Provident
blog
Hangulatos fűtés: legyen a nappali éke a cserépkályha és a kandalló

2019-09-17

Csináld magad

Hangulatos fűtés: legyen a nappali éke a cserépkályha és a kandalló

Az ember ősi kötődése a tűzhöz tagadhatatlan, varázslatos hangulata a szürke és hideg téli hétköznapokba melegséget csempész. Ha a fűtés fával történik, akkor a kandalló vagy a cserépkályha a legjobb választás.

Pro és kontra

Bármelyik mellett is döntesz, mindeképpen a nappali fókuszpontjává válik, az átmeneti őszi-tavaszi időszakban kiváltja a központi fűtést, kiegészítő fűtésként vagy – vízteres rendszer esetén – az egész ház felfűtésére alkalmas a leghidegebb hónapokban.

Akinek kandallója vagy cserépkályhája van, jól tudja, hogy nem ezek a legkényelmesebb fűtési megoldások, hiszen naponta el kell végezni a tisztítási és begyújtási procedúrát, ami porral és kosszal jár. Az aprófa felvágása, a fahordás és pakolás nem a dolgos hétköznapokra való, ráadásul, ha csak ezt a rendszert használod, akkor munka után hűvös lakásba érkezel. Ha előre bekészíted a gyújtóst, időt takaríthatsz meg, és hazaérkezvén már csak egy gyufányira leszel a melegtől.

A radiátorral ellentétben ezek az alternatív fűtési rendszerek sugárzó hőt adnak le, így hamarabb érezheted a kellemes meleget, amit a falak is átvesznek. Mivel az életterünkben van, ügyelnünk kell a folyamatos oxigén-utánpótlásra és érdemes beszerezni egy szén-monoxid jelző készüléket is. Mint a legtöbb fűtési rendszernél, kandalló vagy cserépkályha esetén is éves ellenőrzésre van szükség, melyet a kéményseprők látnak el és, ha indokolt, elvégzik a megfelelő karbantartó munkálatokat.

 

Első a biztonság

Sokan nem is gondolnák, mekkora jelentősége van a biztonság szempontjából annak, mennyire száraz a fa. A frissen kitermelt fa tömegének ugyanis akár a fele is víz lehet, ami tökéletlen égéssel, korommal és füsttel jár egy egyébként hibátlanul kivitelezett tűztérben is.

Mire érdemes figyelni?

  • A kandalló építés csak akkor jár garanciával, ha azt szakember végezte el.
  • Ne kezdj bele szakértelem nélkül, mert az személyi sérüléssel és anyagi kárral is járhat.
  • A kályha anyagának a 900 fokos hőmérsékletet is bírnia kell.
  • A füstcsövek, légrések és a szellőzés a szabványban előírtak szerint legyen kialakítva.
  • A kéményekre is engedély kell, melyet az illetékes hatóság a kémény átmérője, kialakítása és anyaga szerint ad meg.

 

Milyen legyen?

A korszerű fűtés nemcsak funkciójában, hanem dizájnjában is különleges. Ma már a kandallók számtalan formája létezik: készülhet díszkőből kirakva, csempével burkolva, lehet letisztultan elegáns vagy rusztikus, lebegő vagy körbejárható, a lényeg mindig az, hogy illeszkedjen a lakás enteriőrjébe. Ha bizonytalan vagy, milyet szeretnél, böngéssz az inspirációs oldalak kifogyhatatlan forrásából.

A szakemberek a kandallót 30-40 nm-es helyiségekbe, hétvégi házakba és meghitt estékhez ajánlják, mivel óránként 10-12 kW teljesítményre képes, így a tér gyorsan felmelegszik. A cserépkályha családi házak kifűtésére ideális, mivel az igényelt 2-4 kW energiához közelebb áll az általa termelt 4-6 kW óránkénti energia. Így kellemes, de nem túlzott meleg érhető el a segítségével.

 

Régi hangulat új köntösben

A mai modern cserépkályhák a régi idők kemencéit idézik, de hőleadás és hőtartás tekintetében is megelőzik egy radiátor teljesítményét. A titok a heteken át készülő, samottal kevert, tűzálló kályhacsempében rejlik. A megépítése körülbelül egy hetet vesz igénybe, az ára pedig – ha nincsenek extra kívánságaink – nagyjából 300-500 ezer forint között mozog. Valamivel olcsóbban, 80-220 ezer forintért vásárohatunk mobil kandallót. Az árkülönbség oka a gazdaságosságban is rejlik: míg egy kandalló 1-2 órán keresztül tarja a hőt, a cserépkályha akár 10-12 óra leforgása alatt is árasztja magából a meleget, miután a tűz lehamvadt.

 

Bármilyen fűtés esetén sokat spórolhatunk, ha a ház szigetelése megfelel a modern követelményeknek és odafigyelünk rá, hogy a nyílászárókon se távozzon értékes hő.

 

A küllemen és a költségeken túl érdemes megfontolni a szakértők tanácsait is, hogy elkerüljük a leggyakoribb hibákat és hosszú időn át élvezhessük a kandalló nyújtotta fenséges látványt és melegséget.

 

Ti inkább a cserépkályha vagy a kandalló mellett döntenétek?