Provident
blog

Hogyan építsünk homokozót házilag? Megmutatjuk lépésről lépésre!

A Te gyermekeid is imádják a homokozást? Egy házilag épített homokozóval nem kell többé a játszótérre menni az élményért!

Építsem vagy vásároljak?

Rengeteg típusú és méretű homokozó közül válogathatsz jelenleg a piacon. Egy egyszerű, 120×120 cm-es, alacsony fa homokozót már kb. 10.000 Ft-ért is megvehetsz, de a komplexebb darabok már több tízezerbe kerülnek, és még mindig csak a kis alapterületűekről beszélünk. Ha egyedi méretű, formájú és stílusú homokozót szeretnél biztosítani gyermeked számára, itt az ideje előkapni a szerszámosládát! Vágj bele a saját homokozó DIY projektjébe!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Készíts gyermek homokozót házilag!

Milyen homokozót építsek?

Kerti vagy teraszra szánt legyen?

Több szempontot is figyelembe kell venned egy homokozó építése során, amelyek közül az első és legfontosabb, hogy hova szánod azt. Például, ha egy fedett teraszra készíted, várhatóan kisebb alapterülettel kell számolnod, de nem kell sok energiát beleölnöd majd egy tető kiépítésére. Ha pedig a kertbe készül, nagyon oda kell figyelned egy vízzáró réteg kiépítésére és valamilyen fedelet is létre kell hoznod hozzá.

Homokozó tetővel vagy tető nélkül?

Mint ahogy fent is említettük, ez a homokozó elhelyezkedésétől függ, de annak mérete is erősen befolyásolja a döntést. Valamilyen tetőt azonban mégis csak érdemes kialakítanod a fedetlen, kerti homokozókhoz – legyen az akár csak egy egyszerű vízálló, rögzíthető vászon, vagy akár egy 1,5-2 méter magas tetőszerkezet –, hiszen meg kell védeni a beázástól. Nehogy tönkremenjen a kerti homokozó szerkezete, vagy akár a benne lévő homok.

Milyen homokot válasszak hozzá és honnan?

Bizony, többféle homokozó homok létezik, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod, vagy hogy honnan szerzed be. A minőségi homokban nemcsak a játék a jobb, de gyermekedet is sokkal nagyobb biztonságban tudhatod benne. Azt tanácsoljuk, hogy mindenképp mosott és első osztályú homokot válassz, ami garantáltan nem tartalmaz semmiféle olyan idegen anyagot, amely árthat gyermekednek (pl. kis szilánkdarabok vagy egyéb, fertőzéseket is előidézhető kemikáliák).

A homokozó építésének lépései, házilag

1. A hely kiválasztása

Ahogy cikkünk elején is írtuk, a gyermek homokozó helyének kiválasztása kulcsfontosságú. Ne felejtsd, hogy nem csak a homokozó méreteivel kell számolnod, de minden oldala mellett is érdemes 30-40 centi teret hagyni, hogy el tudjatok mellette kényelmesen férni, és az esetleges kihullott homokot is össze tudjátok szedni.

2. A tároló/konténer anyagának megválasztása

Műanyagból, sőt, még fémből is készíthetsz homokozót házilag, a legegyszerűbb azonban mégis az, ha alapanyagnak a fát választod. Könnyen kezelhető és nem kell hozzá sok speciális eszköz sem, ráadásul le is tudjátok festeni, akár közösen a kicsikkel!

3. Tervezés és építkezés

Ahogy minden építkezés, ez is a tervezéssel és a méretezéssel kezdődik, sőt, az is előfordulhat, hogy ásnotok is kell, ha kerti homokozót szeretnétek építeni. Figyeljetek oda, hogy mindent pontosan lemérjetek, ha pedig fűrészelnetek kell, azt a megfelelő óvintézkedések mellet és biztonsági felszereléssel tegyétek! Ha már áll a homokozó váza, érdemes a talajra vízáteresztő agroszövetet teríteni, amely megakadályozza a beázástól, és hogy összekeveredjen a föld a homokkal.

4. A homokozó homok beszerzése és feltöltés

Végül következhet a homokozó feltöltése a jó minőségű, osztályozott homokkal. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos odafigyelni a homok típusára és minőségére, ráadásul utólag is nagyon kell ügyelni arra, hogy a háziállatok se piszkítsanak bele.

Színes homokozó játékok

Ideális játékok homokozóba

Ha elkészült a házilag épített homokozó, nem hiányozhatnak belőle a színesebbnél színesebb homokozó játékok sem! Végül is erről szólt az egész, nem igaz? Egyszerűbb kislapátokat és vödröket már 2-3.000 Ft-ért is vásárolhatsz az áruházakban, de ennél nem sokkal magasabb összegekért már komplexebb és valamivel időtállóbb játékszettekhez is hozzájuthatsz – talicskával, különböző formákkal, kis várakkal stb.

Készen állsz a kerti homokozó megépítésére?