Zöld otthon 5. – Mindent a komposztálásról

komposztálás

Végre kertesházban élünk! Azok, akik sokéves panelfogság után lelnek nagyobb és zöldebb otthonra, ismerik ezt az eufórikus érzését. Egy saját ház azonban nagyobb felelősséggel jár, és napjainkban ebbe már a környezettudatos életmód is beletartozik. A szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás egyik (szinte kizárólag kertben kivitelezhető) módja a komposztáló beszerzése. Sokan lelkesednek azért, hogy még a szerves szemetet is megfelelően tárolják, ám kevesen tudják, hogy fogjanak neki a megvalósításnak. Nem kell tovább várni: eláruljuk a komposztálás titkait!

Mi kerüljön bele?

Ez az első és legfontosabb kérdés, és nem annyira egyszerű a zöldhulladék kiválogatása, mint elsőre gondolnánk! Nyilvánvaló, hogy műanyag, fém, kő és egyéb, lebomlásra képtelen anyagokat nem rakunk ide, de azt például kevesen tudják, hogy a dió- és a vadgesztenyefák levelét sem szabad a komposzthoz adni. Miért? A házi komposzt az egyik legjobb műtrágya (olcsó, természetes, és még szállítani sem kell), iszonyú magas a humusztartalma, ám az előbb említett levelekben található savak elpusztítják azt a törékeny ökoszisztémát, amitől új életre kelhetne a talaj. Papírt viszont nyugodtan tehetünk bele, ahogy általában az avar, a lenyírt fű, a fűrészpor, a tőzeg, a zöldség- és gyümölcshulladék is mind-mind belekerülhet, ahogy sok más szerves anyag is: a kiázott tealevél és a használt kávézacc például kifejezetten hasznos összetevő lehet.

Provident tipp

Nem csak környezettudatos, pénzügyi döntéseit is gondosan megtervezi? Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól!

A helyes tárolás

A helyes hulladékgazdálkodás elképzelhetetlen megfelelő tárolás nélkül, nincs ez máshogy a komposztálás esetében sem. Egy félreeső, árnyékosabb hely ideális a komposztáló kialakítására. Azonban nem boldogulunk egy sima, kiásott gödörrel, ebben ugyanis nem jut levegőhöz a szerves hulladék. Oxigén nélkül pedig a szükséges korhadási folyamat helyett rothadás jön létre, ami nem csak a kiváló minőségű műtrágyától foszt meg minket, de a szaga is igen kellemetlen. Éppen ezért érdemes fából vagy téglából kialakított komposzttárolót készíteni, de a boltokban kapható műanyag változatokat is nyugodtan megvásárolhatjuk, ugyanúgy megfelelnek a célnak. Ezután kétféleképpen segíthetjük a komposzt érlelését: az egyik a zöldhulladék feldarabolása, a másik a rendszeres átforgatása levegőztetése. Mindkét módszer felgyorsítja a folyamatot, hiszen megkönnyíti a szerves anyagok lebomlását.

 

Hogyan tovább?

Mit tehetünk akkor, ha megtelt a tárolónk? Lehet, hogy egy kis türelemre lesz szükségünk, az érett komposzt ugyanis egységes állagú, általában sötétbarna és szagtalan: ezt az állapotot kell kivárni ahhoz, hogy tökéletes, magas humusztartalmú műtrágyát kapjunk. Egy-egy négyzetméternyi talajra két-három kilót érdemes juttatni a végeredményből, így biztosak lehetünk benne, hogy kellő tápanyag jut a talajon keresztül imádott növényeikhez, melyek aztán meghálálják a környezettudatos gondoskodást. Amint ezzel elkészültünk, már hozzá is láthatunk a következő adag gyűjtéséhez!

 

Ti odafigyeltek a zöldhulladékra?