Provident
blog

Árnyékolás hatékonyan: erre figyelj oda lakásfelújításnál

A napsütésnek általában mindenki örül, de ha a szemünkbe süt a nap, annak már kevésbé. Alábbi cikkünkben segítséget nyújtunk a megfelelő árnyékolástechnikai eszköz kiválasztásában!

Miért fontos az árnyékolás?

Nem csak nyaraláskor vagy a strandon kell gondolni a megfelelő védekezésre az UV-sugarak ellen, otthonunkban is ügyelnünk kell a megfelelő UV-védelem kialakítására. A legtöbb sugárzás leginkább akkor érheti otthonodat, ha az ablakokat nem védi semmi, és üvegeik sem UV-álló kialakításúak. Minderre a szakszerű és hatékony árnyékolás nyújthat megoldást.

Természetesen az otthoni árnyékolásnak is különböző formái vannak, beszélhetünk mind kültéri, mind beltéri árnyékolók kialakításáról/beépítéséről egyaránt. A következő fejezetekben bemutatjuk a különböző árnyékolókat, továbbá megosztunk veled néhány hasznos gondolatot, hogy mi mindenre lehet érdemes odafigyelned otthonod felújítása során.

Árnyékolók - napellenzők

Belső árnyékolók

Érdemes elsőként a lakáson belüli védelemre fókuszálni, amit tökéletesen biztosíthat már egy műanyag- vagy egy alumínium redőny is. Egy-egy egyszerűbb redőny is teljesen meg tudja fogni a napsugarak kártékony hatásait, ráadásul a holdfényes éjszakákat is javában meg tudják könnyíteni, ha te sem tudsz fényben aludni. Műanyag redőnyöket már akár 20.000 Ft/db-jáért is vásárolhatsz, az egyszerűbb alumínium redőnyökhöz pedig kicsit magasabb áron, kb. kétszer ennyiért juthatsz hozzá.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Ezen felül ugyanúgy megoldást nyújthat egy zsaluzia is, amellyel a redőnyökhöz hasonlóan könnyedén elérhető akár a teljes fényzárás. És ne feledkezzünk meg még a belső textil árnyékolókról sem! Ugyanis egy-egy szebb árnyékoló függöny nem csak a fénytől és a káros UV-sugaraktól véd, de még a szobát is ékesítheti mint dekorációs elem. Kellemeset a hasznossal!

Kültéri árnyékolók

Erkély árnyékolás

Mind a kisebb, mind a nagyobb erkélyek árnyékolására a napellenzők a leginkább ismert megoldások, népszerűségük a mai napig töretlen. A napellenzők különböző típusai, mint például a könyökkaros napellenző vagy akár az ollókaros napellenzők tökéletesen tudnak igazodni az igényeidhez és a beépítési követelményekhez is. Időtállók, egyszerűen állíthatók és könnyedén kezelhetők, ráadásul az időjárási viszontagságokat is remekül bírják. Itt az ideje felújítani erkélyedet!

Terasz árnyékolás

A teraszok árnyékolására is tökéletesen szolgálhat a felszerelhető napellenzők, de például egy nagyobb terasz, sőt, akár a kert egy részletének fénytől és csapadéktól való védelmére az állványos napellenzők az ajánlottak. Ennél valamivel olcsóbb megoldás egy napvitorla felszerelése, ezen termék választása esetén azonban jobban oda kell figyelned, ugyanis a szél könnyedén le tudja szakítani, illetve előfordulhat, hogy a csapadék vagy akár a kerti por és egyéb szennyeződés összegyűlik benne. Azonban, ha jól kifeszítve, gyűrődés mentesen és valamennyire ferdén helyezed fel, nem lehet gond.

Pergola vagy télikert árnyékolás

A pergola, vagy más néven télikert egy – építési engedélyt nem igénylő – épület-kiegészítés. Ennek az árnyékolástechnikának köszönhetően bármely évszakban élvezheted a teraszodon vagy kertedben töltött időt. A legtöbb pergola könnyedén alakítható, így hidegebb időkben télikertként teljesen zárt helységként megvéd az időjárás zord körülményeitől, nyáron viszont nyitott formában szinte egy egyszerű féltetőként, illetve kellemes pihenőhelyként szolgál. Funkcionális és esztétikus is egyben – és bár nem egy olcsó beruházás, az évek alatt garantáltan megtérül az ára.

Árnyékolók - pergola és télikert

Árnyékolás házilag: így csináld egyszerűen

Nem költenél sokat otthonod árnyékolására? Ne aggódj, hiszen házilag is könnyedén meg tudod oldani a fényvédelmet. Elő azzal a szerszámosládával! Hiszen, ha egy minőségi homokozót is meg lehet építeni otthon – akár fillérekből –, éppen az árnyékolás ne menne?!

Választhatod például az egyszerű ponyvás megoldást, ezen esetben azonban nagyon oda kell figyelned a választott anyag minőségére és textúrájára. Érdemes vízálló ponyvát vásárolnod, hogy az ne ázzon be már az első esős nap alkalmával. Ezen felül gyűrődésmentesen és ferdén kifeszítve érdemes felhelyezni, hogy a csapadékot és a port ne gyűjtse össze magában.

Ha viszont nagyobb fába vágnád a fejszét, te magad is építhetsz egy állványos napellenzőt vagy akár egy télikertet is. Nem kell hozzá más, mint a megfelelő barkácseszközök, a napellenzőnek megfelelő textil/ponyva kiválasztása, az állvány vázának pedig használhatsz PVC-csöveket, fémcsöveket, de akár kellően vastag faoszlopokat is. Persze a szükséges óvintézkedések betartásáról se feledkezz meg az építkezés során!

Készen állsz a hatékony árnyékolásra és otthonod felújítására?