Provident
blog
Használtruha leadás: a régi ruhadarabok új élete

2024-01-26

Tudatos tippek

Használtruha leadás: a régi ruhadarabok új élete

Évente világszerte minimum 80 milliárd ruhadarab készül, és a fast fashion térhódításának köszönhetően ruhatárunk is gyakran cserélődik, igazodva az aktuális divathoz és trendekhez. De mit tegyünk azokkal a ruhadarabokkal, amelyeknek meguntuk a színét, szabását vagy méretben nem passzolnak? Hogyan minimalizálhatjuk a textilhulladékot és gondoskodhatunk egykori kedvenceinkről környezetbarát módon?

Cikkünkben most megmutatjuk a használtruha leadás előnyeit, hogy mikre érdemes figyelni a gardróbunk selejtezése során, és hová vihetjük már nem hordott ruháinkat.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Használtruha-leadás: miért fontos, hogy ruháink ne a szemétben végezzék?

A távol-keleti tömegtermelés, az olcsó bérek, és a környezetvédelmi követelmények alacsony szintje miatt a ruhaneműk az utóbbi évtizedekben meglehetősen olcsóvá váltak. Évente minimum 80 milliárd ruhadarab készül szerte a világon. Sok esetben a nagyobb divatláncok kollekciói negyedévente váltják egymást, folyamatos fogyasztásra ösztönözve az embereket. A gyorsan változó trendek és rossz minőségű ruhák szükségszerűen azt eredményezik, hogy nap mint nap óriási mennyiségben válnak feleslegessé a ruhadarabok. Szomorú adat, hogy évente 60–80 ezer tonnára tehető a kidobott textilhulladék, ezért fontos a vásárlások és a selejtezések során is szem előtt tartani a környezetre gyakorolt hatásukat, és kidobás helyett az újrafelhasználásra, újrahasznosításra és átalakításra fókuszálni.

használtruha leadása kidobás helyett

Mik a használtruha leadás előnyei?

A használtruha leadása nemcsak egyéni szinten, de a társadalom és a környezet szempontjából is számos előnnyel jár. Egy kis tudatossággal mindannyian hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövőhöz és a környezetbarát életmódhoz.

Nézzük most meg, hogy miért érdemes leadni már megunt ruhadarabjainkat!

  1. ok: Környezetvédelem 

A használtruha leadása nagyban hozzájárul környezetünk megóvásához, mivel csökkenti a textilipari hulladék mennyiségét. A zero waste mellett fontos tényező, hogy a ruhák gyártása során számos erőforrásra, vízre és energiára van szükség, így a meglévő ruhák újrafelhasználása segít minimalizálni ezt a környezeti terhelést. Nincs olyan olcsó alapanyag és gyártási technológia, ami ne járna durva szén-dioxid-kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel.

ELKÉPESZTŐ ADATOK: Egyetlen új farmer előállításához nagyjából 8000, míg egy  pamutpóló készítéséhez körülbelül 2700 liter vízre van szükség. Utóbbi két és fél évig fedezhetné egy ember ivóvízigényét.

  1. ok: Ökológiai lábnyom csökkentése

A használtruha újrafelhasználása csökkenti az emberek ökológiai lábnyomát. Az új ruhák gyártása a legtöbb esetben környezetterhelő folyamatokkal jár, míg a használt ruhák további használatával ezt a terhelést jelentősen csökkenthetjük.

  1. ok: Társadalmi felelősségvállalás

Sok használtruha-gyűjtő pont és jótékonysági szervezet a ruhákból befolyt összegeket szociális célokra fordítja. A ruhaadományok segíthetnek azoknak, akik nélkülöznek, így hozzájárulva a társadalmi felelősségvállaláshoz.

  1. ok: Hozzájárulás a pénzügyi megtakarításokhoz

A használtruha leadása jó lehetőség arra, hogy mindazok, akik számára nem fontosak az új darabok, jelentősen faragjanak kiadásaikon úgy, hogy közben lehetőségük van akár alig vagy egyáltalán nem használt márkás darabok között válogatni.

  1. ok: Tudatos vásárlás ösztönzése

A használtruha leadása segíthet a tudatos vásárlási szokások kialakításában. Az emberek megfontoltabban választhatják meg, hogy milyen ruhákat vásárolnak, és hogyan bánnak a már meglévő ruhatárukkal.

  1. ok: Egyedi, stílusos darabok

A használtruha üzletekben járva gyakran bukkanhatunk egyedi és stílusos darabokra, melyeket a hagyományos fast fashion üzletekben hiába keresünk. Annak tehát, aki utazik a különlegességekre, ugyanakkor nem szeretne milliókat fizetni, a turi egy valódi aranybánya lehet.

Használtruha leadás tudnivalók: ezekre figyelj!

