Provident
blog

Magaságyás kisokos: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

A magaságyás egyre népszerűbb a kertészek körében, ám ez nem is csoda, hiszen számos előnnyel járnak a hagyományos kerti ágyásokkal szemben. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz magaságyást házilag valamint tippeket is adunk a sikeres növénytermesztéshez.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Mi az a magaságyás?

A magaságyás egy rendkívül praktikus és kedvelt kertészeti elem, ami kiváló alternatívát kínál a zöldség- és növénytermesztéshez, illetve a dísznövény gondozáshoz. 

A hagyományos ágyassal ellentétben egy emelt ágyásról van szó, ugyanis a magaságyás legalább 60-80 centiméterrel a föld felé helyezi a talajszintet. Az ágyást ebben az esetben egy keret veszi körül, ami leggyakrabban fából készül, de egyéb anyagok is használhatóak a váz kialakításához. 

A legnagyobb különbség a szabadföldi ágyásokhoz képest az, hogy a magaságyást megfelelő vízelvezetéssel alakítják ki, a talaja pedig mindig gazdag tápanyag tartalommal rendelkezik.

Mik a magaságyás előnyei?

Kényelmes vele dolgozni

A magaságyásban rendkívül könnyedén és kényelmesen lehet nevelgetni a növényeket: mivel a talajszint magasabban helyezkedik el, ezért nem kell térdelni vagy hajolgatni az ültetés, illetve a gondozás során. Pont emiatt a magaságyás az idősebbek számára különösen ideális

Kiváló talajminőséggel bír

Ennél az ágyástípusnál egyáltalán nem számít, hogy milyen minőségű a kerti föld, hiszen a magaságyásba mindig az általad megvett, jó minőségű termőföld és rétegzett komposzt kerül, ami tápanyagban gazdag és jó vízelvezetési képességgel rendelkezik. 

Jó a hőtermelő képessége

A megfelelően rétegzett magaságyások kiváló hőtermelő képességgel bírnak, ezért akár egész évben is termeszthetsz bennük. Ehhez persze szükséged lesz egy jól kidolgozott magaságyás ültetési tervre, emellett télen mindig le kell fedned valamivel az ágyást. 

Kis területen bőséges termésre számíthatsz

A magaságyásban a növényeket egymáshoz sokkal közelebb ültetheted, mint a szabadföldi veteményesekben, mindezt anélkül, hogy azok egymás elől elszívnák a tápanyagokat vagy elvennék a helyet. Sőt a különféle növények általában jótékony hatással vannak egymás fejlődésére, és sokszor különböző növényvédelmi feladatokat is ellátnak.

És mik a magaságyás hátrányai?

A sok előny mellett persze van néhány hátránya is a magaságyásnak. Az egyik ilyen, hogy a magaságyásban a talaj sokkal könnyebben és gyorsabban felmelegszik – különösen nyáron, így hamarabb ki is szárad, emiatt több öntözést igényel. Illetve a hűvöset kedvelő növényeket jóval nehezebb termeszteni benne. 

A magaságyás készítése és fenntartása nagyobb anyagi megterhelést jelent, mint a szabadföldi termesztés. Egyrészt mert a keretet meg kell építeni vagy vásárolni, másrészt pedig a feltöltéshez meg kell venni a termőföldet és a komposztot is. A jó minőségű föld pedig nem olcsó mulatság.

Ha nem megfelelő ültetési tervet követsz, akkor könnyen előfordulhat a rossz növénytársítás. A növények ilyenkor leszívhatják egymás elől a tápanyagokat. De az egy családból származó növények esetében akár az is előfordulhat, hogy megfertőzik egymást valamilyen kórokozóval vagy kártevővel, és mind kipusztulnak. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy hova, mikor és milyen növényeket ültetsz a magaságyásba. 

Ötletes megoldások: miből készíthetsz magaságyást házilag?

Leggyakrabban a magaságyás falécekből készül, azonban számos egyéb alternatíva közül is választhatsz, ha otthon állsz neki a készítésének. Most mutatunk néhány remek lehetőséget!

