Háztartási kisokos 4. – Milyen mosogatógépet válasszunk?

mosogatógép

A kerék óta a mosogatógép a leghasznosabb találmány az emberiség történetében, legalábbis akkor, ha házimunkáról van szó. Valódi áldás, ha akad egy a konyhánkban, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene gondosan mérlegelni a mosogatógép vásárlás előtt. Szerencsére van pár tippünk, ami közelebb visz az ideális választáshoz!

Méret

Tudjuk, hogy unalomig ismételjük, de nem lehet elégszer elmondani: mérjük le milliméterre pontosan a konyhai berendezéseknek szánt helyeket, mielőtt megrendeljük a konkrét készüléket. Gondoljuk végig, mekkora készülékre van szükségünk: nagy a család? Rendszeresen vendégül látjuk a barátainkat? Ebben az esetben érdemes akár két készülékre is beruházni: az egyikből kiszedjük a tiszta tányérokat, a másikba bepakoljuk a koszos evőeszközöket. A standard méretek a 9 és a 13 teríték között ingáznak, de az egyszemélyes háztartásokba akár egy minimosogatógép is elég, amibe 6 terítéknyi szennyes edény fér el.

 

Beépíthető vagy sem?

A beépíthető verzió egységesebb összhatást biztosít a konyhánkban, és emellett kevésbé van útban, kevesebb felület koszolódik rajta. Ugyanakkor sokkal kellemetlenebb helyzetbe kerülünk, ha javítani, esetleg cserélni kell a készüléket, vagy amikor az egész helyiséget szeretnék átalakítani. Az önálló változat könnyebben hozzáférhető, mobilisabb (különösen a kompakt változatok), és általában olcsóbb megoldás is.

 

Provident tipp

Régóta vágyik egy mosogatógépre, ami megkönnyítené az életét, de nincs elég megtakarítása? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek: https://providentonline.hu/kolcsonok/provident-kolcson/

 

Csak (környezet)tudatosan!

Pénztárcánk és a környezetünk védelmében is érdemes odafigyelni arra, hogy milyen programokkal rendelkezik a mosogatógépünk, és hogy mekkora a becsült éves energia- és vízfogyasztása. Az ideális készülék A+++ besorolású: ezek persze költségesebbek, de hosszútávon megtérül a kezdeti befektetés! A legtöbb háztartásban ajánlott megvárni, amíg megtelnek a polcocskák, és ez nem is tart sokáig. Azonban ezekben az esetekben is érdemes az enyhébb, kímélőbb mosási lehetőségek közül választani, ha nem olyan makacs az edényeken lévő szennyeződés. Amennyiben nem akarjuk megvárni, amíg tele a gép, mindenképp használjunk környezetbarát echo programot.

 

Komfort

A mosogatógép egy olyan beruházás, ami kihat a hétköznapjainkra, folyamatosan jelen lesz az életünkben. Éppen ezért érdemes minden részletre odafigyelni! A gombok, billentyűk ergonomikus mivolta is sokat számít: kellemes az érintése, könnyedén használjuk? Nagyban hozzájárul a családi boldogsághoz az is, ha a háztartási gépek csendesek, ezért sok áruház már feltünteti a készülékek zajszintjét.

 

A ti életeteket is megkönnyítené egy új mosogatógép?