Provident
blog

Ételmentés tippek: hogyan hasznosítsuk újra a maradékokat?

Megdöbbentő tény, hogy itthon évente közel 250 tonna menthető étel vész kárba. A pazarlás legfőbb oka, hogy az emberek túl sokat főznek, és elfeledkeznek róluk, vagy más okok miatt nem eszik meg a maradékokat. Cikkünkben most megnézzük, hogy hogyan lehetünk tudatosabbak az ételfelhasználás terén, milyen módszerekkel menthetjük meg az élelmiszereinket, és hogyan használhatjuk fel okosan az ételmaradékokat. 

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért is annyira fontos az ételmentés, a maradékok újrahasználása?

Annak ellenére, hogy egyre inkább fókuszba kerül a környezettudatosság, hazánkban még mindig évente majdnem 250 tonna élelmiszer kerül a kukába. Az élelmiszerpazarlás azonban globális probléma, becslések szerint az összes élelmiszer 30-40%-a végzi a szemétben világszerte.

Provident tippek az ételpazarlás ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy 2022-es országos kutatásából kiderül, hogy a magyarok fejenként 65 kg élelmiszerhulladékot termelnek. Ebből a teljesen feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 25,2 kg/fő, ami hatalmas szám! Ha tudatosabbak lennénk, fejenként akár 35.000 forintot is spórolhatnánk évente.

Ugyanakkor az némiképp biztató, hogy a Nébih adatai szerint 2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban.

NEM ÁRT TUDNI: A feleslegesen megvásárolt élelmiszerekből 450.000 ember lakhatna jól egy éven keresztül, napi 3 bőséges étkezés mellett.

Ételpazarlás: miket és miért dobunk ki a leggyakrabban?

A legtöbbször a mindennapok során az alábbiak kerülnek kukába:

  • ételmaradékok (10,7 kg/fő/év)
  • zöldségek, gyümölcsök (4,5 kg/fő/év)
  • pékáruk (3,4 kg/fő/év)
  • tejtermékek (2,4 kg/fő/év)

BIZTATÓ ADATOK:  2016 és 2021 között fejenként 3,1 kilóval kevesebb pékárut pazaroltunk, valamint a készételekkel is sokkal takarékosabbak voltunk, itt 2,6 kg csökkenés volt tapasztalható.

Milyen okok állnak az ételpazarlás mögött?

A hihetetlen mértékű pazarlás hátterében egyértelműen az áll, hogy túl sok élelmiszert vásárolunk és túl sok ételt készítünk. A pékáruk például hamar megszáradnak. A zöldségek, gyümölcsök pedig ha nem megfelelően tároljuk őket, vagy túl éretten vesszük  meg és nem fogyasztjuk el időben, hamar tönkremennek. Ugyanígy a tejtermékek is könnyen megromlanak.

Ételmentés tippek: pazarlás helyett válj tudatossá!

Tekintsük most át, hogy mikre érdemes odafigyelni a mindennapok során.

Provident: pazarlás helyett tudatosság

Tervezd meg a bevásárlásaidat és étkezéseidet!

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a pazarlást, ha előre megtervezed és összehangolod a vásárlásaidat az elfogyasztott ételek mennyiségével. Ehhez érdemes egy listát készíteni, hogy mikor, mit fogsz főzni, illetve fogyasztani a napi étkezések során. Így pontosan annyit tudsz mindenből vásárolni, amennyire szükség van.

Soha ne dobj ki ételt!

Akár otthon, akár étteremben eszel, fontos, hogy a megmaradt finomságok ne kerüljenek szemétbe. Az étel megmentésével pénzt spórolsz és sokat teszel a környezet megóvásáért is. 

Amennyiben vendéglátóhelyen nem bírsz az adagokkal, akár vihetsz magaddal saját edényt, vagy kérhetsz elviteles dobozt, így meglesz a másnapi ebéded vagy vacsorád is. Vagy megoszthatod barátaiddal, családtagjaiddal a fogásokat. Az is jó megoldás, ha eleve csak fél adagot kérsz abban az esetben, ha tudod, hogy limitált a befogadóképességed.

