Provident
blog
Hollywood a nappaliban – házimozi alapok

2019-01-24

Tudatos tippek

Hollywood a nappaliban – házimozi alapok

Ma már semmiféle technológiai akadály nem áll egy házimozi kiépítésének útjában. Akár az art mozik bensőséges hangulatát, akár a multiplexek minden érzékünket elkábító világát akarjuk megidézni az otthonunkban, gond nélkül megvalósíthatjuk az elképzeléseinket. Ez persze nem azt jelenti, hogy különösebb előkészületek és gondolkodás nélkül belevághatunk a házimozi vásárlás bonyolult folyamatába. Most együtt megyünk végig azokon a pontokon, amik nélkülözhetetlenek a tökéletes, minden igényünknek megfelelő rendszer kiépítéséhez!

Látvány

A film szerelmesei tudják, hogy a műfajban rejlő költészet leginkább ebben rejlik, éppen ezért kiemelt fontosságú döntés, hogy milyen eszközzel biztosítjuk az élményt a retinánk számára. Két lehetőség áll rendelkezésünkre: tv és projektor közül választhatunk, természetesen érdemes alaposan mérlegelni a kettő közötti különbséget.

Aki nem hajlandó kompromisszumot kötni, és egyértelműen a klasszikus mozizás mellett teszi le a voksát, annak a projektor lesz az ideális befutó. Ezzel azonban a tervezett házimozi ár rögtön egy többszázezres tétellel kezdődik, hiszen egy Full HD (1920x1080p) felbontású készülék akár félmillió forintba is kerülhet.

Aki a vetített kép semmihez sem fogható érzete helyett inkább az élességre szavaz, hasonló árban kaphat tekintélyes képátmérőjű (150 és 170 cm közötti), 4K (3840x2160p) felbontással rendelkező televíziót. A méretből nyugodtan engedhetünk, ha a szoba arányai nem indokolnak ekkora képernyőt, a felbontásból azonban nem ajánlott, ha hosszútávon gondolkodunk – és miért is tennénk máshogy egy ekkora beruházásnál.

Erősítés

Egy rendszer sem működik, ha nincs, ami összefogja. Ez alól a házimozi sem kivétel: amennyiben eldöntöttük, hogy a tv/projektor és a digitális műsorrögzítő mellé még milyen eszközöket szeretnénk csatlakoztatni a rendszerhez, megkezdődhet az erősítők közötti válogatás. Amennyiben gyakran kapcsolódunk ki videójátékokkal, és a régi DVD, Blu-ray vagy CD lemezeket is szándékunkban áll időnként lejátszani, mindenképp olyan változatot keressünk, amelyen több HDMI és AV csatlakozó is található. A rádiózás kitartó hívei ügyeljenek arra, hogy FM/AM tunerrel is rendelkezzen a készülék.

Ma már szinte alapkövetelmény, hogy az erősítő – Wi-Fi vagy Bluetooth technológiával – vezeték nélkül is képes legyen kapcsolatban maradni a különböző egységekkel (az internet elérését jó eséllyel az okostévénk is garantálja). A legfontosabb mégis az, hogy a komplett hangrendszert rá lehessen csatlakoztatni – általában ezért árulják a hangfalakkal egy „csokorban”.

Hangzás

Aki a vetítések mellett otthoni koncertekkel is szívesen szórakoztatja a családot, vagy valami más okból extra igényes a kifinomult hangtechnikára, egész biztos lebeszélhetetlen lesz arról, hogy saját maga állítsa össze a makulátlan hangfalszettet. Ám azok se keseredjenek el, akik nem bíznak ennyire a saját szakértelmükben, de mégis szeretnék a lehető legjobb minőségben élvezni a filmnézést és a zenehallgatást! A műszaki áruházak számtalan hangrendszert kínálnak, melyeket kifejezetten a házimozikhoz állítottak össze: ha biztosra akarunk menni, akkor válasszunk olyan együttest, ami a Dolby Atmos technológiát is támogatja. Aki ennél egyszerűbb és helytakarékosabb megoldást szeretne, válasszon egy hasonló minőségben sugárzó soundbart (avagy hangprojektort).

Az élet (és a hang) azonban nem áll meg a nappaliban: a vezeték nélkül működő hangrendszerek szinte korlátlanul bővíthető alternatívákat kínálnak, ha nem csak az otthoni „moziteremben” szeretnénk zenével fokozni a hangulatot. Bármelyik szobában elhelyezhető egy, a központi erősítővel kapcsolatban álló hangfal, így akár az egész lakásban élvezhetjük kedvenc előadónk legújabb dalait.

Állványok és kiegészítők

Nem elég pontosan lemérni a rendelkezésünkre álló hely kiválasztott szakaszait, és utána kinézni az ehhez illeszkedő házimozi rendszert. Legalább akkora jelentőséggel bír, hogy a megfelelő rögzítéssel és elhelyezéssel kényelmes, a szoba enteriőrjéhez passzoló állványokkal és konzolokkal pedig esztétikus környezetet teremtsünk a készülékek körül.

A rögzítéshez szükséges konzolok esetében először azt kell eldöntenünk, hogy stabil pozícióban szeretnénk tartani a televíziót, vagy időnként szeretnénk mozgatni is. Utóbbi igény abban az esetben merülhet fel, ha egy nagyobb térben található a tv, és hol a kanapéról, hol az érkezőasztalhoz tartozó székről akarjuk nézni. Akár a fix, akár a forgatható és dönthető verzió mellett döntünk, fontos, hogy elbírja a készülék súlyát, valamint tv esetén kompatibilis legyen a képernyő átmérőjével, a projektornál pedig megfelelő távolságra legyen rögzítve a felülettől, amire vetíteni szeretnénk.

Az állványok, illetve a polcrendszerek a hangfalak és az erősítőhöz csatlakoztatott lejátszók miatt lehetnek fontosak. Utóbbiaknál oda kell figyelni, hogy az óhatatlanul felmelegedő készülékek számára mindig akadjon elég hely a szellőzéshez, míg a hangrendszereknél az ideális térhatást kell szem (illetve fül) előtt tartanunk.

A fentiek mellett okos lépés lehet egy túlfeszültségvédő beszerzése. Minden biztonsági intézkedés, ami védi és javítja elektromos készülék és otthonunk energiafelhasználását, csak jó befektetés lehet. A legújabbak ráadásul már USB töltővel is rendelkeznek, így akár telefonunkat is feltölthetjük rajtuk.

Na, ki örülne egy vadonatúj házmozi szettnek?