Provident
blog

Legyél tudatos vásárló – DIY karácsonyi díszek

Felesleges kiadások helyett idén spórolj a karácsonyi díszeken! Készülj tudatosan, ezúttal saját kezűleg alkotott dekorációval az ünnepi hangulat fokozására.

A karácsony már itt kopogtat az ajtón, így ideje a házat is ehhez méltó pompába öltöztetni. A gyertyákon és a fényfüzéreken túl különféle dekorációs kellékekkel tudod igazán meghitté varázsolni a légkört. De, hogy a családi kasszában is maradjon tartalék, költekezés helyett inkább hagyatkozz a kreativitásodra és a kézügyességedre és készítsd el a díszeket te magad.

Díszek a kertből

Ha családi házban élsz és van a kertben fenyő vagy valamilyen örökzöld növény, akkor ne hagyd a korlátokat csupaszon árválkodni, hiszen ezekből az ágakból csodaszépen feldíszítheted őket. A zöldekből persze kerülhet az ablak- vagy a kandallópárkányra is, kiegészítve szárított bogyókkal és tobozokkal. A rögzítésükhöz használhatsz kötözőzsinórt vagy valamilyen karácsonyi színekben pompázó szalagot, melyből csinos masnit köthetsz.

Az utóbbi évek trendje a faágakkal való dekorálás, erre a célra egy szerteágazó száraz gally is tökéletesen megfelel. Ha szeretnéd, akár fehérre vagy arany színűre is festheted, száradás után pedig nincs más dolgod, mint keresni egy csinos vázát és feldíszíteni az ágat. Használhatsz kis égősort és csillogó gömböket vagy akár szalmadíszeket is.

DIY karácsonyi dísz a kertből

Fények biztonságosan

Nincs is annál felemelőbb, mint mikor a karácsonyi hangulat éjjel is betölti a lakást. Ha nem akarsz gyertyákat égetni, a mécsestartókat elemmel működő, mikroled égősorral is megtöltheted, így biztonságosan teremthetsz meleg hangulatot ezen a szép ünnepen.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Régiből újat

Ha kapszulás kávégépet használsz, most eljött a megfelelő alkalom, hogy a kávékapszulákból ünnepi girlandot készíts. Csupán annyi a teendőd, hogy tetszés szerint megformáld a kapszulákat és felfűzd őket egy zsinegre. Előzőleg persze lefújhatod őket valamilyen színnel, vagy akár flittereket is ragaszthatsz rájuk, ha csillogóbb hatást szeretnél.

Biztosan akad otthon néhány használaton kívüli skót kockás ing, párnahuzat vagy takaró. Ezek remek szolgálatot tehetnek a dekoráció részeként, ha karácsonyi zokniként születnek újjá. Csak vágd körbe az anyagot és kifordítva, egyszerű öltésekkel rögzítsd a két felet egymáshoz, a széleket pedig visszatűrve teheted csinossá, amivel elrejtheted az eldolgozatlan szegélyeket is.

A bejárati ajtóra illeszthető kopogtató koszorút készíthetsz régi gömbdíszekből is. Lehet tarkabarka vagy elegáns monokróm a színösszeállítás, a lényeg, hogy a kisebb-nagyobb díszek teljesen kitöltsék a koszorúforma felszínét. A rögzítésüket hobbiboltban kapható ragasztópisztollyal tudod villámgyorsan megoldani.

A vintage jegyében felhasználhatsz mindent, amit a nagymama padlásán találsz: egy régi létra, egy megkopott síléc vagy egy korcsolya cipő tökéletesen alkalmas rá, hogy az ünnepi dekoráció kelléke legyen. A lényeg a természetesség és, hogy merd bátran kombinálni a színeket és a textúrákat.

Kézzel egyedit

Nincs otthonosabb érzés, mint amikor kézzel készített dekorációk díszítik a lakást. A süthető gyurma vagy a sógyurma igazán megfelel erre a célra és visszarepít a gyerekkorodba, ráadásul szabadon formálhatod a figurákat kézzel vagy használhatsz mézeskalács sütiformákat is.

Fonalból és textilragasztóból mini fenyőt is készíthetsz: tekerd egy papírgúlára szorosan a zöld fonalat és kend be az egészet textilragasztóval, ha pedig megszáradt, távolítsd el a papírt és már kész is a formás kis fa. Ragaszthatsz rá apró díszeket vagy meghintheted egy kis műhóval.

Varázsolj igazi kis téli csodaországot a vacsoraasztal fölé 3D papírhópelyhekkel. Kombináld a hófehér papírdíszeket üde zöld ágakkal, így a hatás olyan lesz, mintha csak egy behavazott fenyőerdő közepén vacsoráznátok. Ötleteket meríthetsz olyan képgyűjtő oldalakról is, mint a Pinterest vagy körülnézhetsz a hobbiboltok kínálatában.

Kézzel készített papír hópelyhek karácsonyi díszként

Ünnepi asztal teljes pompában

A karácsonyi asztalt feldobhatod egy egyszerű, ámde annál mutatósabb dekorációval. Válassz szép formájú pezsgős- vagy borospoharakat, töltsd meg őket apró tobozokkal vagy kis gömbdíszekkel és helyezd őket az asztalra megfordítva, a talpukat pedig használhatod mécsestartónak.

Unalmasnak találod az üveg mécsestartókat? Ha van kéznél néhány felesleges fahéj rúd, rakd őket szorosan köré és kösd át egy selyemszalaggal, így máris illatos és ötletes dekorációra tettél szert.

Tipp: Ha az egész lakásban egy kiválasztott szín köré rendezed a dekorálást, akkor igazán stílusos és lehengerlő lesz a végeredmény. Az arany, a zöld, a fehér és a piros azok a színek, amikkel biztosan nem foghatsz mellé.

Felkészültél rá, hogy ünnepi pompába öltöztesd a lakást?