Provident
blog

Spóroljunk a fűtéssel!

Október az a hónap, amikor általában már elővesszük az átmeneti kabátot, behozzuk a fagyérzékeny növényeket a lakásba, és bekapcsoljuk a fűtést is. Hónapokon át melegen tartani az otthonunkat költséges, de kis odafigyeléssel lefaraghatunk a kiadásokból. A megfelelő hősugárzó, elektromos radiátor használatával sokat spórolhatunk, a szellőztetés pedig nem kell, hogy feleslegesen hosszú legyen, így elkerülhetjük, hogy kihűljön a lakás. Természetesen ezek a tippek azoknak szólnak, akik nem távfűtéses lakásban laknak és szabályozhatják a költésüket.

A hideg beköszöntével az otthoni öltözködés is az évszaknak megfelelőre változik, papucsot és meleg pulóvert hordunk a lakásban. Kicsit be is csaphatjuk magunkat párásítással, ugyanis az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük, ha elég párás a levegő. Mindezek azonban nem helyettesítik a fűtést.

Hogyan spóroljunk a fűtéssel. 4 tipp és tanács egybenMég a fűtési szezon előtt érdemes előre gondolkodnunk, mert sokat spórolhatunk egy egyszeri felújítással. Hiszen a korszerű nyílászárók jól zárnak, megfelelő hőszigetelést biztosítanak otthonunknak, a meleg nem szökik ki az ajtóknál, ablakoknál. Mielőtt először használnánk a kazánt, a konvektorokat, nézessük meg szakemberrel. Ez a biztonságunk miatt is fontos, és készülékeink állapotát a fogyasztás szempontjából is érdemes felméretnünk.

Az ablakokon beáramló napfénnyel ősszel és télen is átmelegíthetjük kicsit a lakást. Naplemente után azonban lehűl az ablakok felülete, ezért sötétben már inkább húzzuk be a függönyöket, eresszük le a redőnyt.

A hőmérséklet szabályozás alapvetően fontos, hiszen éjszakára és azokra az időszakokra nem kell trópusi hőséget csinálnunk, amikor nem vagyunk otthon. Viszont teljesen kihűlni se hagyjuk a lakást, mert újra befűteni hosszú ideig tart és sokkal költségesebb is, mintha alacsony hőfokra állítva hagyjuk napközben a fűtést. Ha fával fűtünk, érdemes elektromos radiátorokat is felszereltetnünk, amik gondoskodnak az állandó, kellemes szobahőmérsékletről.

Fontos, hogy a hűvös évszakokban ne tegyünk semmit a fűtőtestekre, ne toljuk közel hozzájuk a bútorokat se, mert nemcsak gyulladásveszélyesek a közel lévő tárgyak, de a hő áramlását is gátolják, visszafogják.

Ha pár spórolási tippet betartunk, csökkenthetjük a fűtés számlánkat már idén télen!