Provident
blog

Házikedvenc fekvőhelyek téliesítése

Beköszöntött a tél és ezzel együtt a hideg, amit bizony kis kedvenceink is megéreznek. Az alábbi cikkünkben adunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan téliesítsd a fekvőhelyét.

 

Rászorulnak az emberi segítségre

A télre nemcsak nekünk, hanem a háziállatainknak is fel kell készülni. A macskák ilyenkor többet esznek, illetve egyes fajták bundája is látványosan nő bizonyos kutyafajtákkal egyetemben. Ez azonban nem feltétlenül elég, ha kint mínuszok vannak. Ekkor már emberi segítségre szorulnak, hogy átvészeljék a telet.

A legjobb persze, ha ilyenkor nem engeded kint éjszakázni a macskádat, azonban, ha erre nincs lehetőséged (vagy kutyát tartasz, aki nagytestű), akkor a legfontosabb, hogy a fekvőhelyét téliesítsd.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Így téliesítsd háziállatod fekvőhelyét!

 

Kutyaház téliesítés lépésről lépésre

A kutyaház téliesítése és szigetelése akkor fontos, ha a kutyád fázós (rövid a szőre), tehát igényli a magasabb hőmérsékletet. Ha inkább a kész bolti verziót preferálod, akkor már (mérettől függően) 25-40 ezer forintért vásárolhatsz ilyen kutyaházat.

Ha azonban a meglévőt szeretnéd felkészíteni a télre, akkor elsőként gondold végig, hogy milyen anyagból van, elfér-e benne melegítő eszköz és lehet-e szögelni. Télen fontos, hogy a kutyaház magasabban legyen a talajszintnél, máskülönben a kutyus behordja a havat, ami bent elolvad és vizes lesz az egész. Ha magasabban van a talajnál, akkor ezt nehezebben tudja megtenni. Egyszerű megoldás, hogy ha a házat egy betonlapra, raklapra vagy egy vastagabb falapra teszed.

A szigetelőanyag választásnál érdemes kerülni a nikecell/hungarocell lapokat, mert könnyen porlanak, valamint a kutyák is előszeretettel rágják, a tüdőbe jutott por pedig ártalmas. A másik kerülendő anyag az üveggyapot, ami szúrós, kényelmetlen, a bőrirritáció miatt pedig nem fogja használni a kis kedvenc. Az ásványgyapot bár drágább, (1400 Ft a négyzetméterára), de ez az ideális választás, mert jó hang- és hőszigetelő, tűzálló, valamint páraáteresztő is.

Ha ez megvan, akkor a következő lépés a ház elhelyezése. Szélvédett helyre kell tenni természetesen, és a bejáratot el kell fedni. Egy vastagabb padlószőnyeg (nagyjából 3000 Ft környékén kapható) kényelmes bejutást jelenthet, persze figyelj a rögzítésre, nehogy leráncigálja a kutyusod.

A ház oldalát, tetejét és alját be kell fedni szigetelőanyaggal, ezután kerül alulra egy védőréteg. A PVC gyakori választás, azonban nehéz tisztítani és az oldalsó falaljak alatt befolyhat a víz. Helyette használj csúszásgátló gumialjat (3000 Ft négyzetmétere), ezzel borítsd be az aljzatot úgy, hogy az oldalsó falak réseit is elfedd.

Zárásképp pedig szalmát, puha faforgácsot lehet szórni a gumialjzatra, illetve a meleg pokrócát és a kedvenc gumicsirkéjét se hagyd kint.

Ha a kutyusodat a lakásban tudod tartani, akkor pedig így tudsz csinálni neki házilag fekvőhelyet.

 

A macskaház téliesítése könnyebb

Természetesen a macskákról is szót ejtünk, ugyanis hiába a bunda, nekik is jár a szeretet meleg formájában. Nekik 10 000 forinttért már lehet kapni téliesített helyet, azonban házilag is elkészítheted ezt.

Első lépésként vásárolj egy nagy műanyag tárolódobozt (2-6 ezer forint között kapható, mérettől függően), valamint egy kisebbet, ami kényelmesen belefér a nagyobba, marad még köztük hely. Vágj lyukat mindkét doboz ugyanazon részére, ez lesz a bejárat. Tisztítsd le a sorját a bejárat széléről, hogy ne szúrja a macskát. Rakd bele a kisebb dobozt a nagyobba, majd a két doboz közötti részt béleld ki. Hungarocell, rongyok vagy széna is megfelelő lehet.

Végezetül zárd le a dobozokat, és béleld ki a belsejét (például szénával), hogy a fekhely kényelmes legyen.

Bónusz tipp: jó ötletnek tűnhet egy fűthető párna beszerzése (14000 Ft környéke), azonban ezzel az a gond, hogy ha túl nagy hőmérsékletkülönbség, akkor a kis kedvenc meghűlhet a hidegbe kimenve.

Macska és kutya fekvőhely téliesítése - így csináld!

Készen állsz arra, hogy felkészítsd a kedvencedet a télre?