Ha otthon méretezted el az adagot, mindig gondosan csomagold el és tedd hűtőbe. Amennyiben dobozban tárolod, címkézd fel, hogy tudd, meddig kell elfogyasztani.

Fagyaszd le az alapanyagokat, főtt ételeket!

Amennyiben olyan óriási mennyiséget készítettél, amit képtelenség megenni, akkor sincs ok a pánikra. Mehet a fagyasztóba! Nincs is annál jobb dolog, mint amikor épp nincs időd főzni és egy isteni ebédet csak előkapsz a mélyhűtőből. 

Fontos, hogy mikor lefagyasztod az ételt, mindig címkézd fel, hogy tudd, mit tartalmaz és mikor tetted el. A fagyasztott ételek sem tarthatók el a végtelenségig, ezért időről időre ellenőrizd, hogy milyen finomságok lapulnak bent, nehogy végül ki kelljen dobni őket.

Alapanyagoktól is függ, hogy meddig fagyaszthatjuk az élelmiszereket, íme néhány példa:

  • szelet húsok: 4-12 hónap
  • csirke darabolva: 9 hónap
  • hal: 3-8 hónap
  • darált hús: 3-4 hónap
  • sajtok: 2-3 hónap
  • péksütemények: 2-3 hónap
  • zöldségek, gyümölcsök: 8-12 hónap
  • főtt tészta: 3 hónap

Vedd figyelembe, hogy mi a legjobb az élelmiszer számára!

Amikor elcsomagolod a maradékokat, nagyon fontos, hogy figyelembe vedd az ételek tulajdonságait. Például egy chilis-rizses fogás esetében a maradék rizst a tárolóedény aljára tedd, majd egészen a szélekig borítsd be chilivel. A rizs ugyanis hajlamos elég gyorsan kiszáradni, de ha egy réteg nedves hozzávalóval fedjük be, tovább megőrzi az ízét és az állagát.

Az alapanyagok tökéletes újrahasznosítása

Most pedig nézzünk meg néhány alapanyagot, hogy hogyan gondolhatod újra őket, elkerülve, hogy szemétbe kerüljenek.

Provident: Alapanyagok tökéletes újrahasznosítása

Zöld leveles zöldségek

A legtöbbet pazarolt élelmiszerek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek. Pedig ezek nemcsak  vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, de rendkívül sokoldalúan fel is használhatók. 

Lássunk, hogyan:

  • készíthetsz salátákat, köreteket
  • teheted szendvicsekbe, hamburgerbe, tacóba stb.
  • remek turmix alapanyagok
  • feldobhatod vele a tésztákat vagy sültekre is szórhatod őket

Citrusfélék héja

A citrusfélék héját gyakran kidobják, pedig remekül újrahasznosíthatók. 

A héjak alkalmasak:

  • kandírozásra
  • italok díszítésére
  • víz ízesítésére 
  • sütemények sütésére
  • joghurt újragondolására stb.

Fontos, hogy étkezésre csakis kezeletlen héjat használj.

Zöldséghéj és szár

A zöldségszárakat egyáltalán nem kell hulladéknak tekinteni. A brokkoli vagy a zeller szára vagy a spárga például remek levesben, vagy sült ételekhez köretként is tálalhatók. 

Készíthetsz továbbá mártogatósokat belőlük, feldobhatod kedvenc humuszodat. 

A megmaradt zöldséghéjat beteheted fagyasztó zacskóba és a későbbiekben felhasználhatod zöldség alaplé készítéshez.

TIPP: Ha a megmaradt szárakat, zöldéghéjakat már nem tudod tovább hasznosítani, akkor jöhet a komposztálás. Ez a szerves anyagok, köztük az ételmaradékok természetes újrahasznosítási folyamata, amelynek során olyan trágya keletkezik, amely gazdagítja a talajt és a növényeket.

