Provident
blog
Így teheted varázslatossá a teraszod: tippek és ötletek a tervezéshez

2024-07-12

Szabadon

Így teheted varázslatossá a teraszod: tippek és ötletek a tervezéshez

A terasz az otthon egyik legfontosabb része lehet, ahol pihenhetsz, kikapcsolódhatsz és élvezheted a szabad levegőt. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teheted ezt a helyet igazán különlegessé és varázslatossá. Terasz ötletek és tippek következnek, melyekkel könnyebben alakíthatod ki álmaid verandáját!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Terasz ötletek: hogyan alakítsd ki a tökéletes teraszt?

A tökéletes terasz kialakításához számos szempontot kell figyelembe venned. Nézzük, hogy miket érdemes átgondolnod a terasz tervezése során!

1. Találd ki előre a terasz funkcióját!

Mielőtt belevágnál a tervezésbe, gondold át alaposan, hogy pontosan mire fogod használni a teraszt. Mivel ez gyakorlatilag mindent befolyásol: többek között a méretet, a burkolatot, az árnyékolást, a bútorokat és a világítást is.

2. Vedd figyelembe a terasz tájolását! 

Ha még a házépítés előtt állsz, akkor a teraszt az északkeleti részre érdemes tervezd. Ilyenkor a teraszt a reggeli órákban éri a napsütés, délután viszont már árnyék borítja. Az északnyugati irány is jó választás lehet: napközben egyáltalán nem, az esti órákban viszont kellemesen éri a nap. Ha már a terasz tájolására nincs ráhatásod, akkor az árnyékolással tudod majd kialakítani a komfortos pihenőhelyet.

3. Határozd meg a terasz méretét és alakját!

A terasz mérete minden esetben a funkciójától – és persze a lehetőségektől – függ. Egy 4 személyes asztalhoz körülbelül 20, a 6 személyeshez pedig legalább 25 négyzetméteres területre lesz szükséged. Amit még érdemes tudnod: a napozóágyak kb. 3 négyzetmétert igényelnek, a napernyő pedig kb. 2 négyzetmétert.

A terasz alakja sokféle lehet: például szögletes, lekerekített, háromszög, de akár L-alakú is – a végleges forma valójában az egyéni preferenciáid és az építési lehetőségektől függ. Az egyenes vonalak a modern stílust képviselik, letisztult megjelentést biztosítanak a terasznak, míg az ívelt formák dinamikus hatást kölcsönöznek. 

A tervezéskor fontos még figyelembe venni a terasz lejtési szögét is. A terasznak legalább 2% lejtési szöggel kell rendelkeznie, hogy a csapadék könnyebben távozzon róla. Ha ez nincs meg, akkor a víz beszivároghat a burkolatba és tönkreteheti azt.

4. Dönts a stílusról: egységes összképet teremts!

A terasz stílusa kapcsán a legfontosabb, hogy minden mindennel harmonizáljon, ez garantálja az egységes és kellemes összképet. Színek, formák és minták tekintetében érdemes azonos stílusjegyeket követni, azonban soha ne félj a kreatív megoldásoktól. A terasz stílusa tükrözi a személyiséged és ízlésed is, szánj időt a tervezésre, hogy olyan teret alkothass, amiben igazán jól érzed magad!

5. Válaszd ki a bútorokat!

A bútorok esetében a minőségi, kényelmes és tartós változatokat keresd, melyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak is. A bútorok kapcsán is rendkívül fontos, hogy stílusban passzoljon a terasz többi részéhez. Például a fából készült bútorok és a zöld növényzet barátságos és otthonos légkört biztosítanak, a szürke járólapok és a fehér bútorok pedig letisztult és elegáns megjelenést keltenek.

Ha kisebb teraszod van, akkor az összecsukható székek és asztalok praktikus megoldást nyújthatnak, hiszen általuk sok helyet takaríthatsz meg, ha éppen nem használod őket. 

Ne feledkezz meg az apró kiegészítőkről sem: a kényelmes párnák és pokrócok még komfortosabbá teszik a teraszt!

6. A növényeket se felejtsd el! 

A növények nemcsak díszítik a teraszt, de kellemes hangulatot és mikroklímát is teremtenek, javítják a levegő minőségét is. Ültess cserepekbe vagy ládákba növényeket és virágokat! Sőt akár kis veteményest is kialakíthatsz egy magaságyásban, így fűszernövényeket, illetve néhány zöldséget vagy gyümölcsöt is termeszthetsz a teraszon.  

Terasz növényekkel

Hogyan válassz teraszburkolatot?

A teraszburkolat kiválasztása az egyik legfontosabb döntés a terasz tervezése során. A burkolat egyrészt meghatározza a terasz hangulatát, másrészt pedig hosszú távon befolyásolja a terasz használhatóságát. A teraszburkolat kapcsán az alábbiakat érdemes jól átgondolnod.

Milyen környezeti hatások érik a teraszt? 

