Provident
blog

Húsvét előtti böjt, most másképp!

Még nincs késő elkezdeni a böjtöt! Összeszedtük Neked, hogy milyen különböző böjt típusok vannak, amelyeket érdemes lehet kipróbálnod – akár a nagyböjt során, akár máskor.

Mindent nagyböjtről és a böjtölésről

A nagyböjt a keresztény hitvallás egyik meghatározó időszaka: a húsvét előtti bűnbánati negyven nap. Lényege a húsvétra, vagyis Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés a húsról való lemondás, így ezáltal a hitben való elmélyülés révén. A keresztény egyházi naptárban a nagyböjt minden évben a Hamvazószerdával kezdődik (amely idén, 2021-ben február 17-re esett), illetve Nagyszombaton (vagyis idén április 3-án) ér véget.

A böjt tehát nem más, mint a tartózkodás az evéstől, az ivástól vagy valamilyen tevékenységtől. Több típusa és formája is van a böjtölésnek: lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy csak bizonyos fajta ételektől tartózkodsz az adott időszak alatt (például éppen a hústól), vagy pedig minden ételtől és italtól. Ez utóbbit manapság már nagyon kevesen követik.

Napjaink modern embere azonban nem csak a hústól való tartózkodással böjtölhet, hanem lemondhat például az édességről, a cukorról, de akár a dohányzásról is, vagy tarthat léböjtöt. Nézzük is meg közelebbről a legnépszerűbb böjt típusokat!

Hagyományos húsvét előtti böjt

A hagyomány szerint a negyven nap alatt szigorú böjtöt csak két napon, Hamvazószerdán és Nagypénteken kell tartani, vagyis ekkor húsmentesen kell étkezni, maximum háromszor szabad enni és ebből csak egy alkalommal szabad jóllakni. Az időszak alatt a hat nagyböjti péntek tartozik a kevésbé szigorú böjtölő napok közé, ám ekkor is húsmentesen kell étkezni. Más napokon azonban – a hagyományos húsvéti böjt alatt – nincs semmiféle korlátozás.

Vegán böjt

Ha jól bírod a hús nélküli étkezést, vagy ha mindig is ki szeretted volna próbálni a vegán étkezést, akkor érdemes lehet a böjt időszakára vegán életmódra váltanod, vagyis a tojás, tejtermékek és hal nélkül enned. Viszont nem kell mindet egyszerre elhagynod, sőt, lehet tápanyagcsoportokként is haladni az elején. Nagyon fontos még, hogy ha a vegán étrend kipróbálása mellett döntesz, változatosan fogyassz gabonaféléket, hüvelyeseket, magvakat és zöldségeket a megfelelő tápanyagok bevétele érdekében!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Vegán böjt húsvétkor!

Időszakos böjt

Az időszakos böjt egy egyszerű és sok dietetikus szerint hatékony módszer, így nem véletlenül tartozik a legdivatosabb böjtök és diéták közé manapság. A lényege az, hogy a nap bizonyos szakaszában egyáltalán nem szabad étkezned, csak ezt követően egy adott időkereten belül, ekkor viszont megkötések nélkül ehetsz szinte bármit.

Az időszakos böjtölésnek is több fajtája van, amelyek közül a leggyakoribb a 16/8-as módszer, amelyben 16 órán keresztül nem lehet enni semmit (ebbe a 16 órába viszont beletartozik az éjszakai alvás is), majd utána napközben egy 8 órás sávban bármit és bármennyit ehetsz. Erre a 8 órás sávra az anyagcsere szempontjából a legideálisabb a délelőtt 10 és délután 6 közötti időszak kiválasztása. Ne feledkezz meg azonban az egész napos folyamatos folyadékellátásról!

Próbáld ki az időszakos böjtöt!

Léböjt kúra

Léböjt kúrának nevezzük azt a böjtölési formát, amikor minden szilárd ételt elhagyunk étrendünkből egy bizonyos időszakra, és csak folyadékot fogyaszthatunk, mint vizet, gyógyteákat, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevet, zöldséglevest, növényi tejet stb. A léböjt kúra tökéletes választás lehet a szervezet méregtelenítésére is. 1-2 napos léböjtöt végezhetsz otthon egyedül is, de hosszabb, terápiás értékű léböjtöt (1-2 hét, akár egy hónap) csak szakszerű vezetés mellett végezz!

Másképp is lehet

Napjainkban már egyáltalán nem muszáj, hogy a böjt a hús, más ételek vagy a jóllakottság érzéséről való lemondásról szóljon. A húsvét előtti időszak tökéletes lehet arra, hogy lemondj egy szenvedélyedről a belső fejlődésed érdekében, egyfajta tavaszi megújulásként. Lehet ez akár az édességekről, a kávéról, az alkoholról vagy a dohányzásról való lemondás, de vonatkozhat mindennapos cselekedetekre is, mint például: „nem veszek semmi olyat a böjt alatt, ami nem kell az alapvető szükségleteimhez”!

Fontos! Extrémebb böjtök előtt mindenképp konzultálj orvosoddal, illetve szakértőkkel, valamint érdemes lehet előtte vérképet is csináltatnod. Figyelj az egészségedre és szervezetedre!

Te miről mondasz le a húsvéti böjt alatt?