Magaságyás raklapból

Magaságyás raklapból

A raklapból készült magaságyás környezetbarát és gyorsan összerakható megoldásnak számít, ami nemcsak különleges látványt nyújt, de még a növények is rendkívül szeretnek benne éldegélni. Mindig stabil és jó állapotban lévő raklapokat keress, amiket semmilyen vegyi anyaggal nem kezeltek

A magaságyás készítése raklapból igen könnyű: a raklapokat egyszerűen az illeszkedéseknél rögzítsd egymáshoz. Alulra érdemes geotextilt tenni, az oldalát pedig fóliával kibélelni, így könnyen megakadályozhatod, hogy a magaságyásban lévő föld kihulljon a raklaplécek között.

A magaságyás raklapból készítésének hatalmas előnye, hogy a raklaplécek által kialakított sorok közé a gyomnövények csak igen nehezen tudnak beférkőzni. Így nemcsak a gyomlálás fáradalmaitól kímélheted meg magadat, hanem a tápanyagot sem vonja el a termesztett növényeidtől egyetlen káros gyom sem.

Bontott téglából magaságyás készítése

Magaságyás téglából

A bontott téglából készített magaságyás egy igazi hosszú távú megoldás: ez a típus tartós és masszív, így akár évtizedekig is kitarthat. A rusztikus megjelenésnek köszönhetően pedig kitűnően illeszkedik minden kertbe, miközben igazán különleges hangulatot teremt. 

Az elkészítéshez a tégla mellett szükséged lesz habarcsra és betonra. 

  • A habarcs fogja összefogni az egyes elemeket – érdemes olyan fajtát választani, ami fagyásbiztos. 
  • A beton a megfelelő alapozáshoz szükséges – erre kerül majd a téglafal.

A bontott téglából készült magaságyás hátránya, hogy az elkészítése több időt igényel – a betonozás miatt akár több napba is beletelhet –, illetve a magaságyás átköltöztetése is nehézkes. Emellett fontos tudni, hogy a tégla nem kedveli a vizet, ezért a kialakításnál erre különösen érdemes figyelni. 

Tipp: Tégla helyett akár térkövet vagy zsalukövet is használhatsz. Ezek ugyan drágábbak, de esztétikusabbak.

Magaságyás gumiabroncsból

A magaságyás keretét adhatja akár egy régebbi gumiabroncs is – minél szélesebb az abroncs, annál több helyed lesz a növénytermesztésre. Ha magasítani szeretnéd az ágyást, akkor akár több gumiabroncsot is egymásra helyezhetsz.

A gumiabroncs alapú magaságyás készítése egyáltalán nem bonyolult feladat, lényegében nem igényel különösebb barkácstudást sem. Először is az abroncs felső részét vágd le, hogy egy nyitott keretet kapj, így több helyed lesz az ültetéskor. Belül pedig béleld ki geotextillel az abroncsot. 

Ez a típus igazán ötletes, dekoratív és hangulatos verziója a magaságyásnak. Az abroncsot színes festékkel is feldobhatod, így teljesen egyedi darabokat készíthetsz. 

Lépcsős magaságyás készítése

Lépcsős magaságyás

A lépcsős magaságyás gyakorlatilag kettő az egyben: a lépcsők által egy építményben két – vagy akár több – külön magaságyás is létrehozható, így teljesen eltérő, egymást nem feltétlen kedvelő, más tápanyagigényű növényeket is termeszthetsz bennük. 

A lépcsős kialakításnak köszönhetően minden növény elegendő fényt kap, ráadásul könnyen hozzáférhetőek is, kevesebbet kell hajolgatni és guggolni a gondozás során. Praktikus és kreatív megoldás, ami akár kisebb kertekben is ideális.

Lépcsős magaságyás többféle anyagból is készíthető: összeállíthatod például fából, téglából, kőből vagy betonból is.

Hügelkultur-magaságyás

A hügelkultúrás magaságyás nagyon leegyszerűsítve egy tudatosan felépített komposztdomb, amit növénytermesztéshez használhatsz. Rendkívül olcsó és gyorsan megépíthető típusa a magaságyásoknak.

Az alapját és vázát különféle fahulladékok és korhadékok adják – de egyéb komposztálható hulladék is kerülhet bele. A fás részeket aprítsd fel kisebb darabokra: kényelmes és szellős halmot kell létrehoznod. A rétegezést tekintve a nagyobb fahulladékra kerülnek a kisebb gallyak, levelek, a komposzt vagy trágya, végül pedig a föld.

