Provident
blog

Játékok és programok gyerekeknek beltérre

Ha otthon marad a család, bizony nem egyszerű a szülők dolga, hogy lekössék a csemeték figyelmét, de azért akadnak beltéren is izgalmas kalandokat kínáló játékok és programok, amik segítenek, hogy a nap végére egészségesen elfáradjanak a kicsik.

A sokoldalú kartonpapír

A legnagyobb népszerűségnek nem a drága játékok, hanem azok örvendenek, amiket együtt készítetek el. Már egy egyszerű kartondobozból is csodákat lehet alkotni: kreálhattok belőle kunyhót, versenypályát vagy akár színpompás akváriumot is papírhalakkal.

Erős kartonból családi bábszínházat is barkácsolhattok, csupán ollóra, ragasztóra és színes textilekre lesz szükségetek a függönyökhöz és a bábokhoz. Találjatok ki saját történeteket és játsszátok el közösen.

A legkisebbek papírtörlő gurigából pillangókat és méhecskéket varázsolhatnak, amiket aztán filccel vagy vízfestékkel kiszíneznek. A formafelismerő játékért sem kell a boltba menni, csak vágjatok kör, háromszög és négyzet alakú lyukakat egy doboz tetejére és az építőkockák segítségével már indulhat is a móka.

 

Légy kreatív!

A nagyobbak figyelmének lekötésére a memória játék is jó öltet, amit kártyákkal vagy poharakkal is játszhattok. Utóbbihoz egy gomb vagy egy babszem is tökéletesen megfelel a célnak, az nyer, aki a poharak gyors cserélgetése után is meg tudja mondani, melyik alatt rejtőzik az eldugott tárgy.

Ha a kártyajátékok, a puzzle és a társasjátékok után egy kis mozgásra vágytok, akkor jöhetnek a beltéren is bevethető közös játékok gyerekeknek. Gondolnád, hogy egy fonalgombolyag is remek szórakozás alapja lehet? Készíts belőle akadálypályát úgy, mintha lézersugarak lennének. A feladat pedig az lesz, hogy a fonalak érintése nélkül átjussanak egyik oldalról a másikra.

beltéri programok

A jóöreg ugróiskola is olyan program, amit beltéren is játszhattok, ragaszd fel a padlóra szikszalagból és máris kezdődhet az ugrálós elfoglaltság. Ha van kéznél néhány üres műanyagflakon és egy kisebb labda, akkor készíthettek bowling pályát is, vagy, ha a kosarazás a kedvencetek, egy erre a célra átalakított műanyag vödröt is felszerelhettek az ajtóra.

 

Mozgósítsd az apróságokat!

A bújócska és a kincsvadászat is szórakoztató programok gyerekeknek. Ha izgalmassá akarod tenni, turbózd fel a keresést egy kis fejtörővel, amit, ha megoldanak, a következő pontra vezeti őket, egészen az áhított kincsig, ami lehet egy finom csoki vagy egy szelet a kedvenc sütijükből.

A tánc és a zene az egyik legjobb módja annak, hogy kicsit kikapcsolódjatok.

A családi karaoke szuper szórakozást nyújt akár több órára is.

A nagyobbakat persze ezek a játékok valószínűleg már hidegen hagyják, őket a kreatív tevékenységekkel tudod leginkább lefoglalni: a kötés, a horgolás, az origami a festés és a rajzolás mind kézügyességet és koncentrációt igényel, az alkotás ráadásul pozitív energiával tölt fel.

 

Esti elcsendesedés

A lefekvéshez közeli időben szánj egy kis időt arra, hogy felkészüljenek az alvásra. Vedd elő a mesés- és mondókás könyveket és engedjétek szabadjára a fantáziátokat.