétervár központja és lelke. Hasonlóan cári lakosztályból lett emlékmű és kiállító tér a Peterhof épületegyegyüttes, melynek grandiózus kertjét a versailles-i csodákhoz szokták hasonlítani. A Nyári kertet is kötelező meglátogatni, hiszen csak pár éve újították fel, így visszanyerte eredeti, XVIII. századi pompáját. A Péter-Pál erőd csodálatos kilátást biztosít a Finn-öbölre, azonban kevés turista tudja, hogy a Névára néző strand található az egyik tövében. Vegyüljünk el a helyiekkel, és sétáljunk egyet a sárgahomokos parton! Aki a város kulturális múltjára is kíváncsi, vegyen jegyet a Mariinszkij Színházba, és élvezze impozáns környezetben a kimagasló színvonalú balett- és operaelőadásokat.

Provident tipp

Kellene egy kis anyagi segítség az utazáshoz? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Ha érdekel, kérj visszahívást!

Egy metropolisz felfedezése

A Nagy Péter által elrendelt és megálmodott város már alaprajzát tekintve is kuriózum, hiszen organikus növekedés helyett mérnöki pontossággal tervezték és építették. Egyik legnagyobb sugárútja a Nyevszkij Proszpekt, ahol a shoppingolás szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek: már csak szépsége miatt is érdemes megnézni a legrégebbi áruházak egyikét, például a Zinger házban található könyvesboltot. A gasztronómia és a kávéházi kultúra nyugodt, hangulatos otthonra talált a Kolomna negyedben, de a város többi részén is nyugodtan kísérletezzünk a levesezők és a kaukázusi konyhák által kínált választékból. A városnézés tökéletes zárása lehet egy-két korsó legurítása a kézműves sörfőzdékben, ahol egészen biztos, hogy akad egy kis vodka is, ha szépen kérjük.

Ki merülne el szívesen a cári romantika és kortárs pezsgés találkozásában?