Mivel a hügelkultur egy méretesebb kreálmány, ezért nagyobb kertekbe ajánlott, ahol sok a zöldhulladék. A méreteket tekintve az alábbiakban gondolkozz:

  • a szélessége minimum 1,5 méter legyen,
  • a hossza pedig legalább 2-3 méter.

A felhasznált összetevők több év alatt bomlanak le, így megfelelő hőt és tápanyagot biztosítanak a növénytermesztéshez. A hügelkulturt ősszel érdemes kialakítani, hiszen ebben az időszakban van jelentős mennyiségű zöldhulladék a kertben.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Magaságyás készítése házilag

1. Határozd meg a pontos méretet!

Az első feladatod, hogy meghatározd a magaságyás méretét. Növénytermesztés szempontjából a legfontosabb, hogy a zöldségek gyökerei számára legalább 25-30 cm földvastagság kell – és ehhez jönnek még hozzá a különböző rétegek. Minimum 60 cm-es magassággal kell számolnod, de ennél lehet akár még magasabb is. Különösen, ha nem szeretnél hajolgatni, ilyenkor a 90 cm magasságú ágyás a jó választás.

A szélességet és a hosszúságot tekintve mindig az a fontos, hogy számodra – pontosabban a karod számára – könnyen hozzáférhető legyen minden:

  • a körbejárható magaságyások esetében a 90-120 cm széles ágyást lehet még kényelmesen gondozni, 
  • a nem körbejárthatóaknál pedig a 40-60 cm az ideális.

2. Keresd meg a legnaposabb helyet!

Ha megvan a méret, akkor pedig jöhet a tökéletes hely megtalálása. Tájolás szempontjából a legideálisabb az észak–déli irány, így a nap folyamán a magaságyás hosszabbik oldalát keletről és nyugatról érik a napsugarak. A magasabb növényeket az északi végébe ültesd, ezzel elkerülheted, hogy azok árnyékot vessenek az alacsonyabbakra. 

Érdemes tudni, hogy a konyhakerti növények legalább 6-8 óra napsütést igényelnek, ezért az ágyást mindig a kert vagy az erkély legnaposabb részére tedd – ez felülírja az észak–déli tájolást is.

3. Állítsd össze a magaságyást!

Bármilyen anyagot is választasz a magaságyás keretéhez, a szegélyeknek mindig stabilnak és tartósnak kell lenniük, így megelőzheted, hogy a jelentős földmennyiség miatt a keret elcsússzon.

4. Jöhet az ágyás belseje: a magaságyás bélelése!

A megépített keretet érdemes geotextillel vagy apró lyukú dróthálóval kibélelni, így a gyomnövények és a kártevő rovarok nem képesek megtelepedni az ágyásban. A magaságyás bélelése során a keret részei között kis rést hagyni kell, hogy a légmozgás lehető legyen az ágyásban.

Plusz bélés: drénlemez magaságyásba

Belső szigetelésként használhatsz drénlemezeket is: a magaságyás oldalait nem perforált, dombornyomott drénlemezekkel kell beborítanod, így elkerülheted, hogy a keret felesleges nedvességet szívjon fel. A drénlemez lényegében egy felületszivárgó lemez, ami megakadályozza, hogy a keret átázzon vagy elrohadjon. 

A magaságyás rétegei

Ha elkészültél a kerettel, akkor jöhet maga a magaságyás feltöltése, azaz a rétegezés. Nézzük, mik a magaságyás rétegei!

1. réteg: vastagabb ágak

Legalulra körülbelül 15-20 cm vastagságban nehezen bomló anyagok kerülnek: vastagabb ágak, gallyak, vesszők vagy kukoricaszár is mehet bele. 10 cm-nél ne legyenek nagyobbak ezek a darabok. 

2. réteg: friss kerti hulladék

A következő 15-20 cm-es réteget a félkész komposzt alkotja, ami már gyorsabban lebomló anyagokat tartalmaz. Ilyen például a lekaszált fű, a szalma, a virágok levágott szára, a nádtörmelék, a bab, a borsó vagy a kukorica szára. Ez a réteg korhadás közben hőt termel, ami a felette lévő talajréteget táplálja. Ha száraznak találod a kerti hulladékokat, akkor öntözd meg kicsit, illetve jó alaposan taposd meg őket.