Ha például a teraszt sok napsütés éri, akkor olyan burkolatra lesz szükség, ami ellenáll az UV-sugárzásnak. Ha esős területen laksz, akkor a vízálló burkolat elengedhetetlen a terasz esetében. Ha telente előfordulnak komoly fagyok, akkor mindenképp fagyálló burkolat kell.

Mire használod a teraszt?

Egyáltalán nem mindegy, hogy a teraszt milyen gyakran és hány ember használja. Ha sok embert fogadsz a teraszon, akkor fontos, hogy a burkolat strapabíró és tartós legyen – például kő, greslap vagy WPC burkolat is jó választás. Ha viszont a teraszt csak pihenésre használod, akkor kevésbé ellenálló anyagokat, például fa- vagy kerámia burkolatot is alkalmazhatsz. 

Milyen a terasz stílusa? 

A teraszburkolatnak összhangban kell lennie a ház és a kert stílusával, hogy harmonikus összképet nyújtson az épülettel együtt. A burkolat színe és mintája jelentősen meghatározza a terasz hangulatát és atmoszféráját is. Ha például világosabb burkolatot választasz, akkor a terasz tágasabbnak és levegősebbnek tűnik majd.

Mik a legfontosabb tulajdonságai a jó teraszburkolatnak?

A jó teraszburkolat két legfontosabb jelzője a tartósság és a könnyen tisztíthatóság. Emellett elengedhetetlen, hogy: 

  • Vízálló legyen, hogy ellenálljon az esőnek és a hónak. 
  • Csúszásmentes legyen, hogy még nedves állapotban is biztonságos maradjon.
  • Strapabíró legyen és jól bírja a mindennapi használatot. 
  • Fagyálló legyen, hogy a téli hónapokban ne sérüljön.
  • Esztétikus legyen, és színben, mintában, valamint stílusban illeszkedjen az épülethez.
Hirlevel banner BLOG 820x420-1

Mit kell tudnod a teraszkorlátokról?

Ahogy a mondás is tartja: ahány ház, annyi szokás – ez pedig tökéletesen igaz a teraszkorlátokra is. Szinte alig találni két ugyanolyan korlátot, hiszen a választék óriási: az anyagoktól kezdve a stílusokon át megszámlálhatatlan variáció létezik. 

Teraszkorlát: biztonság és stílus kéz a kézben

A korlát elsődleges funkciója a biztonság megteremtése: stabilnak és kellően magasnak kell lennie, hogy mindennemű balesetet megelőzzön. Másodsorban jelentősen meghatározza a ház és a terasz megjelenését. Sokféle anyag, szín és stílus közül választhatsz, a végeredményt leginkább az egyéni preferenciáid és a pénztárcád fogja befolyásolni. Mindemellett pedig a korlát rendkívül praktikus is, hiszen elrejti a kíváncsi szemek elől a teraszt, így zavartalanul élvezheted a pihenést.

A tökéletes választás: rozsdamentes acélból készült korlát

A korlát különféle anyagokból készülhet: fából, fémből, kőből, műanyagból vagy akár üvegből készült korlátok is léteznek. 

A legelterjedtebb típus a rozsdamentes acélból készült korlát, ugyanis ez 

  • hosszú távon ellenáll az időjárás viszontagságainak, 
  • nem rozsdásodik, 
  • karc- és tűzálló, 
  • valamint rendkívül masszív, nagyon jól bírja a terhelést. 

Mindemellett a karbantartása sem igényel sok munkát, mivel a rozsdamentes acél könnyen tisztítható, mindössze egy nedves ronggyal kell áttörölni. Üveggel kombinálva elegáns és modern hatást kelt, de akár fával, kővel vagy csempével együtt is alkalmazható.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Milyen lehetőségeid vannak a terasz árnyékolására?

Bármennyire is hangulatos a terasz, árnyékolás nélkül a tűző napsugarak hamar beűzhetnek a házba. A megfelelő árnyékolóval viszont kellemes hőmérsékletet biztosíthatsz a teraszon, így zavartalanul élvezheted a szabadban töltött időt. Ráadásul a terasz árnyékolásának egyik legnagyobb előnye, hogy energia- és költséghatékony: mivel a tűző nap nem éri közvetlen a belső teret, így a lakásban sem lesz olyan meleg. A villanyszámla viszont alacsonyabb lesz, hisz sokkal kevesebb energiát kell fordítani a belső helyiségek hűtésére.

Terasz árnyékolása

Természetes megoldások

A teraszon az árnyékot akár fa vagy egyéb növényzet ültetésével is könnyen megteremtheted. Válassz olyan növényt, aminek nincs termése, így elkerülted, hogy azon mindenhova lepotyogjanak! Fontos, hogy a háztól kellő távolságra ültesd a fát, hogy az ne okozzon kárt az épületben.

Bambusz- és nádfedés

Hangulatos árnyékolókat készíthetsz bambuszból vagy nádból, amik kellemes szűrt fényt biztosítanak a teraszon. Ugyanakkor ezek a természetes anyagokból készült árnyékolók nem nyújtanak teljes védelmet az eső vagy a napsütés ellen.

