Hogyan használjuk fel a karácsonyi maradék ételeket?
Karácsonykor nemcsak az együtt töltött időre, az ajándékokra, a pihenésre, hanem az ételekre, a karácsonyi receptek elkészítésére is odafigyelünk. Sokszor a karácsonyi ételek nem fogynak el, hiába gyűlik össze a család. Nézzük meg, hogy hogyan használhatjuk fel a megmaradt ételeket!
A karácsonyi menü általában nem egy fogásból áll, ilyenkor minden háziasszony igyekszik kitenni magáért, új fogásokkal készülni, vendégváró sós és édes falatokat készíteni, így az sem csoda, hogy a sok étel nem fogy el.
A maradékokat okosan újra hasznosíthatjuk, például ha sült hús maradt az ünnepi vacsorából, akkor azt további, egyszerű ételek elkészítéséhez is felhasználhatjuk: szeljük fel csíkokra a húst, készítsünk tejfölös-mustáros mártást, amiben átmelegítjük, majd főzzünk ki egy adag tésztát a szószhoz.
Az ilyen gyors receptek az ünnepi főzések és lakomák után egészen üdítőek lesznek, és még a saját dolgunkat is megkönnyítjük azzal, hogy pár napra előre gondoskodunk a menüről .Karácsonyra sok süteményt is készítünk, amikből rendszerint marad fölösleg. Ha már nem bírja a család, csengessünk át a szomszédhoz egy tál süteménnyel, mert ami nekünk már unalmas, az másnak izgalmas finomság lesz, és tőlünk is szép gesztus az ünnepekkor. Ha a sós harapnivalók készítésénél számoltuk el magunkat, és több maradt, mint gondoltuk, akkor készítsünk hozzájuk mártogatós szószokat: avokádó-, padlizsán- vagy fetakrémet, amit akár a szilveszteri buliban is tálalhatunk.
Az ételmaradékokat felhasználhatjuk a növényi hulladékkal együtt a komposztunkban, így ha nem sikerül elfogyasztanunk vagy elajándékoznunk a megmaradt ennivalókat, akkor hasznosítsuk fel őket humuszként, ami értékes növényföld lesz.
Ne dobjuk ki egyből a maradékot, mert a karácsonyi lakomák után megmaradt ételeket okosan újra hasznosíthatjuk, ami költségkímélő és környezettudatos megoldás is.