Provident
blog
Így ültesd be a kertedet!

2019-07-04

Csináld magad

Így ültesd be a kertedet!

A kerttervezés majdhogynem olyan fontos része egy telek kialakításának, mint a házé. Ez az a terület, amire mindenki rálát, valamint, ahol mi magunk is élvezhetjük a friss levegő pozitív hozadékait. Ha a lehetőségek adottak hozzá, akkor vétek lenne nem beültetni növényekkel és telepíteni olyan fákat, amiknek mind a megléte, mind a termése is a hasznunkra válhatnak. Cikkünkben segítünk kiválasztani, hogy mit érdemes választani, hogy a te kerted is pompázzon!

 

Ápol és eltakar

A mondás nem csak a jól megválasztott ruhára, de az örökzöld növényekre is elmondható. A fák dús lombozata, egy magas tuja, vagy egy kúszónövény könnyedén elrejtheti az udvarunkat a kíváncsi szemek elől, biztosítva a magánszféránkat.

A tuja ráadásul önállóan is szolgálhat, mint kerítés vagy sövény, hiszen átlagosan 7-8 méter magasra nőnek meg, kúp alakúak, egymás mellé ültetve szorosan zárnak.

Egy darabot már akár 3600 forinttól megvásárolhatunk, így a költségeink se lesznek ebben az esetben olyan magasak, mint egy tradicionális kerítéssel jelölnénk a telkünk határát.

Egy jól megválasztott lombhullató fát már csak azért is érdemes elültetni és nevelgetni a kertünkben, hiszen nem csak díszként funkcionál, nyáron árnyékot biztosít, míg télen átengedi a napfényt.

A tudatosan megtervezett kertek tökéletes eleme lehet szinte bármelyik növény vagy fa, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba a zöld használatát, hiszen az már egyhangúságba viheti el az összképet.

 

Kertészkedj tudatosan és spórolj! Olvasd el korábbi cikkünket, amiben összegyűjtöttünk 5 olyan tippet, amivel te is spórolhatsz!

Legyen saját veteményesed!

A hasznosságához semmilyen kétséget nem lehet fűzni, azok a zöldséges és gyümölcsök, amik a kertünkben teremnek már csak azért is zamatosabbak és finomabbak lesznek, amiért mi ültetettük és gondoztuk őket.

Fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket már egy kis erkélyen is lehet termeszteni, hát még egy nagyobb kertben! Legyen szó szabad ég alatti művelésről, vagy netán üvegházról vagy fólia sátorról, biztosan nem bánjuk meg, ha saját termesztésbe fogunk.

Piacokon és kertészetekben olcsón vásárolhatunk palántákat, de saját magunk is elültethetünk magokat, amiket a későbbiekben kiültetünk, így tovább csökkenthetjük a kiadásainkat.

Érdemes elsőre paradicsommal, paprikával, salátával és néhány fűszernövénnyel próbálkozni, majd később, ahogy egyre több tapasztalatunk lesz, bővíteni a repertoárunkat. Gyümölcsfákat is érdemes beszerezni, még akkor is, ha évek telhetnek el addig, amíg az első érdemi termést leszakíthatjuk az ágakról. A gazdálkodással sok pénzt megspórolhatunk magunk számára, hiszen egyrészt olyan ételeket ehetünk, aminek az eredetét ismerjük másrészt a bolti ár töredékéért jutunk hozzájuk.

 

Készen állsz a kertészkedésre?