Provident
blog
Így válassz ruhagőzölőt!

2019-01-14

Tudatos tippek

Így válassz ruhagőzölőt!

A vasaló az igényes ruhatár híveinek évszázados jóbarátja, de lássuk be: maga a vasalás senkinek sem tartozik a kedvenc időtöltései közé. Többek közt ezért keresik sokan az alternatív megoldásokat, melyek közül a ruhagőzölő az egyik leghatékonyabb verzió. Mivel itthon nem annyira elterjedt még az eszköz, sorra vesszünk pár fontosabb vonást a ruhagőzölő jellemzői közül, hogy megkönnyítsük a döntést a készülékek közötti válogatáskor. Lássuk a ruhagőzölő véleményeket!

 

A ruhagőzölő előnyei

Mielőtt kielemeznék a különböző típusokat és a praktikus kiegészítőket, érdemes tudatosítani, hogy miért is olyan praktikus a ruhagőzölő használata. Először is kíméletes az anyaggal, így biztos, hogy nem fogjuk elégetni a kedvenc ingünket. Másrészt a forró gőz nem csak a ráncokat, de a kórokozókat is eltünteti a kezelt ruhadarabokról (a foltok eltávolítását ugyanakkor nem várhatjuk el ezektől a gépektől, ahogy a vasalóktól sem). Ráadásul még külön deszkára sincs szükségünk: elég egy fogasra felakasztani a kiválasztott textilt, és már indulhat is a gőzölés! Azzal viszont számolnunk kell, hogy nem tudjuk azonnal hordani a frissen gőzölt darabokat: várni kell egy picit, amíg megszáradnak.

 

Kézi, állványos vagy egy komplett állomás?

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy pontosan mire és milyen felületeken szeretnénk használni a gőzölőt. Amennyiben csak néhány érzékenyebb anyagú ruhadarabot szeretnénk biztonságosan kisimítani, a kéz ruhagőzölő lesz a tökéletes választás. Azonban akkor, ha nem tudunk lemondani a vasaló nyújtotta friss, ropogós, élére vasalt érzésről, valószínűleg érdemesebb egy gőzállomásra beruházni, ami gyakorlatilag egy nagyteljesítményű gőzölős vasaló. Abban az esetben, ha a bútorok kárpitját, függönyöket és más, nagyobb textíliákat is szeretnék belátható időközönként átgőzölni, az állványos ruhagőzölő lesz a megoldás.

 

Teljesítmény

Két dologra érdemes odafigyelni, ha sokszor és nehezebb anyagokon is szeretnénk használni a gőzölőnket. Egyrészt a wattban megadott maximális teljesítmény, ami nagyobb igénybevétel esetén szerencsés, ha 2000 W felett van; másrészt a kibocsátott gőz mennyisége, ami 40 gramm/perc felett már a vastagabb, durvább textilekkel is megbirkózik.

 

Extra komfort

Pár aprósággal még kényelmesebbé tehetjük a ruhák „ránctalanítását”. Mindenképp olyan készüléket válasszunk, ami kivehető víztartállyal rendelkezik, így sokkal egyszerűbb lesz újratölteni. A kézi verziónál teszteljük le még a boltban, hogy kellemes-e a fogása, könnyedén elbírjuk-e – számoljunk azzal, hogy még vizet is töltünk majd bele! Az állványos változatok esetében állványok alján található görgők könnyíthetik meg jelentősen az életünket, hiányukban meglehetősen nehézkes ide-oda hordozni a készüléket. Ami még sokat segít, azok a „beépített” fogasok és akasztók, hiszen akkor nem kell folyamatosan a szekrényben keresgélnünk az éppen üres darabokat.

Ti is szeretitek, ha makulátlan a ruhátok állapota?