3. réteg: gyeptégla

A harmadik réteg már részben lebomlott szerves anyagokból épül fel: azaz körülbelül tégla méretű (kb. 15 cm) gyeptéglákból. Mindezt érdemes még további 15 cm vastagságú réteggel bővíteni, ami fű, falevelek vagy fenyők tűleveleinek keverékéből áll. 

Általánosságban igaz, hogy minél sokszínűbb a talaj összetétele, annál biztosabb, hogy minden növény megtalálja a számára szükséges tápanyagokat a magaságyásban. Ha nem találsz gyeptéglát és kiegészítő anyagokat, akkor sincs gond, mert alapvetően ez a réteg nem feltétele a magaságyásnak, így bármikor elhagyható.

4. réteg: komposzt

Az utolsó előtti rétegbe érett komposztot és állati trágyát kell tenni szintén 15-20 cm vastagon. Ez megfelelő tápanyagforrást fog biztosítani a magaságyásban növekvő növényeknek. 

5. réteg: termőföld

A legvégén jöhet a tápanyagban gazdag, magas minőségű termőföld, virágföld vagy palántaföld újfent 15-20 cm vastagságban. A vásárláskor tapogasd meg a zsákot, ha csomókat vagy göröngyöket érzel benne, akkor ne azt vedd meg. A felső földréteg akkor a legjobb, ha apró morzsákból áll, ugyanis ez lehetővé teszi, hogy a talaj a vizet jól tárolja, a fölösleges vízmennyiséget viszont könnyen átereszti.

Magaságyás betonra vagy erkélyre? Lehetséges!

A magaságyás nagy előnye, hogy betonra vagy járólapra is teheted a keretét – ezt nevezzük balkon magaságyásnak. Így ha nincs otthon kerted, akkor akár erkélyen vagy teraszon is létrehozhatsz saját kis veteményest. Ebben az esetben az első rétegrend előtt, a keret legaljára tegyél le egy körülbelül 8 cm vastag kavicsréteget, majd ezt fedd le geotextillel. 

A magaságyás ültetési terve

Ha elkészültél a magaságyás feltöltésével, akkor következhet a várva várt ültetés! Az egyéni preferenciáid mentén alakítsd ki a magaságyás ültetési tervét, azonban mindig vedd figyelembe a növények igényeit

Mi kerülhet a magaságyásba?

A magaságyásban számos zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt termeszthetsz az év nagy részében. Az alábbiakat bátran ültetheted magaságyásba:

  • cukkini, bab, borsó, retek, cékla, paradicsom, paprika, uborka, répa, spenót, újhagyma, zeller, sóska, vöröshagyma
  • eper, szamóca, földi cseresznye
  • menta, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, majoranna, oregánó, borsikafű, kapor, zsálya, citromfű, levendula

Mit fontos figyelembe venni az ültetési tervnél?

  • Nem minden növény ültethető egymás mellé, ugyanis vannak növények, amelyek elszívják egymás elől a tápanyagot. Például a paradicsom mellé sose tegyél borsót vagy uborkát.
  • Vedd figyelembe a növekedési ütemet és irányt! Az ágyás szélére a gyorsan növő, alacsonyabb növényeket helyezd (pl. cukkini, spenót), bentebbre pedig a lassabban és magasabban növőket (pl. paradicsom, borsó). 
  • Az egymás mellett lévő növényeknek a víz-, fény- és tápanyagigényének hasonlónak kell lennie

Mi kell tudni a magaságyás öntözéséről?

A magaságyásnak igen nagy a vízigénye, hiszen ahogy korábban említettük a talaj sokkal gyorsabban felmelegszik és kiszárad – különösen a nagy melegben. Épp ezért a növények rendszeres törődést és elegendő locsolást igényelnek: nyáron minden nap egy négyzetméteres ágyáshoz legalább 3,5 liter vizet kell elhasználni. Az öntözéskor mindig vedd figyelembe az adott növény vízigényét! A magaságyás rendkívül hatékony, praktikus és kényelmes módja a zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények termesztésének, épp ezért annyira közkedvelt a (hobbi)kertészek között. Találd meg a számodra szimpatikus alapanyagot a magaságyás kialakításához, készíts egy pontos ültetési tervet magadnak az évre vonatkozóan, és gondozd rendszeresen, illetve körültekintően a növényeket! Ha ezek megvannak, akkor pedig a legfontosabbat se felejtsd el: élvezd a kertészkedést és a munkád gyümölcsét – a szó szoros értelmében.