Provident
blog

Mennyibe kerülnek a gyerekek különórái?

Gyermekeink különórákra járatása rendszeres költség, aminek nagysága több tényezőtől függ. Most megnéztük egyes sportágak, nyelvek és zenés különórák tekintetében, hogyan készüljünk pénzügyileg.

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

 

A mozgás jó dolog

Amennyiben gyerekünk a sport iránt érdeklődik, akkor első körben érdemes vele megismertetni többféle sportágat, hogy kiválassza azt, amit a legjobban élvez.

A sportnál egyszeri költség a felszerelés megvásárlása (sportcipő és ruházat), rendszeres pedig az edzésre járás. A tömegsportokban (például futball, vagy kosárlabda) a felszerelés relatíve olcsóbb, mindenestül 15-20 ezer forintból ki lehet jönni, az úszó felszerelés pedig még a 10 ezer forintot sem éri el. A kevésbé szokványos sportok terén már mélyebben kell a pénztárcába nyúlni: a lovagló felszerelés (lovaglópálca, lábszárvédő, gerincvédő, kobak, kesztyű) 50-80 ezer forintba is kerülhet.

Mennyibe kerül a gyerekek sportoltatása?

Ha ezekkel megvagyunk, jöhetnek az edzések. A fenti példáknál maradva a futball és a kosárlabda ilyen téren is baráti, havi 6-10 ezer forintból beírathatjuk egy klubba a gyerekünket. Az úszás egy fokkal drágább, ott 20 ezer forint körüli összegre lehet számítani. A lovaglás órák terén is a legdrágább a 4 példaként felhozott sport közül: egy 50 perces, 10 alkalmas bérlet 40 000 Ft-ba kerül.

Ha további részletekre vagy kíváncsi, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét, vagy havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

A nyelvismeret a mai világban szinte elengedhetetlen

A nyelveket ismerni hasznos dolog, gyakorlatilag nem lőhetünk mellé azzal, ha gyermekünk megtanul például angolul, vagy németül. Rengeteg általános iskolában (néha már óvodában is) benne van valamilyen nyelv a tantárgyak között. Mint ahogy a sport esetében, úgy itt is érdemes leülni gyerekünkkel és beszélgetni arról, hogy tetszik neki az adott nyelv. Könnyen lehet, hogy van nyelvérzéke és kedve is a tanuláshoz, de az adott nyelv pont nem fekszik neki. Akár erről van szó, akár arról, hogy pluszban szeretne gyakorolni, forduljunk nyugodtan magántanárhoz.

Ha utóbbiról van szó, akkor szerencsés esetben nem kell plusz tankönyvet vásárolni, de új munkafüzetre jó eséllyel szükség lesz, ezt majd a magántanár tudni fogja. Ha így van, akkor könyvenként átlagosan 3-4 ezer forinttal lehet számolni.

A különórák hossza lehet 45 perc, vagy akár 60 is, míg az ár átlagosan 3-5 ezer forint között mozog alkalmanként az angol és német tanároknál. Ha különlegesebb nyelvet szeretne gyerekünk tanulni, az többe fog kerülni. A spanyol 4000, míg a japán nyelvórák 5000 forinttól indulnak általánosságban.

Nyelveket és egyéb hasznos dolgokat az okostelefont használva is lehet tanulni, erről ebben a cikkben olvashattok többet.

 

Zene nélkül mit érek én?

A lehetséges különórák kapcsán természetesen a zene mellett sem mehetünk el szó nélkül. Melyik fiúgyermekben ne fordult volna meg élete során legalább egy pillanat erejéig, hogy lányok előtt gitározzon és énekeljen a tábortűznél? Persze a belső motiváció nem itt kezdődik, hanem a zene szereteténél.

Egy gitár legoptimistább esetben is 10 ezer forinttól indul, de inkább 20-30 ezerre érdemes készülni. A furulya jóval olcsóbb, 3-4 ezer forinttért is lehet már kapni, míg fuvola terén óriási a szórás, 5 ezer és 500 ezer forinttért is lehet venni. Ami igazán húzós a közkedvelt hangszerek közül, az pianínó, 100 000 forint alatt újat ne is keressünk. Persze nem is feltétlen muszáj, elvégre erre van a magántanár.

A különórák ára az említett négy hangszer esetében azonos, 5000 forint/óra körül érdemes számítani rá.

Bármilyen hobbiba is szeretne belekezdeni gyermekünk, csak terelgessük, a végső döntést viszont hagyjuk meg neki. Abban fogja jól érezni magát és lehet sikeres, amit szívből szeret!

Mennyibe kerül a gyerekek zenei különórája?

Készen állsz arra, hogy beírasd gyermekedet különórára?