Budapest bővelkedik olyan játszóterekben, amelyek garantált élményt és kalandokat ígérnek a kicsiknek, ráadásul ingyenesen várják a család legkisebb tagjait. Cikkünkből most megtudhatod, hová érdemes elindulni a lurkókkal a nyári szünetben. Bemutatjuk Budapest legizgalmasabb játszótereit és azt is, hogy mire érdemes figyelni, hogy tényleg felhőtlen lehessen a szórakozás.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A 10 legjobb játszótér Budapesten gyerekeknek

Az év egészében, de különösen a nyári szünetben változatos program lehet sorra felkeresni a legtöbb szórakozást ígérő játszótereket a pesti és a budai oldalon. Ráadásul pénztárcakímélő megoldás, hiszen úgy szerezhetünk a kicsiknek maradandó élményeket, hogy közben nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. A budapesti játszóterek legtöbbje ugyanis teljesen ingyenes. Lássuk most a legnépszerűbb úti célokat a nagy kalandhoz!

A 10 legjobb játszótér Budapesten

Pesti játszóterek

1. Városligeti nagyjátszótér

A játszótér 2019-es nyitása óta Budapest legkedveltebb gyerekparadicsoma lett. Több mint 13.000 négyzetméteren kapott helyet, közel félszáz különleges játékelemmel, ahol minden korosztály megtalálhatja a legideálisabb kulcskompetenciákat és kognitív képességeket fejlesztő játékokat.

Mivel találkozhatnak itt a gyerekek?

  • hatféle csúszda
  • tízféle hinta és körhinta
  • négyféle forgójáték
  • három homokozó
  • hétféle egyéni és páros rugós játék
  • két darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles mászó komplexum
  • tíz földbe süllyesztett trambulin
  • egy hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal 

Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 15.

2. Csepeli kalózos játszótér

2016 júniusában adták át Csepelen a Duna partján a szintén óriási népszerűségnek örvendő kalózos játszóteret, melynek fő látványossága a több szintes kalózhajó lépcsőkkel, hálókkal. Egy faragott kalóz is helyet kapott a fedélzeten mesés kincsesládájával, sőt a híres papagáj sem hiányozhat. Az impozáns játszóhajó homok tengeren ringatózik.

A játszótéren emellett libikóka, csúszdák, pókháló mászóka, baba-mama hinta, sőt, egy kerekesszékkel használható hinta is várja a kicsiket.

Cím: 1213 Budapest, Hollandi út 141.

3. Benczúr-kerti mesejátszótér

A mesék világába kalauzol el a Kő Boldizsár szobrászművész és csapata által megálmodott benczúr-kerti játszótér, mely varázslatos környezetben kapott helyet. A kert közepén álló platánfát egy fából készült meseváros övezi. Az édes kis faházak mellett színes mászókák, kosárpalánk és egy mini focipálya is a kicsik tökéletes kikapcsolódását szolgálja. A lurkók faragott lépegetőkön juthatnak fel a dombra, ahonnan csőcsúszdán keresztül érkezhetnek vissza.

A tervezők egy állatos motívumokkal díszített várral is meglepték a gyerekeket, ahol kis gumilabdákon keresztül, létrákon, hálókon és csöveken át közlekedhetnek fel és le.

Többféle hinta is várja a legkisebbeket, többek között egy fészek- és egy baba-mama hinta is helyet kapott.

A mesejátszótér teljesen zárt, kicsiknek és nagyobbacskáknak egyaránt ideális.

Cím: 1068 Budapest, Benczúr köz 9.

4. Kispesti vizes játszótér

Budapest vizes játszóterekkel is büszkélkedhet, melyek közül a legnagyobb Kispesten található. Kilenc szuper játék várja az odaérkezőket, többek között egy hatalmas világítótorony, amely a nagyobbak kedvence. Hálóval és mászó lyukakkal, a tetején biztonságos ráccsal ígér igazi kalandokat.

Ezen kívül csúszda, kalózhajó, spriccelő tengeri csillagok, patakmeder zsilipekkel, párásító delfinek, és egy klassz sarazós-homokozós rész is várja a kicsiket.

Cím: 1191 Budapest, Berzsenyi u. 6.

