Te is régóta kacsintgatsz már a kertészkedés felé? Segítünk elindulni, ha mindig is azon gondolkodtál, miért és hogyan érdemes magaságyást telepíteni a kertedbe.

A zöldségtermesztés nemcsak remek kikapcsolódás és hobbi lehet az életedben, de a saját kis veteményesedből származó zöldségek sokkal egészségesebbek és frissebbek lesznek, mint a boltban vásárolt import áru.

 

Ha csak kevés hely áll a rendelkezésedre, akkor sem kell lemondanod a magaságyásról, hiszen egy 120 centi széles és néhány méter hosszú területre is felállíthatod, a lényeg, hogy körbejárható, napos és szélárnyékos helyen legyen.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Miből készül?

Egy átlagos magaságyás körülbelül 60-80 centi magas. Anyagát tekintve készülhet használt deszkából, bontott téglából, kőből, osb lapból vagy előre gyártott betonelemekből, lényeges, hogy néhány milliméter hézag legyen az elemek között, hogy a levegő áramlása és a felesleges víz elvezetése biztosított legyen. A melegkedvelő palánták számára – mint amilyen a paradicsom – egy kis fóliasátort is készíthetsz az ágyás egy részén, így akár késő ősszel is szüretelhetsz majd.

 

Rétegezz, akár a profik!

A magaságyásos növénytermesztés titka az egyes rétegek megfelelő sorrendjében rejlik. Ha a talaj jó minőségű, akkor bő termésre és egészséges növényekre számíthatsz. A komposzt bomlása során ráadásul szén-dioxid és hő keletkezik, így a magok csírázása és a palánták termőre fordulása hamarabb megy végbe, mint a szabadföldi termesztésnél.

 

Miután kiástad az ágyás helyéről a körülbelül 20 centi vastag földréteget, tedd félre, mert ez kerül majd felülre. A keret rögzítése után következhet az első réteg: ide kerülhet minden lassan bomló kerti hulladék, faágak, metszésből származó gallyak kisebb, 10 centis darabokra aprítva, valamint kukoricaszár és napraforgószár. A következő réteg állhat szalmából, szénából, valamint a borsó és a burgonya szárából.

 

A harmadik réteghez használhatsz 10-15 centi vastag fenyőkéreg takarót vagy földes részükkel felfelé lerakott gyeptéglákat.

magaságyás készítés

Az utolsó előtti réteghez ideális választás a szarvasmarhatrágya vagy az érett komposzt, majd ezt betömörítve mehet rá minden, amit a komposztálóba dobnál: zöldséghéj, falevelek és levágott fű is.

 

Legfelülre pedig kerülhet az a termőtalaj, amit az alaphoz kivettél, egészen a keret pereméig. Keverhetsz hozzá komposztot vagy akár homokot is a talaj minőségét figyelembe véve.

 

Mit ültess?

A magaságyás a zöldségpalánták, a fűszernövények és a gyógynövények számára is ideális közeg. Bátran foghatsz dinnye termesztésbe, de epret, babot, cukkinit is ültethetsz. Előnyös, ha olyan növényeket választasz, amik folyamatosan betakaríthatók, mint a retek, a spenót, a fejes saláta vagy a sonkahagyma.

kertészkedés

Őszi teendők

Mivel a talaj folyamatosan tömörödik, szükség lehet utánpótlásra. Miután minden növényt kiszedtél, egy kissé át is forgathatod a felső rétegeket, így még intenzívebb lesz a komposztálás folyamata. A hiányzó földmennyiséget pedig trágyával kevert komposzttal pótolhatod, így tavasszal kiváló minőségű földbe kerülnek majd növényeid.

 

Készen állsz a magaságyás elkészítésére?