Provident
blog
Hogyan válasszunk porszívót?

2018-11-27

Tudatos tippek

Hogyan válasszunk porszívót?

Aki kisállatot tart, esetleg allergiás, vagy pusztán csak forgalmasabb helyen lakik, pontosan tudja, hogy a porszívó kulcsszerepet tölt be egy háztartás életében. Éppen ezért fontos alaposan végiggondolni saját igényeinket és lakásunk adottságait, amikor új készüléket vásárolunk. Gyakorlatilag egy morzsaporszívóval is kihúznánk, vagy egy komplett takarítógépre van szükségünk otthonunk tisztán tartásához? Segítünk eldönteni!

Személyes kritériumok

Ezek határozzák meg mindennapi komfortunkat, így érdemes megfontolni őket egy olyan beruházás során, ami hosszabb időre szól.

  • Zajszint: Eleve kellemetlen a túl nagy hangzavar, de kisgyermekes családoknál kiemelt jelentőségű, hogy ne legyen hangos a takarítás. A 60-65 decibel között működő gépekkel ilyen élethelyzetben is nyugodtak lehetünk.
  • Háziállatok: Mindegy, hogy valaki kutyás vagy macskás, az állatszőr eltávolítása rendszeres feladat lesz az életében. Érdemes kifejezetten nagy teljesítményű készüléket választani, ami rendelkezik speciálisan erre a problémára kifejlesztett fejjel és kefével.
  • Allergia: Ez nem csak típus kérdése – asztma és szénanátha esetén legalább hetente kétszer kell porszívózni ahhoz, hogy ne legyenek úrrá rajtunk a tünetek, és magát a gépet is rendszeresen tisztítani kell a tökéletes hatáshoz. Emellett elengedhetetlen, hogy a választott darabba lehessen HEPA szűrőt tenni.
  • Súly és méret: Valószínűleg nem porszívózás közben szeretnénk letudni a heti edzést, és otthonra általában nincs szükségünk ipari teljesítményt nyújtó darabokra, tehát igyekezzünk könnyen mozgatható modellt választani, aminek a felemelésétől sem szakad meg a derekunk. Amennyiben kevés tárolóhely áll rendelkezésünkre, az is fontos, hogy kompakt és könnyen elhelyezhető legyen a készülék.
  • Szín: Szinte már luxus, de napjainkban még a különböző árnyalatok közül is válogathatunk. Akkor lehet igazi jelentősége a dizájnnak, ha egyáltalán nem tudjuk elzárt helyen tárolni a porszívót, és mindig szem előtt van.

Környezeti feltételek

Természetesen senki sem a porszívójához igazítja a lakberendezést, fordítva azonban már kifejezetten hasznos végiggondolni a dolgot.

  • Padló típusa: Más-más érzékenységű, ennek megfelelően különböző készülékre és porszívófejekre van szükségünk a kő, a fa, a laminált padló és a parketta, illetve a padlószőnyeg esetében. Nagyobb felületű kő és csempe mellett ideális lehet a tisztítógép, hiszen így egyszerre letudjuk a felmosást és a portalanítást. A lakozott felületek azonban érzékenyebbek, így kíméletesebb porszívófejet érdemes használni rajtuk. A padlószőnyegnek azonban kifejezetten nagy teljesítményre és erős kefékre van szüksége.
  • A tér elrendezése: Egységes, átlátható terek alkotják otthonunkat, vagy éppen ellenkezőleg: zegzugos, tele van lépcsőkkel és nehezen hozzáférhető felületekkel? Utóbbi esetben kiemelten fontos, hogy könnyen hordozható, ugyanakkor kisebb területeket is elérő készüléket válasszunk.
  • Forgalom és kosz: Lehet, hogy a világ legtisztább és legrendesebb lakói vagyunk, de főút mellé költöztünk, ahogy az is előfordulhat, hogy a család nagysága és mozgalmas élete miatt tűnik úgy már 2 nap után, hogy itt az ideje a nagytakarításnak. Mindkét esetben kénytelenek leszünk nagyteljesítményű gépet vásárolni, ami kegyetlenül leszámol a háztartásban felgyűlt porcicákkal, és az átlagosnál gyakoribb használtot is bírja. A 800 watt feletti teljesítmény mellett figyeljünk kiemelten a maximális szívási teljesítményre, és nyugodtan kérjünk szakértői segítséget a konkrét termékkel kapcsolatban.

Porszívó típusok

A kereslet után végre elérkeztünk a kínálathoz! Bemutatjuk, milyen lehetőségek közül válogathatunk a porszívók meglepően színes piacán.

  • Hagyományos vagy kézi porszívó: Itthon azok a készülékek elterjedtebbek, amelyeknél a fej nincs egybeépítve a motorral és a porzsákkal, hiszen a nehezebben elérhető helyekhez is könnyebben hozzáférnek. Ám a kézi porszívóknak is megvannak a maguk előnyei: tagadhatatlanul könnyebben tárolhatók, jobban tisztítják a szőnyegeket és egyszerűbben hordozhatók (bár nehezebbek) hagyományos társaiknál, ráadásul több modell funkcionál morzsaporszívóként is.
  • Zsákkal vagy zsák nélkül: A klasszikus megoldások hívei eleinte biztos idegenkedtek a porzsák nélküli porszívó gondolatától, a környezettudatos vásárlók körében viszont nagyon népszerű lett a termék, hiszen így kevesebb hulladék keletkezik. Mára azonban mindkét típusnál megoldódtak a problémák, ugyanis a hagyományos készülékek egy része már textil, újrafelhasználható zsákokkal kapható, a port pedig a HEPA-szűrő tartja bent a zsák nélküli készülékekben.
  • Mi takarítunk vagy a robot: A robotporszívó gondolata elsőre valószínűleg mindenkinek szimpatikus, és valóban hasznos lehet, ha átlátható és egységes felületeket kell tisztán tartanunk vele. Az ára ugyanakkor magasabb az átlagosnál, és egyelőre a szőnyegekkel sem képes mindegyik megbirkózni – azonban megéri a befektetést, hiszen rengeteg időt és energiát spórolhatunk vele.
  • Begőzölünk: A gőztisztítókat vagy gőzmopokat elsősorban azoknak ajánljuk, akik gyakran tisztítanak csempe vagy kőburkolatot, ők viszont tökéletes higiéniát érhetnek el ezekkel a készülékekkel – arról nem is beszélve, hogy egyszerre tudhatják le a felmosást és a porszívózást. A megfelelő típus persze bármilyen kemény padlón használható, és kézi verzió is kapható belőlük a fürdő és a konyha nehezen elérhető részeihez.
  • Takarítógépek és ipari porszívók: Nagyobb teljesítményű és többfunkciós gépeket méretét és aktivitását tekintve is nagyobb háztartásokban érdemes tartani. Az alapos tavaszi és őszi nagytakarítás során persze mindenkinek jól jöhet, hogy számos készülék helyett egyetlen eggyel képes letudni a fárasztó munka különböző fázisait.

 

Nektek mi a legfontosabb szempont a porszívó kiválasztásakor?