Provident
blog
Gőztisztítóval a tökéletes tisztaságért

2018-12-13

Tudatos tippek

Gőztisztítóval a tökéletes tisztaságért

Egy családi otthonban mindig zajlik az élet: 10 perc leforgása alatt kiömölhet a kávé, felborulhat a locsoló kanna, a kicsik összekenhetik a falat a vacsora után zsírosan maradt kezükkel, miközben még a macska is beosonhat sáros lábbal az ablakon. Ilyen igénybevétel mellett ember legyen a talpán, aki képes rendet és tisztaságot tartani, ám egy praktikus és strapabíró gőztisztító sok fáradtságtól megkímélhet minket a makulátlan lakásért folytatott küzdelem során. Az azonban fontos kérdés, hogy milyen típussal vágunk bele a harcba: sima vagy kézi gőztisztító? Esetleg egy mop? Adunk pár tippet az ideális darab megtalálásához!

 

Miért van szükségem gőztisztítóra?

Az itthoni háztartásokban még nem annyira elterjedt a gőztisztító használata, pedig sokan idegenkednek a felmosó vödör és kombinációjától, ahogy a padló felmosó ronggyal, térdelve történő suvickolása sem tekinthető XXI. századi módszernek. Ezek a készülékek viszont a vízgőz nedvességével és forróságával nem csak tisztítanak, de fertőtlenítenek is, ami kifejezetten jól jön a kisgyermekkel és az állatokkal rendelkező lakásokban. Ráadásul kifejezetten sokoldalú gépekről beszélünk: az elérhetetlennek vélt sarkoktól kezdve a fürdőszoba padlóján át az autónk kárpitjáig rengeteg területen alkalmazhatjuk őket.

 

Hogyan működik?

Végtelenül egyszerű: vizet töltünk a tartályba, amit az abban található boiler felforral, majd száraz gőzzé alakít. Ez a szórófejen keresztül távozik, ezzel megkönnyítve a szennyeződések higiénikus eltávolítását. Egyes készülékek lehetőséget adnak arra, hogy mindezt tisztítószerrel kiegészítve tegyük. A sima vízzel működő darabok azonban ugyanolyan jól megtisztítják a felgőzölt területet, és még a környezetünket is megkímélik takarítás közben, hiszen nem használnak káros vegyi anyagokat. Arról már nem is beszélve, hogy így a tisztítószerek árát is megspórolhatjuk! Használat után a kosz – egyes tévképzetekkel ellentétben – nem párolog el a gőzzel együtt: bizonyos esetekben az éppen szolgálatban lévő kefén vagy felmosópárnán marad, máskor pedig egyszerűen eltávolítható egy konyharuhával vagy papír törlőkendővel.

 

Moppal vagy mop nélkül?

A mopokat már a „vezeték nélküli” módszerekből is jól ismerjük: kényelmes és derékkímélő alternatívái a szimpla felmosórongyoknak. Az elektromos kategóriában azonban a mopos gőztisztítók némi hátránnyal indulnak a tisztítópárnákat nélkülöző társaikhoz képest, ugyanis nem képesek megbirkózni a kárpitokkal. Így nem szerencsés választás egy gőzmop, ha az otthonunk alapja a padlószőnyeg, vagy esetleg heti rendszerességgel szeretnénk egyszerűen és gyorsan kitisztítani az ülőgarnitúrát. Ellenben az érzékeny fa, parketta, kő, márvány vagy laminált padlók tisztán tartására kiválóan alkalmas: ilyen körülmények között egy mopos gőztisztító porszívóval spórolhatjuk meg a legtöbb időt és energiát.

Kézi vagy sima gőztisztító?

Konyhai gőztisztító, ruhagőzölő, réstisztító… Ahogy azt már fentebb is említettük, a gőztisztítók családja mind funkció, mind kivitelezés szempontjából nagyon sokszínű. Alapvetően mégis két típusba sorolhatjuk ezeket a készülékeket, melyeknek most sorra vesszük az előnyeit és a hátrányait, hogy könnyebb legyen a választás.

 

A kézi gőztisztító kifejezetten praktikus, ha számos nehezen hozzáférhető helyet kell

kipucolnunk a takarítás során. Könnyű, kisebb helyekre is befér, így még akár a sütő tisztításában vagy a mélyhűtő leeresztése során is a segítségünkre lehet, ahogy a tükröket is meseszéppé varázsolhatjuk vele. Számos kiegészítő kefét és fejet kaphatunk hozzá, azonban a legtöbb esetben kifejezetten rövid a géphez tartozó vezeték. Ez persze megoldható egy hosszabbítóval, de attól még külön figyelmet és erőfeszítést kell szentelni neki használat közben.

 

A sima gőztisztító leginkább a porszívókra emlékeztet, és már utaltunk is arra, hogy kombinálható a kéz háztartási eszköz. A kézi változatokkal szemben magasabb teljesítménye a legnagyobb előny, így a makacs szennyeződésekhez és a forgalmasabb családi otthonokhoz mindenképp ezt a típust ajánljuk. Természetesen az ilyen darabokhoz is számos kiegészítőt kínálnak a gyártók, ám akkor sem lesznek annyira mobilis eszközök, mint kézreálló társaik.

 

A kombinált készülékekkel az összes változat előnyét élvezhetjük. A mopos fejektől kezdve az apró fúvókáig számos lehetőséggel segítik a gyors és higiénikus takarítást, és a masszív alap mellett külön lehetőséget kínálnak a kisebb, kézi alkalmazásra szánt rész használatára is. Amikor mindez még porszívó funkcióval is rendelkezik, akkor már tényleg minden igényt kielégítő készülékről beszélhetünk.

Szerintetek is sokat segít egy megbízható gőztisztító a háznál?