Provident
blog

Egyedi ajándékötlet karácsonyra: horgolás

A horgolás nagyszerű hobbi, akár a hűvös téli estéken, vagy hosszabb utazások közben is praktikus elfoglaltság lehet, szép és hasznos végeredménnyel.

 

Horgolás – mikor, ha nem most?

Beköszöntött a tél és ezzel együtt a zord idő. Ilyenkor nem ritka, hogy az emberek inkább otthon maradnak és pihennek. Épp ezért most bemutatunk egy hasznos és szórakoztató otthoni időtöltést számodra. Ez nem más, mint a horgolás. Akár az internet segítségével is könnyen megtanulható. Ha pedig karácsonyi díszek készítésével szeretnéd eltölteni az idődet, akkor kattints ide, ellenkező esetben ugorj fejest velünk a horgolás rejtelmeibe!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Horgolás kezdőknek: a horgolás alapjai

 

Az előkészületek

Első lépésként be kell szerezni a szükséges eszközöket. A fonál legyen viszonylag vastag, az anyaga pedig legyen gyapjú, azzal a legkönnyebb dolgozni kezdőként. Sok fonalnál külön fel van tüntetve a horgoló- és a kötőtű mérete is, ami ugyan nem mindig ugyanaz, de van átfedés közöttük. Ha mindkét jel számként van rajta, akkor az azzal megegyező számú tűt kell használni hozzá. Egy gyapjúfonál (68 méteres kiszerelésben) 2000-4000 forint közötti összegért kapható.

A horgolótű választéka ma már óriási. Ergonomikus, klasszikus, nyeles, csillogós és világítós fej is vásárolható — kezdőknek a klasszikus verziót javasoljuk. Ezeknek az ára 500-1500 forint között mozog. Kezdőknek a négyes (4 milliméteres) tűt ajánljuk, mert a nagyobb szemek miatt könnyebb áttolni rajtuk a tűt.

 

Így csináld!

Most, hogy megvannak az eszközök, lássuk, hogy fogj hozzá! Először is fontos megjegyezni, hogy a bal kezedet ne használd lehetőleg a tű tartására. Ha ez mégis elengedhetetlen, akkor gyakorlatilag tükrözni kell mindent, a lehetséges írásos instrukciókat pedig ennek megfelelően kell értelmezni.

Két alapvető fogási technika közül választhatsz. Az egyik a ceruza-, a másik pedig a kés módszer. Előbbinél a tűt hüvelyk és a mutató ujj között kell tartanod. Utóbbinál a jobb kezeddel felülről kell megfognod a horgolótűt a hüvelyk- és a középső ujjaddal. A mutató ujjadat a tű tetején tartsd, ezzel tudod irányítani a tűt a ráhurkolásnál, illetve, ha szükség van rá, akkor a szemeket is a tűn tudod így tartani. A bal kezed mutatóujjával a fonalat irányítsd, a hüvelyk-és középső ujjaddal pedig az elkészített utolsó szemet tudod biztonságban tartani.

Horgolás - így csináld!

 

Ezekkel a mintákkal kezdd a horgolást!

Ha már gyakoroltál, megvan a technika és elkezdtek berögzülni a mozdulatok, akkor azt kell kitalálnod, hogy mit is készíts. Kezdőként három mintát javaslunk.

Az első kezdőbarát választás a horgolt virágminta. Ezekben az a legjobb, hogy kiegészítheted a virágokkal az unalmasabb ruhadarabjaidat, használhatod a gyerekszoba dekorálására, vagy később akár a tavaszi dekoráció részeként. Többet összekötve akár nagyobb dolgokat, például ágytakarót vagy párnahuzatot is készíthetsz.

A második javaslatunk a poháralátét készítése. Egyrészt ez a mindennapokban hasznos funkciót tölt be, másrészt, ha megismerkedtél a kör szaporítás alapszabályával (a kör horgolásását mindig 6-tal osztható számú szemmel kell kezdeni), akkor ez is egy egyszerűen elkészíthető alkotás.

A harmadik tippünk pedig a horgolt sál elkészítése. Télen alaposan fel kell öltözni, ehhez pedig elengedhetetlen egy meleg sál. Ha ezt a sálat saját magad kötöd, akkor nem csak melegség, hanem büszkeség is eltölt, amikor viseled.

A horgolás tanulása egy hosszú folyamat, aminek során mindig lehet fejlődni. Ha úgy érzed elértél arra a szintre, amikor ezek már nem jelentenek elég nagy kihívást, akkor érdemes nagyobb célokat állítani magad elé. Egy táska vagy egy vastag pulóver elkészítése egészen biztosan leköti az unalmas perceidet, a végeredménnyel pedig el lehet büszkélkedni a családtagoknak.

Ha mindezeket elolvasva úgy érzed, hogy inkább az online világ áll hozzád közelebb, akkor ezen a linken mutatunk néhány programot, aminek a használatát érdemes megtanulni.

Felkészültél arra, hogy elsajátíts egy új hobbit?