Provident
blog

Hogyan válasszunk mosogatógépet?

Hallottunk már különleges emberekről, akik számára a mosogatás segít levezetni a napközben felgyülemlett feszültséget, az átlagos földi halandó azonban sokkal szívesebben hagyja ezt a munkát egy megbízható mosogatógépre. Egy jól kiválasztott készülékkel nem csak saját időnket és energiánkat fordíthatjuk érdekesebb és fontosabb tevékenységekre, de még a környezetet is megkímélhetjük a felesleges pazarlás okozta terheléstől. Eláruljuk, mire érdemes figyelni a vásárláskor!

Egyedülálló és/vagy beépített

Az első kérdés, amire már konyhánk felületes vizsgálata is megadhatja a választ, hogy milyen típusú készülék illik a konyhabútorunkhoz? Az egységes és egyedi dizájnnal rendelkező enteriőr egyértelműen beépíthető mosogatógépet kíván, sőt, igazán elegáns olyan darabot választani, ami észrevétlenül olvad bele a környezetbe: a teljesen integrált változatok esetén még a vezérlőpanel sem látható kívülről. A beépített mosogatógépek egyetlen hátránya, hogy az elromlott alkatrészek nehezebben hozzáférhetők javításkor, illetve költözés vagy felújítás esetén is nagyobb kihívás az új stílushoz igazítani ezeket. A különálló verzió könnyebben mozgatható és általában olcsóbb is, de alaposan át kell gondolni, hogyan illeszkedik a konyhánkhoz és a már meglévő háztartási gépekhez, különben elég kellemetlen lesz folyamatosan kerülgetni.

 

Megfelelő méret

Fontos, hogy felmérjük a család igényeit. Egy egyszemélyes háztartásban még a 6 terítéknyi kapacitással bíró mini mosogatógép is csak lassacskán telik meg, míg több gyerkőc vagy számos generáció egymás mellett élése esetén akár két készülékre is szükség lehet. Egy 4 fős család a legtöbbször azonban kihúzza egy 9 és 13 teríték közötti géppel. Ezek általában 85-90 cm magas és 55-60 cm széles készülékek, azonban kulcsfontosságú, hogy vásárlás előtt milliméter pontosan lemérjük a gép rendelkezésére álló teret a konyhánkban – ellenkező esetben igen fájdalmas lesz azzal szembesülni a kiszállítás során, hogy az áhított darab nem illeszthető be a konyhabútorunkba.

 

Vezérlőpanel

Ahogy már említettük, egyaránt lehetséges külső és belső vezérlőpanellel rendelkező készülékeket vásárolni. A belső verzió az esztétikai homogenitáson túl a kisgyerekes családok számára is igen hasznos lehet, hiszen az apróságok imádják nyomogatni a gombokat – ami lássuk be, nem mindig szerencsés. A külső panel viszont azoknak lehet fontos, akiknek számít, mennyi idő van hátra még a mosásból, illetve tagadhatatlan, hogy ehhez a változathoz sokkal egyszerűbb ergonomikus, könnyen kezelhető felületeket tervezni. Ez elsőre apróságnak tűnik, ám mégis csak egy olyan készülékről van szó, ami a mindennapjaink részét képezi: jobb, ha szívesen és fennakadás nélkül tudjuk használni.

 

Polcok és rekeszek

Ne feledkezzünk meg a belbecsről se! A mosogatógépben elhelyezhető terítékek elrendezése legalább olyan fontos, mint a mennyisége. A megszokott két rekesz mellé jól jön egy harmadik, ha gyakran használunk kisebb bögréket és tálkákat, amik oda még pont beférnek. Kifejezetten praktikus, ha a rekeszek kihúzhatók és átrendezhetők, így akkor sem leszünk bajban, ha nagyobb edényeket kell elmosogatnunk. Evőeszközök esetén a nagyobb háztartásoknak mindenképp a tálcát javasoljuk, kisebb fogyasztás esetén azonban a kosár is jó szolgálatot tehet. Utóbbi előnye, hogy a kés-villa-kanál szentháromsága mellett kisebb konyhai segédeszközök is elférnek benne, mint például egy teaszűrő vagy a hámozók.

 

A tisztaság ereje

A hatékony mosogatás több tényezőtől is függ. Ezek közül az egyik legfontosabb a mosogatógépben található szórókarok száma. Kettő volt az alap, de igazából három az ideális, hiszen minél több helyről érkezik a tiszta és a mosószeres víz, illetve minél több kar forgatja át a készülék által használt vizet, annál csillogóbb és higiénikusabb lesz a végeredmény. Szintén sokat számít, hogy minél több mosási programot legyen beállítható a gépen, hiszen így mindig koszos terítékünk fajtájának és mennyiségének megfelelő lehetőséget választhatjuk.

 

Csak környezettudatosan

Pénztárcánk és a környezetünk védelmében is érdemes odafigyelni arra, hogy milyen programokkal rendelkezik a mosogatógépünk, illetve mekkora a becsült éves energia- és vízfogyasztása. Az ideális készülék A+++ besorolású: maga a gép költségesebb, de ez hosszútávon megtérül. Mindig ajánlott megvárni, amíg megtelnek a rekeszek, és érdemes az enyhébb, kímélőbb mosási lehetőségek közül választani, ha nem olyan makacs az edényeken lévő szennyeződés. Amennyiben nem akarjuk megvárni, amíg tele a gép, mindenképp használjunk környezetbarát eco programot!

 

Zajszint

Lehet, hogy az utolsó dolog, ami a vásárláskor eszünkbe jut, de ha nem számolunk vele, később keservesen megbánhatjuk. Különösen igaz ez akkor, ha amerikai konyhával rendelkezünk, ami egy térben található a nappalival vagy az étkezővel – kellemetlen csak azért várni a gyerekek kedvenc műsorának végét, hogy végre beindíthassuk a mosogatógépet. Ma már szerencsére rengeteg gyártó gondol erre, és számos készülék közül választhatunk, melynek a zajszintje nem haladja meg a 40-50 decibeles értéket. Higgyük el: a konyhában is jobb a csend és a nyugalom.

 

Ti is szívesen hagyjátok a mosogatást a gépekre?