Provident
blog

TOP 5 tipp, amivel spórolhatsz a kertészkedés közben is

A tavasz és a jó idő beköszöntével sokan ragadunk ásót és kapát azzal a céllal, hogy megműveljük kisebb-nagyobb földünket. Legyen szó erkélyeken álló kaspókról, egy nagyvárosi közösségi kertről, vagy egy kertes ház veteményeséről, összegyűjtöttük a legjobb tippeket, amikkel nem csak spórolhatsz, de egészségesebben is táplálkozhatsz!

 

Friss fűszernövények, a szárított helyett

Nem csak sokkal finomabb, de gazdaságosabb is, hogyha saját magunk termesztjük meg a fűszernövényeinket! A konyhaablakunkban vagy sziklakertünkben egy-két tő bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring nem csak, hogy jól mutat, de kéznél is van, ha főzésre kerül a sor. Válasszunk tudatosan, ha a főztjeink ízesítéséről van szó!

 

Locsolás esővízzel

A napfény mellett talán az öntözésre van a legnagyobb szüksége a növényeinknek, azonban a folyamatos öntözés a meleg évszakokban igen csak költséges lehet. Ezért is érdemes megragadni minden lehetőséget, amikor spórolhatunk: felállíthatunk zárt műanyag vízgyűjtőket az ereszcsatorna alá vagy mellé, de csinálhatjuk „nagyban” is, ha edzett műanyagból készült, speciálisan víztárolásra gyártott tartályt vásárolunk, amit a földbe süllyesztenek. Ez utóbbi módszert érdemes már akkor fontolóra venni, amikor építkezünk. Napjainkban ismét divatba jöttek a kutak is, amik szintén gazdaságos alternatívát kínálnak!

 

Komposztálás

A kerti komposztálás nem csak „szívesség” a bolygónknak, a saját termőterületünknek is jót tehet! Javíthatjuk vele a talaj minőségét, alkalmas tápanyag visszapótlásra, ami sokkal jobb és olcsóbb alternatíva, mint a gazdaboltokban kapható műtrágya. Alkalmazásával nagyobb lesz a növényeink ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

 

Provident tipp

Kertészkedés előtt áll és jól jönne egy kis segítség? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma!

 

DIY öntöző PET palackból

Egy komplett öntözőrendszer kialakítása rendkívül sokba kerülhet, ezért érdemes kipróbálnunk néhány alternatív módszert, amit mi magunk is megvalósíthatunk. Egy „esőztető” locsoló kialakításához nincs szükségünk másra, mint egyetlen egy, az oldalán több helyen is kilyuggatott PET palackra, aminek a nyílása végére rögzítjük a slagot és a földre helyezzük.  A csepegtető öntözés is könnyedén megoldható egy PET palack segítségével, mindössze annyit kell tennünk, hogy levágjuk a palack alját, a kupak környékén óvatosan szúrunk néhány lyukat, majd a palántánk mellé ássuk újdonsült eszközünket, amit végül megtöltünk vízzel. Ezzel a módszerrel folyamatosan és szabályozottan tudjuk öntözni a növényeinket.

 

Magok újbóli felhasználása

Sikeres volt az előző év, bő volt a termésünk? Az egészséges és gazdaságos táplálkozás okozta örömön felül érdemes már ekkor a következő szezonon gondolkodni. Az általunk begyűjtött, hagyományos magvakból ismét megtermeszthetjük zöldségeinket és gyümölcseinket, nem kell teljesen beruháznunk újabb magokra! Figyeljünk azonban arra, hogy a hibrid növények nem alkalmasak erre a módszerrel való termesztésre!

 

Te milyen tippeket és trükköket alkalmazol kertészkedés közben?