Provident
blog

Főzz te is – Karácsonyi menü tippek

Szeretnéd feldobni idén a karácsonyi menüt? Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel te is emlékezeteset alkothatsz a konyhában!

A karácsony az év legmeghittebb ünnepe, ami nemcsak az ajándékozásról szól,  hiszen az ízek és az illatok is előkelő helyet foglalnak el az ünnepi hangulat megteremtésében. A hagyományos fogások mellett apró különlegességekkel és kis változtatásokkal is készülhetsz a vendégeknek. Hogy az ünnep ne a konyhában való robotolásról szóljon, jóelőre érdemes eltervezni, hogyan is dobod majd fel a karácsonyi menüt.

Finomságok másképpen

Mivel egyre elterjedtebb a tudatos táplálkozás, nem árt körbekérdezni a családot, hogy tart-e valaki olyan diétát, amit sajnos még az ünnep kedvéért sem tud megszegni. Ilyen lehet például, ha valaki vegetáriánus vagy glutén- és laktózmentes étrendet folytat. Szerencsére ma már könnyen beszerezheted a hagyományos alapanyagok alternatíváit vagy egyszerűen csak  készítsd el máshogy az adott ételt.

Frissítsd fel a karácsonyi menüt!

Előételnek a hagyományos saláta mellett vagy helyett kínálhatsz valamilyen zöldségkrémes mártogatóst. A mártogató lehet csíkokra vágott zeller, sárgarépa vagy tortilla. A zöldségkrém készülhet például avokádóból, amit egyszerűen és gyorsan összedobhatsz. Zúzd össze a zöldséget, fűszerezd sóval, borssal, kis citromlével, keverj hozzá egy evőkanál jó minőségű olívaolajat és egy gerezd zúzott fokhagymát, majd a tetejét apróra vágott paradicsommal díszítsd. Voilá, már kész is a gusztusos előétel.

A szokásos zöld salátának pikáns jelleget kölcsönöz némi pirított dió, néhány szem áfonya és egy kis feta sajt, amivel igazán karácsonyi jelleget kap ez az egyébként egyszerű fogás.

Avokádóból készült karácsonyi előétel (guacamole)

Klasszikusok kis csavarral

Ha sült csirkét készítesz, a hagyományos rizs és burgonya köret helyett kínálhatsz egészben sült burgonyát egy kis snidlinges tejföllel megbolondítva, vagy akár cikkekre vágott édesburgonyát némi rozmaringgal fűszerezve, amitől nemcsak illatos, de nagyon finom is lesz a végeredmény. Jól mutat a tányéron a narancssárga szín mellett egy kis zöld, ami lehet zöldbab vagy rukkola is, ezeket pedig rubin piros gránátalma magokkal teheted igazán ünnepivé.

Ha idén a halat nem leves, hanem sült formájában tálalnád inkább, akkor helyezd a halszeleteket egy alufóliába, fűszerezd meg egy kis kakukkfűvel és rozmaringággal, tegyél a csomagba halszeletenként egy cikk citromot és egy gerezd fokhagymát, majd sütőben körülbelül fél óra alatt süsd omlósra.

Az egyszerű sülteket – legyen az marha vagy sertés -, pikáns szószokkal dobhatod fel a legegyszerűbben. Marhához remekül passzol a petrezselyem, oregánó és olívaolaj keveréke, a sertésszeleteket pedig kápia paprikából készült krémmel teheted feledhetetlenné.

Köretként használhatsz egy igazi téli zöldséget, a sütőtököt is, amit fahéjjal és csilivel megszórva tehetsz pikánssá, a hatást pedig zsályalevelekkel fokozhatod.

Karácsonyi vacsorához megterített családi asztal

Ínycsiklandó desszertek egyszerűen

A nagymama zserbója és az elmaradhatatlan mézeskalács mellett biztos osztatlan sikert arat majd egy mascarponés pohárdesszert is, amit villámgyorsan elkészíthetsz, mégis mutatós és finom lesz a végeredmény.

A mascarponet keverd ki egy kis mézzel, majd indulhat is a rétegezés: következhet egy réteg ízesített zabpehely, majd a bogyós gyümölcsök és így tovább, míg el nem éred a felső réteget, amit ismét gyümölcsökkel érdemes zárni, és hogy kerüljön rá valami zöld is, helyezz el egy mentalevelet rajta díszítésként.

Ha itt még nem állnál meg, a tetejét megszórhatod apróra vágott mogyoróval vagy finom csokiforgácsokkal. Ezt a desszertet nem lehet elrontani, hiszen az ízek kavalkádja csak még izgalmasabbá teszi.

A mákosgubát is elkészítheted ily módon, kehelyben, de ha megbolondítanád egy kicsit, akkor a vaníliaöntetet kandírozott narancsdarabokkal és rummal teheted karácsonyivá.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Felkészültél a karácsonyi menü elkészítésére?