Provident
blog
Itt a tavasz, készítsd fel rá az autódat is!

2019-02-06

Szabadon

Itt a tavasz, készítsd fel rá az autódat is!

A jeges utak, a jégkapargatás, a zúzmarás ablakok és a hólánc után határozottan felülüdülés lesz úgy autóba ülni, hogy a napsütéssel és legfeljebb a tavaszi esőzéssel kell majd csak szembe néznünk. A jó idő persze nem azt jelenti, hogy az autónknak nincs szüksége egy kis karbantartásra és egy alapos tavaszi átvizsgálásra!

Az új, melegebb évszak beköszöntével a kocsinknak is érdemes ellátogatnia egy autószervízbe, ahol megtörténhet az autó átvizsgálása, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy biztonságban közlekedünk az utakon. Cikkünkben ezért összegyűjtöttük azokat a teendőket, amikre oda kell figyelnünk ilyenkor!

Kívül és belül is ragyogjon!

A csapadékos, latyakos téli hónapok során nem sok kedve van az autótulajdonosoknak alaposan megmosdatni a járművüket, ami teljesen érthető is, viszont tavasszal már érdemes egy tüzetes külső mosást végezni. Miután eltávolítottuk a lerakodott piszkot és a sós- savas szennyeződéseket is feltűnhetnek olyan apróbb sérülések, korróziók és rozsdásodások, amik egészen addig „rejtőzködtek”, de kezelni kell őket.

A tavaszi nagytakarítás nem csak az autó külsejére, de a belső kárpitra és borításra is vonatkozik, megéri ilyenkor alaposan megtisztítani, kiporszívózni az üléseket és a szőnyegeket egyaránt. Ha pedig már tisztaság van, vegyük sorra, hogy mit rejtenek a különféle tartók és szelektáljuk a bennük talált dolgokat, készítsünk be tartalékokat minden eshetőségre.

Nézzük meg a folyadékszinteket!

Többféle folyadék is „kering” az autónkban, amiket fontos évente többször is ellenőrizni, annak érdekében, hogy kiválóan működhessen minden rendszer. A fékfolyadékot, az ablakmosó folyadékot, a motorolaj szintjét fontos, hogy ilyenkor megnézzük, és szükség esetén pótoljuk is a hiányzó mennyiséget, illetve akár bizonyos esetekben cseréljük is le azt.

 

 

Tervezzük el a gumicserét!

A téli gumiról nyárira való váltást alapos megfontolásnak kell megelőznie, hiszen nem mindegy, hogy mikor tesszük! Amíg a téli gumi olyan keverékből készül és olyan mintázata, ami az alacsonyabb hőmérsékleten is lágy marad, addig a nyári gumit száraz és nedves útfelületen való használatra tervezték, hogy akár magasabban repkedő hőfokok esetén is jól teljesítsenek! Így tehát ameddig a hőmérséklet nem emelkedik tartósan 7 fok felé, nem érdemes cserélni, ezzel még várhatunk április közepéig.

Miután már adottak a feltételek a gumicseréhez, feltétlenül nézessük meg a futómű beállítását is, hiszen a téli utak és a kátyúk alaposan igénybe vehetik, ahogyan a féket is éppen ezért érdemes ilyenkor ellenőrizni.

 

Ugye ti is átvizsgáljátok az autótokat tavasszal is?