  • Soha ne dobd megunt ruháidat, cipőidet, táskáidat a kommunális hulladékba.
  • Mindig különítsd el selejtezéskor azokat a darabokat, amiket már azért nem hordasz, mert tönkrementek, illetve amik csak helyet foglalnak, valamiért nem hordod őket, ugyanakkor jó állapotban vannak. Ha valami már nincs megfelelő állapotban, akkor nézd meg, mire tudnád használni (pl. kreatívkodáshoz, takarításhoz stb.), vagy elviheted javítóműhelybe, varrodába, szabóhoz, hogy egy új darab születhessen belőle. 
  • Mielőtt gyűjtőpontra viszed a ruhákat, gondold át, hogy a családtagok, barátok közül kinek szerezhetne örömöt néhány darab.
  • Ne felejtsd el kimosni és rendszerezni a ruhákat, mielőtt leadnád őket. Így nemcsak az adományozott ruhadarabok minősége javul, de a használtruha-gyűjtő pontokon is könnyebben dolgozhatnak az önkéntesek. Ne adj le penészes, állatszőrös, koszos, lyukas darabokat.
  • Csoportosítsd a ruhákat és kiegészítőket kategóriák szerint (például női, férfi ruházat vagy gyerekruházat, cipők stb.).
  • Ha van lehetőséged, használj dobozokat vagy zsákokat a kategorizált adományok elkülönítéséhez.
  • Nézd meg, hogy a környékeden milyen gyűjtőpontok vannak. Válassz olyan szervezeteket vagy jótékonysági intézményeket, amelyeknek szívesen adnád az adományaidat.
  • Érdeklődj a gyűjtőpontok működéséről és elfogadási kritériumaikról. Néhány hely csak bizonyos típusú ruházati cikkeket vesz be.
használtruha gyűjtése

Hová vidd egykori kedvenceidet? Használtruha leadás tippek

Számos módon adhatsz túl feleslegessé vált ruháidon, de a legegyszerűbb az, ha használtruha-gyűjtő pontokra viszed be őket. Sok helyen találhatsz ilyeneket a fővárosban és vidéken, ezeket többnyire  karitatív szervezetek, jótékonysági intézmények működtetik.

Sok gyűjtőpont a beérkező ruhákat árusítja is, az így befolyt összeget pedig jótékony célokra fordítja.

Nézzük tehát a lehetőségeket!

Adományboltok

Ezek a boltok kifejezetten adományokat fogadnak el és értékesítenek, például a Cseriti vagy a Filantrópia Adománybolt. Többnyire  hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak és a rászorulóknak nyújtanak támogatást a beérkező összegekből.

Jótékonysági szervezetek

Különböző jótékonysági szervezetek is fogadják az adományokat. A Máltai Szeretetszolgálat használtruha leadással is foglalkozik, de viheted például a Magyar Vöröskereszthez, az  Oltalom Karitatív Egyesülethez, a Magyar Református Szeretetszolgálathoz, a vagy a Katolikus Karitászhoz is a felesleges darabokat. Ezeken a helyeken nemcsak ruhákat, hanem más tárgyi adományokat is elfogadnak.

használtruha adományozása jótékony szervezeteknek

Használt ruha üzletek

Vannak olyan boltok, amelyekben nemcsak vásárolni, hanem leadni is lehet second hand cuccokat. Fontos, hogy kizárólag jó minőségű, ép ruhák keresik a gazdájukat, ezért ha ilyen üzletekben gondolkodsz, alaposan válogasd át a kiselejtezett darabokat. Sőt, cserébe akár újabb ruhákhoz is hozzájuthatsz, mert például a Swappisnál vagy a ReRuHa üzletében pontokat kapsz cserébe és kedvezményesen vásárolhatsz. Tehát mindenki jól jár!

Ruhagyűjtő konténerek

Az ország szerte elhelyezett ruhagyűjtő konténerek kényelmes lehetőséget kínálnak a feleslegessé vált ruhák leadására. 

Miket tehetsz ezekbe a konténerekbe?

  • ruha
  • cipő
  • táska
  • kiegészítők
  • függöny, lakástextíliák

Állatmenhelyek

Egyes állatmenhelyeken – például a Noé Állatotthon –  is szívesen fogadnak tiszta, jó állapotú rongyokat, amelyek a menhelyen élő állatok számára lehetnek meleg takarók. Érdemes előzetesen tájékozódni az adott hely igényeiről.

Fontos, hogy csak olyan darabokat vigyél, amik még véletlenül sem okozhatnak sérülést vagy fulladást az állatoknál. Tehár kerülendők a cipzárak, gombok, flitterek. De a műszálas anyagok sem a legideálisabbak, elsősorban pamut textíliákban gondolkodj.

használtruha adományozása állatmenhelyeknek

Ruhagyűjtő programok üzletekben

A fast fashion márkák is egyre inkább kezdik felismerni a fenntarthatóság fontosságát, a H&M Ruhagyűjtő programja például lehetőséget biztosít arra, hogy leadott ruhák újraviselésre vagy újrahasznosításra kerüljenek. 

Ha használtruha leadás pénzért nem is lehetséges, a darabokért cserébe pontokat vagy utalványt kaphatsz, amit következő vásárlásodnál fel is használhatsz.

Marketplace

Megunt ruháidat akár felteheted a különböző virtuális piacterekre is, például a Vintedre vagy a Facebook Marketplace-re, amivel egyrészt pénzt kereshetsz, így csökkentve kiadásaidat, másrészt a felhasználóknak is segíthetsz, hogy rábukkanjanak régen keresett darabokra, igazi különlegességekre. Egykori kedvenceid így biztosan jó helyre kerülnek.

Te hová szoktad vinni megunt ruhadarabjaidat? Írd meg nekünk kommentben!