Provident
blog

Így kezeld a pénzügyeket az esküvő után!

“Jóban, rosszban, gazdagságban, szegénységben…” A boldogító igen kimondása után sok minden megváltozik egy fiatal pár életében és amellett, hogy szorosabbra fűződik a kötelék, a pénzügyekre is nagyobb hangsúly kerül. Ha egyikőtök spórolósabb és szeret félretenni, míg a másik szívesen költekezik, az konfliktus forrása lehet, de, ha alaposan átbeszélitek az együttélés szabályait, elejét vehetitek a későbbi, költségek miatti vitáknak.

Készítsetek tervet!

Fontos, hogy a pénz ne legyen tabu téma, hiszen a mindennapjaitok része. Már a házasság elején kihagyhatatlan lépés, hogy tisztázzátok, kinek milyen adósságai vannak és azt együtt vagy esetleg külön kívánjátok-e törleszteni.

Bizonyára mindketten rendelkeztek önálló bankszámlával, amit a nagy nap után is megtarthattok vagy nyithattok egy új számlát is, ha úgy döntötök, hogy a továbbiakban a közös kassza bizonyul a legjobb kompromisszumnak. A közös bankszámla növeli bennetek az egymás iránti bizalmat és abban az esetben is jó ötlet, ha később új taggal bővül a család és egyikőtök otthon marad a picivel.

A családi költségvetés készítése átláthatóvá teszi a pénzügyeiteket és a mindennapjaitokat is megkönnyíti. Lényeges, hogy hosszú távú – akár 1-5 éves – tervet is felállítsatok, amiből kiderül, mikor lehet új autóra, konyhafelújításra vagy a fűtés korszerűsítésére beruházni.

házasság pénzügyek

Profi tippek

Ha nehezen juttok dűlőre, akár egy pénzügyi tanácsadót is bevonhattok a tervezésbe, aki segít felderíteni a rejtett költségeket és a bevétel növelésének lehetőségeit. A sürgősségi alap létrehozása kiemelt fontosságú, ha több gyermeket is szeretnétek. Ez az elkülönített pénz igazi mentőövként szolgálhat arra az esetre, ha valaki elvesztené a munkáját vagy betegség ütné fel a fejét, esetleg nagyobb váratlan kiadás adódna. Általános szabályként elmondható, hogy 6 havi fizetés már olyan összegnek számít, ami a nehezebb időszakokon is átlendíti a családot.

A házasság valódi csapattá kovácsolhat össze benneteket, melybe az is beletartozik, hogy mindketten tisztában vagytok a pénzügyi helyzetetekkel, a kiadásokkal és a rezsivel, hogy senkire se háruljon igazságtalanul nagy teher.

Az őszinteség és a bizalom a pénzügyekben is kifizetődő. Néhanapján előfordulhat, hogy valaki túlköltekezik, de veszekedés helyett próbáljátok higgadtan orvosolni a problémát. Remek ötlet, ha megosztjátok a feladatokat: ha egyikőtök a bevásárlásban, míg a másikótok a befektetésekben jeleskedik, eszerint dolgozzatok össze.

A nehéz időkben se feledd a fogadalmad, mert minden időszak csak átmeneti, törekedjetek rá, hogy együtt lábaljatok ki a válságos helyzetekből is.

 

Gondoljatok a jövőre!

Egy előtakarékossági folyószámla olyan biztonságot jelenthet a családnak, ami megkímél a rohanó hétköznapokon attól a nyomástól, hogy mi lesz, ha a hónap végén elfogy a pénz. Ha a fizetésetek 10-10%-át félre tudjátok tenni, akkor máris megalapoztátok a jövőbeni nyugalmatokat. Ne feledjétek, hogy semmi sincs kőbe vésve: ha változik az élethelyzetetek, beszéljétek át újra a pénzügyeket, de mindig legyetek rugalmasak és kompromisszumra készek.

 

Készen álltok az esküvő utáni közös életre?