Marha-, disznó- és csirkecsont

A megmaradt csontokból finom húslevest készíthetsz. Hasonlóan a zöldséghulladékokhoz, a csontokat is bezacskózhatod, és a későbbiekben előkaphatod a fagyasztóból, ha levest főzöl.

Savanyúságlé

Talán idáig a savanyúságok leve a lefolyóban végezte, pedig kiválóan használhatod azt a mindennapok során. Az uborkalevet például hozzáadhatod házi salátaöntethez, keverheted koktélokba, vagy akár kedvenc kenyérreceptedet is feldobhatod vele.

A cékla, uborka, savanyúkáposzta leve önmagában is fogyasztható és nagyon egészséges.

Provident: 13 tipp

13 profi ételmentő tipp

És végezetül jöjjön néhány tuti ételmaradék-mentő tipp!

  1. A megmaradt zöldségeket (pl. tök, brokkoli, karfiol, paprika) le lehet fagyasztani, és később krémlevest készíthetsz belőlük.
  2. A sült zöldségek – például a gomba, a spárga és a paprika – ízletes kiegészítői az omlettnek, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról.
  3. Dobd a maradék sütiket, kekszeket egy turmixgépbe, adj hozzájuk egy kanál krémsajtot, mogyoróvajat vagy nutellát, és készíts rumos golyókat. Formázz kis gombócokat, és hempergesd meg őket kekszmorzsában vagy darát dióban.
  4. A maradék főtt marha-, csirke vagy sertéshús felkockázható és hozzáadhatod tésztákhoz, zöldségekhez, összepirítva őket.
  5. A hal maradékokból ízletes halászlevet készíthetsz.
  6. Vágd fel a maradék főtt csirkehúst, és adj hozzá majonézt, curry-t, sót és borsot, hagymát, zellert, apróra vágott diót és mazsolát, és készíts belőlük fantasztikus szendvics vagy tortilla tölteléket.
  7. A megmaradt rizst teheted levesbe. Nagyon laktatóvá teszi  zöldség-, hús- vagy paradicsomlevesedet.
  8. Ha egy maradékból nincs elég ahhoz, hogy teljes ételt készíts belőle, akkor használd például csak köretként.
  9. Ha megettél egy fél avokádót, ne hagyd, hogy megbarnuljon és megpuhuljon. Kanalazd ki a maradékot, és keverd össze majonézzel, apróra vágott zöldhagymával, kevés citromlével és kockára vágott paradicsommal. Fogyaszd szendvicseken van mártogatósként.
  10. Ahelyett, hogy a vacsorához előre elkészítenéd a salátát, tálald önállóan az öntetet és a zöldségeket, és hagyjd, hogy a vacsoravendégek maguk készítsék el. A krutont is külön tedd ki. Ha ugyanis összekevered a hozzávalókat, sokkal gyorsabban megromlik.
  11. A baguette  hajlamos elég gyorsan megkeményedni, miután felszeletelted. Pánikra azonban semmi ok, jó lesz még bundáskenyérnek.  
  12. A megszáradt kiflikből, zsemlékből, bagettekből isteni krutont készíthetsz.
  13.  A megmaradt rizsből és zöldségekből remek sült rizs varázsolható.

Ételmentő pályázat – Te mit kezdesz a maradékkal? 

Ha Te is fontosnak tartod az ételek újrahasznosítását és szeretnél nyerni, akkor vegyél részt pályázatunkon! Keressük azokat a recepteket, melyek a megmaradt ételekből egy új fogást varázsolnak. A 10 legjobb receptet Bede Róbert mesterszakács választja ki és a nyerteseket dedikált szakácskönyvvel díjazzuk!

A maradékok: tojásfehérje, főtt burgonya,  hús- vagy csontleves és a benne főtt zöldségek, szikkadt kenyér vagy zsemle, sült sertéslapocka.

A pályázatokat e-mailben várjuk: etelmentes@provident.hu

A beküldés határideje: 2023. március 15.

A részletes feltételeket az alábbi linken találod: https://bit.ly/Etelmento-palyazat

Hiszünk abban, hogy minden maradék megérdemel egy újabb esélyt! Te mihez kezdesz velük?