Provident
blog

A 10 legjobb karácsonyi habcsók recept

A habcsók, az édességek világának egyik igazi gyöngyszeme, melynek már elnevezése is is arra ösztönöz, hogy habkönnyű csókként érintse ajkainkat, majd lágyan roppanjon fogaink között, édes pillanatokat szerezve bármikor, amikor fogyasztjuk. Ez a finomság eredetileg Franciaországból származik, de meghódította az egész világot, különböző formákban, ízekben találkozhatunk vele a cukrászdák kínálatában. A karácsony közeledtével pedig igazi szezonját éli, hiszen nemcsak az ünnepi asztal egyik különleges desszertje, de sok helyütt a karácsonyfák ékessége. Cikkünkből most megtudhatod, hogy mi is a habcsók népszerűségének titka, mire kell odafigyelni készítésekor, valamint isteni habcsók recepteket ismerhetsz meg. Mert nincs karácsony habcsók nélkül!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Mi az a habcsók és miért imádjuk annyira?

A habcsók egy tojásfehérjéből és cukorból készült édesség, amit könnyed habbá vernek, kis halmokat formálnak belőle, majd sütőben szárítják, hogy elnyerje végső állagát. 

A habcsók diszkrét bája

Lássuk most, hogy mi is teszi annyira ellenállhatatlanná ezt a finomságot!

Ropogós külső, puha belső

A habcsók különleges textúrája az egyik legvonzóbb tulajdonsága. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós és törékeny, belül pedig puhább, ragacsosabb, nyúlósabb. 

Egyszerűség és elegancia

Az alap habcsók recept mindössze két összetevőből áll, tojásfehérjéből és cukorból.Csak ennyi? – kérdezhetnénk. De pont egyszerűsége és finom eleganciája teszi ilyen vonzóvá. 

Sokszínűen variálható

A habcsók alap változatát különböző ízesítők segítségével tehetjük egyedivé és izgalmassá. A leggyakrabban vaníliával, kakaóval, dióval, mandulával, gyümölcsökkel turbózzák fel, tehát mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő ízvilágot.

A habcsók eredete: az első francia csók története

A habcsók története az 1600-as évek Franciaországáig nyúlik vissza. Az első süteményeket ugyanis francia cukrászdákban kezdték el készíteni, és már akkoriban is különleges és elegáns desszertként tartották számon. 

A habcsókot sokáig meringue néven ismerték, mely a klasszikus recept szerint kizárólag tojásfehérjéből és porcukorból készült. Az édesség később szinte egész Európát meghódította és rengeteg változata alakult ki. 

Sőt, a habcsók más desszertek alapanyaga is lett, így megtalálható a pavlova tortában vagy az Eton Messnem, ami egy tradicionális brit desszert.

Provident tipp: Szeretnél Te is  ínycsiklandó habcsókokat készíteni álmaid konyhájában? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Habcsók készítése: mikre figyelj oda a tökéletes végeredmény érdekében?

A habcsók receptje ugyan egyszerűnek tűnhet, azonban vannak apró buktatók, amik miatt előfordulhat, hogy nem egészen olyan lesz az édesség, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Lássuk, hogyan készíthetsz szuper sütiket!

Tiszta eszközök

A habcsók lelke, a tojásfehérje, mégpedig annak tökéletes habja. Ezért gondoskodj róla, hogy a használt tál és habverők teljesen tiszták legyenek. Ugyanis még a legkisebb zsír- vagy olajmaradék is megakadályozhatja, hogy megfelelően fel tudd verni a habot.

Tojásfehérje minősége

Mindig használj friss és szobahőmérsékletű tojásokat és ügyelj rá, hogy a fehérjébe ne jusson tojássárgája, mert ez is akadálya lehet a kemény habnak. 

Porcukor hozzáadása

A porcukrot folyamatosan, apró részletekben add a tojásfehérjéhez, miközben habosítod. Ha egyszerre öntöd bele az egész mennyiséget, gyakorlatilag agyonütöd a habot.

Precíz habverés

Az alapos és hosszú habverés kulcsfontosságú a tökéletes habcsókhoz. A habnak fényesnek és stabilnak kell lennie.

Keményítő, ecet, citrom

Bár az alaprecept a tojásfehérjén és a cukron kívül nem tartalmaz más összetevőt, néhány csepp ecet vagy citromlé, illetve egy kis keményítő segíthet abban, hogy tovább maradjon kemény a tojáshab.

A sütő hőmérséklete

A habcsók sütése légkeveréses sütőben 90-100 fokon a legideálisabb. Ez nagyjából 1 órát vesz igénybe, és elsősorban attól is függ, hogy mekkorák a sütik. Ha nem használsz légkeverést, akkor megoldás lehet, ha résnyire kinyitod a sütő ajtaját. Fontos, hogy akkor jó a habcsók, ha belül még nem kemény, ezért érdemes időről időre ellenőrizni, nehogy kiszáradjon a belseje.

TIPP: Ha esetleg túl kemény lett a habcsók, akkor sem kell csüggedni! A zero waste jegyében használd fel kreatív módon. A karácsonyi időszakban már meg is van a tökéletes karácsonyfadísz, de az év minden szakaszában ideális alapanyag például egy koszorúhoz, ami stílusos dekoráció lehet otthonodban.