Napernyő

Ha költségtakarékos megoldásokat keresel, akkor a napernyő lesz a jó választás. A napernyő könnyen és gyorsan telepíthető, sőt akár egyszerűen át is helyezhető, hisz egy mozdulattal össze tudod csukni. Mindig a nap járásához kell igazítanod, azonban könnyen összecsukhatod és elrakhatod bárhova. A hátránya viszont, hogy jelentős helyet foglal el a teraszon, nem véd az eső ellen és a szerkezet általában szélérzékeny.

Napvitorla

A napvitorla ideális nagyobb területek és teraszok árnyékolására. Rugalmasan telepíthető és eltávolítható, így igény szerint alakíthatod a terasz árnyékolt részét. Nagy előnye, hogy ellenáll az erősebb szeleknek, jelentős méretű árnyékot vet. Hátrányai közé tartozik, hogy az összeállítása bonyolultabb és eső elleni védelemre csak korlátozottan alkalmas.

Napellenző

A terasz fölé telepíthetsz akár napellenzőt is, amely igen praktikus, hiszen annyira és olyan mértékben nyithatod ki, ahogy neked szimpatikus. A napellenzőből kézi vagy motoros verzió is elérhető. A napellenzők nagy előnye, hogy nemcsak a napsugarak ellen biztosítanak kellemes árnyékot, hanem az UV-sugaraktól és az esőtől is megvédenek. A minőségi anyagból készült napellenzők tartósak, ellenállók és rendkívül helytakarékosak is.

Épített tetőszerkezetek

Drágább opciónak számít a terasz fölé épített tetőszerkezet, ami rendkívül tartós, biztos árnyékot garantál és remek a heves esők ellen. A terasz beépítése viszont sokkal bonyolultabb árnyékolási megoldásnak számít, sőt akár építési engedélyt is igényelhet. Nagy előnye viszont, hogy a teraszon lévő bútoroknak és egyéb tárgyaknak teljes védelmet biztosít, így azokat nem kell mindig elpakolni vagy letakarni. 

Pergola

A pergola nem csupán árnyékot ad a terasznak, hanem egy igazi különleges hangulatot teremt az udvaron. A modern pergolák fémből vagy fából is készülhetnek, és kiválóan védenek a naptól és az esőtől. A pergola általában motoros szerkezet, aminek a tetőszerkezete, illetve az oldala is mozgatható és állítható, így tetszés szerint szabályozhatod a teraszra beeső napfény mennyiségét. Nagy előnyük, hogy akár okosotthon rendszerekbe is integrálhatóak, így kényelmesen távirányítóval vagy mobillal is vezérelheted. Habár a pergola rendkívül modern és praktikus, egyáltalán nem olcsó mulatság.

Mire figyelj a világítás kialakításakor?

Az nem is kérdés, hogy a terasz megfelelő megvilágításának funkcionális és biztonsági szerepe van. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a világítás a kellemes atmoszféra megteremtésében is részt vesz

IP védelemmel ellátott lámpát válassz! 

Az IP szám azt mutatja meg, hogy a lámpa milyen mértékben áll ellen a különböző szilárd anyagoknak és a víznek is. Minél magasabb az IP szám, annál magasabb a lámpa védelmi szintje. 

Az IP44-es lámpák kültéri használatra már teljesen biztonságosak, ez a besorolás azt jelenti, hogy a lámpa ellenáll az 1 mm-nél nagyobb szilárd tárgyaknak és a fröccsenő víznek.

A terasz világításánál nem igaz a kevesebb néha több elv

Több kisebb fényforrást válassz a terasz bevilágítására! Ha csak egy erős fényforrást szerelsz fel, akkor az igen vakító lesz, mivel a sötétben a fény kb. 90 százaléka egy irányba vetődik. Ha több kis lámpát teszel fel, akkor hangulatosabb és kellemesebb eredményt fogsz kapni.

Mindenképp energiatakarékos égőben gondolkodj! 

A LED világítás egyrészt sokkal költséghatékonyabb, másrészt rendkívül környezetbarát. A LED égők energiatakarékos és tartós megoldást nyújtanak, így hosszú éveken keresztül használhatod őket kültéri világításra. 

Ráadásul a LED izzók többsége dimmelhető is, ami azt jelenti, hogy egy applikáció vagy távirányító segítségével könnyen szabályozhatod a lámpa fényerősségét, sőt még a színét is. 

Vásárláskor érdemes a meleg színű égőket keresned, ugyanis azok sokkal barátságosabb és meghittebb atmoszférát képesek teremteni.

Dobj fel néhány fényfüzért is!

A lámpák mellett használj vízálló LED fényfüzéreket és kisebb álló lámpásokat is. Ezekkel az apró kiegészítőkkel még varázslatosabbá teheted a teraszt. A fények játéka megfűszerezi a terasz hangulatát: egy romantikus vacsorához vagy egy baráti összejövetelhez káprázatos hangulatot kreálnak a fényfüzérek.

Teraszon kávézik