Provident
blog

Hogyan használd fel a megmaradt bort?

Ha az előző este megnyitott bor nem fogyott el teljesen, nem kell, hogy kárba vesszen a maradék, hanem kreatívan felhasználhatod főzés közben. Nézzük, milyen finomságokat készíthetsz kevés bor felhasználásával!

Bizony előfordul, hogy egy vacsora után megmarad egy kevés bor, amit másnap már senkinek nincs kedve meginni. Viszont ételekbe pont jól felhasználhatod!

Használd fel a megmaradt vörösbort!

 

Ha megmarad a minőségi vörösbor, semmiképp se hagyd, hogy kárba vesszen! A vörösboros marha elkészítéséhez pár dl borra lesz csak szükséged, így kézenfekvő választás ezt elkészítened.

Hozzávalók:

  • 1 kg sovány marhahús
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • kis darab erős paprika
  • só és bors
  • 2 dl vörösbor
  • 1 kiskanál kömény
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • egy csipet kakukkfű és majoranna

A húst tisztítsd meg és közepes kockákra vágd fel. A hagymát is aprítsd fel és 5 evőkanál olajon pirítsd meg, majd öntsd fel kevés vízzel és szórj rá sót. A lecsepegtetett húst dobd rá a hagymára és erős tűzön fehéredésig süsd.

Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény, a két gerezd zúzott fokhagyma is. A zöldpaprikát apró kockákra vágd fel és tedd hozzá ezt is a készülő ételhez. Hagyd főni, sózd és borsozd ízlés szerint, majd adj hozzá kakukkfüvet és majorannát is.

Ha már félig puha a hús, add hozzá a paradicsomot és a vörösbort is, és főzd tovább. Mielőtt kész lenne, szórd rá a köményt, majd tálald burgonyával vagy nokedlivel. Remek vacsora lesz ez, és a megmaradt vörösborod sem megy így kárba!

Főzz fehérborral!

 

Készíts fehérborral finom vacsorát! A részeges csirke receptje igazán egyszerű, amihez felhasználhatod a megmaradt fehérbort. Nézzük a lépéseket:

  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  • Egy nagy tálba önts kevés olívaolajat, tedd bele a sózott és borssal megszórt csirkét. A hús lehet comb vagy mell is, mindegyik finom lesz.
  • Süsd készre a csirkét, majd öntsd rá az 1-2 dl bort és fedő nélkül pirítsd így a húst addig, amíg a folyadék nagy része el nem párolog.
  • Szórd meg friss, összevágott petrezselyemmel a csirkét, és olvassz meg egy evőkanál vajat a forró húson.
  • Rizzsel, tört krumplival vagy salátával is találhatod az ételt, amihez a maradék bort ügyesen felhasználtad.

Provident tipp:

 

A borral készülő ételeknél mindig figyelj arra, hogy csak akkor kerüljön az ételbe a bor, amikor már szinte teljesen készre sült minden. Ez azért fontos, mert így jobban megmarad a bor zamatos íze, a karakteres jegyei pedig nem tűnnek el a hosszú főzés közben.

Neked is van bevált recepted a maradék bor felhasználására? Írd meg nekünk kommentben!