Provident
blog
4 dolog, amiről tudnod kell, ha gumicsere előtt állsz

2019-02-08

Tudatos tippek

4 dolog, amiről tudnod kell, ha gumicsere előtt állsz

A jó idő és a tavasz eljövetele nagy mértékben kihatással van az autótulajdonosokra is, hiszen megannyi teendőt kell elvégezni ilyenkor, hogy felkészítsük az évszakváltozásra, ami közül az egyik legfontosabb a gumicsere. Cikkünkben összegyűjtöttük azt a 4 dolgot, amire oda kell figyelnünk, ha az autógumi leváltása előtt állunk!

1. Figyeljünk a hőmérsékletre

Nem véletlenül készítettek külön gumitípust a téli és a nyári hónapokra, ugyanis az abroncsok eltérő gumikeverékből és mintázattal készülnek el. Mivel a téli gumik olyan keverékből készülnek, amik alacsony hőmérsékleten is lágyak maradnak, addig a nyári gumikat száraz és nedves útfelületen való használatra fejlesztették ki, ebből adódóan sokkal keményebbek, nagyobb tapadást biztosítanak. A sajátosságaikra való tekintettel, ezért akkor érdemes gumit cserélni a járművünkön, amikor a hőmérséklet stabilan 7 fok felett van, ami általában április közepe felé szokott eljönni.

2. Felhelyezés csak professzionálisan

Minden évben csak macerának tűnik, amikor el kell látogatni egy gumiszervízbe vagy egy autószervízbe, hogy váltsunk nyáriról télire, vagy éppen téli gumiról nyári gumira, ugyanakkor megéri szakemberre bízni.  Nem elég, hogy ők rendelkeznek a megfelelő eszközökről, de tájékoztathatnak arról, ha esetleg ideje lenne egy gumicserének, vagy, ha valamilyen rendellenességet tapasztaltak. A szervíz ráadásul szinte kötelező körnek számít a jó idő beköszöntével, így eggyel több okunk lesz arra, hogy időpontot foglaljunk!

3. A négyévszakos gumi csak középút

Egy-egy gumicsere után majdnem egy teljes éven át számolhatunk azzal, hogy a padláson, a garázsban vagy a tárolóban kell majd kerülgetnünk az éppen használaton kívüli szettet. Sokan éppen ezért próbálkoznak a négyévszakos gumival, ami tulajdonképpen az egyvelege a téli és a nyári guminak. Az egész évben használható abroncsok bizonyos mértékig rendelkeznek a téli gumi sajátosságaival, de a nyári melegben is megállják a helyüket, azonban nem érnek fel „őseikhez”. Azoknak viszont, akik főleg városban használják a kocsijukat és átlagos felhasználásra szánják az abroncsokat, akár még ki is válthatja a négyévszakos a téli és a nyári gumikészletet.

4. Mindig ellenőrizzük a keréknyomást!

Rögtön három okunk is van arra, hogy a kerék nyomását ellenőrizzük és időről időre újra meg is ismételjük a procedúrát! Először is az alacsony keréknyomás kihathat a biztonságos közlekedésre, miután nem csak a fékútra, de a jármű mozgására is befolyással van. Ezen túl érdemes figyelembe venni, hogy az alacsony nyomás csökkenti az abroncs élettartamát és növeli az autó fogyasztását is, amik felesleges plusz költségek csak a tulajdonosok számára.

 

Te készen állsz már arra, hogy lecseréld a gumit az autódon?