Variációk

Minden alkalommal újabb és újabb ízélményben lehet részed, ha például kókuszreszelékkel, reszelt csokival, citromhéjjal, instant kávéval, olajos magvakkal vagy különböző likőrökkel bolondítod meg habcsókodat.

10 karácsonyi habcsók recept: klasszikustól az extravagánsig

Jöjjön most néhány egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb habcsók!

Klasszikus habcsók recept

Az egyszerű habcsók recept mindössze két összetevőt tartalmaz.
Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 200 g porcukor

Elkészítés:

  1. Válaszd szét a tojásokat. Ügyelj rá, hogy a fehérjébe ne keveredjen a sárgája. 

TIPP: A tojások sárgájára nem lesz szükség ebben a receptben, így azokat felhasználhatod például majonéz vagy hollandi mártás készítéséhez. További ételmentő ötleteket itt találsz >>

2. A tojásfehérjéket habverővel vagy konyhai robotgéppel alacsony fokozaton kezd el habbá verni úgy, hogy apránként adagolod hozzá a cukrot. Majd folytasd magasabb fokozaton. A fehérjének olyan állagúnak kell lennie, hogy megfordítva is megálljon az edény alján. Legyen fényes és tömör. 

3. A tepsit béleld ki sütőpapírral.

4. A kész habot töltsd habzsákba, válaszd ki, hogy milyen formájú és nagyságú csókokat szeretnél készíteni. A legideálisabbak a nagyjából 5-6 cm átmérőjű korongok. De készíthetsz karikákat is, vagy ha igazi sütiszobrász vagy, akkor habcsók figurákat.

5. Told be a sütőbe a habcsókokat és nagyjából 1 óra alatt már kész is vannak. Ha nagyon apró sütiket készítesz, akkor érdemes ránézni már 45 perc után.

NEM ÁRT TUDNI: Habcsók port készen is lehet kapni, de az otthoni elkészítés nagy előnye, hogy biztosan semmilyen adalékanyagot nem fog tartalmazni a süti. Érdemes még azzal is tisztában lenni, hogy a habcsókot valójában nem sütjük, inkább csak szárítjuk.

Kókuszos habcsók recept

A kókuszos habcsók egyike a legkedveltebb változatoknak. Az alaprecepten kívül az alábbiakra lesz még szükséged hozzá:

  • 100 g kókuszreszelék
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor

Ezeket a porcukorral együtt adagold a tojásfehérjéhez, miközben kemény habbá vered.

TIPP:  A kókuszos változat isteni, ha reszelt étcsokival díszíted, miután kivetted a sütőből és hagytad kihűlni.

Diós habcsók recept

A diós habcsók alapja szintén a klasszikus recept. Különlegességét azonban 5 dkg darált dió adja, amely gyönyörű színt és különleges ízvilágot ad az édességnek. A darált diót a már kemény habbá vert tojásfehérjébe kell beleforgatni finoman egy spatula segítségével.

Mandulás habcsók recept

A mandulás habcsók ugyanúgy készíthető, mint a diós változat. 5 dkg mandulát darálj le és keverd bele az elkészült tojásfehérjébe.

Francia habcsók recept

A francia változat bár eredetileg csak a klasszikus összetevőket tartalmazta, a ma elterjedt változata azonban vaníliával teszi még érzékibbé a csókokat. Az  tehát mindössze annyival kell kiegészíteni, hogy két vaníliarúd kikapart belsejét is hozzáadod a fehérjékhez, amikor a porcukrot adagolod.

Olasz habcsók recept

Az igazi forró vérmérsékletű olasz habcsók kicsit eltér az eddigi változatoktól.

Ehhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 1 tojásfehérje
  • 70 g cukor
  • 18 ml víz

Elkészítés:

  1. A vízből és cukorból főzz cukorszirupot. 
  2. Miután kihűlt, a szirupot add hozzá a tojásfehérjéhez, majd verd kemény habbá.
  3. A kész habot töltsd habzsákba és készítsd el a csókokat.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsin told 90-100 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 1 órára.

Cukormentes habcsók recept

A habcsók elkészíthető cukormentes változatban is. A klasszikus habcsók receptben található porcukrot a legérdemesebb 165 g eritrittel helyettesíteni.

Csokis habcsók recept

Az elkészítése hasonló a sima habcsókhoz, mindössze 2 evőkanál kakaóporral és 50 g reszelt étcsokival kell megspékelni a csókokat, amiket a porcukorral együtt adagolhatsz a tojásfehérjéhez.

Gyümölcsös habcsók recept

Ha valami frissítő és gyümölcsös édességre vágysz, akkor ez a recept biztosan az egyik kedvenced lesz. 100 g tetszőleges gyümölcs szükséges hozzá, ami lehet akár eper, málna, szeder, áfonya stb. Készítsd el a klasszikus habcsók receptet. A gyümölcsöket nem kell turmixolni, hanem a cukorral felvert tojáshabot kanalazd úgy a sütőpapírra, hogy középen kis mélyedést alakítasz ki, amibe a gyümölcsök kerülnek.

Extravagáns zöldfűszeres habcsók recept

És végül jöjjön egy merészebb ízvilágú zöldfűszeres habcsók. Ehhez használhatsz például bazsalikomot, petrezselymet vagy mentát. Nem kell mást tenned, mint felaprítani a friss fűszereket és gyengéden beleforgatni az alap habcsók masszába.

Neked melyik a kedvenc habcsókod? Írd meg nekünk kommentben!