5. Bóbita irodalmi játszótér

Az egészen egyedi játszóteret 2015. szeptember 21-én nyitották meg a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RAM) kertjében Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára.

Az egyedi játékelemeket a kapolcsi Ilona-malom Műhely álmodta meg. Fa játékok formájában megelevenednek a Bóbita alakjai, a békák, a tündérek, a sáskák, a csiga, a szárnyas és szárny nélküli malacok. 

Színes ceruzákat, ecseteket, tollakat találhatunk mindenfelé a parkban, mintha a költő asztalán jelennének meg a vers szereplői és az írószerszámok. Az állatos figurák mellett a játszótér közepén kapott helyett egy nagy zöld virágon ücsörgő Bóbita tündér.

A gyerekek egyik nagy kedvence az óriás tintatartó, belsejében mindenféle földi jóval, kötelekkel, láncokkal, mászófallal. Tetejéből pedig csúszdán keresztül közelíthetik meg a földfelszínt.

Cím: 1133 Budapest, Bessenyei u. 6. 

Budai játszóterek

6. Budavári Mátyás király játszótér

2015 őszén a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén nyitott meg a Szentháromság térnél a Mátyás király meséire épülő játszótér.  

A történetek egyes játékelemeken is visszaköszönnek, pl. az Egyszer volt Budán kutyavásár és az itt járt Mátyás király feliratokban és képekben. Kialakításánál a kisebbekre és a nagyobbakra is gondoltak. Mászókák, alagutak, hidak és házak is helyet kaptak, amelyek felhőtlen játékot és kalandokat ígérnek a gyerekeknek. 

Cím: 1011 Budapest, Hunyadi János út 24.

7. Gellért-hegyi csúszdás játszótér

Igazán impozáns környezetben, a Szabó Dezső sétányon található a Gellért-hegyi csúszdás játszótér, amit 1967-ben építettek és 50 év elteltével, 2017-ben teljesen felújítottak. Vadonatúj csúszdák kaptak helyet és a domboldalt biztonságos gumival borították, megkönnyítve a picik feljutását. Hullámos, kanyargós és csőcsúszda is várja a kicsiket, sőt még dupla csúszdázásra is van lehetőség. 

Emellett függőhíd, mászóvár, kilátótorony, rugós játékok, trambulin és hinták is várják a család legkisebb tagjait.

Cím:  1118 Budapest, Gellért-hegy

8. Cerka-firka játszótér

A Gellért-hegy egyik igazi különlegessége, a Cerka-firka mesejátszótér. Itt nem csak a gyerekek, de még a felnőttek is felejthetetlen órákat tölthetnek el az impozáns színes ceruzák között, melyek többnyire mászókaként működnek. 

A játszótéri hegyező mókuskerékként üzemel, de trambulin, forgók, hinták, csúszdák és homokó is gondoskodik a tökéletes szórakozásról.

TIPP:  A játszóterezés mellett semmiképp sem érdemes kihagyni az itt található Hasznos Hulladék utat sem, ami a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. A négy állomásból álló tanösvényen minden korosztály interaktív formában juthat fontos és érdekes információkhoz a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Cím: 1118 Budapest, Verejték u.

9. Reformkori játszótér

A Hollósy Simon utcai nemrégiben teljesen egészében megújult játszótér a 2-10 éves korosztály számára lett kialakítva. Különlegessége, hogy a Lánchíd, az Alagút, a Kisfaludy-gőzhajó, valamint a fogaskerekű vasút vonalán 1874-ben üzembe helyezett, gőzmozdonnyal közlekedő szerelvény is megjelenik egyedi játékok formájában.

Négy hagyományos és egy fészekhinta, két rugós lovacska, nagy homokozó és egy gumiborítású kismotorpálya, valamint pingpong asztal is várja a gyerekeket.

A területen megszűnt a korábbi átjárás a kicsik biztonsága érdekében. A játszótér gyepén piknikezésre is van lehetőség.

Cím: 1126 Budapest, Hollósy Simon u. 12.

10. Hajógyári-szigeti csúszdapark

A Hajógyári-szigeten egy igazi gyerekparadicsom várja a legkisebbeket: forgós és rugós játékokkal, mászóvárral, ki-bebújó résekkel és nagy homokozóval, nem csoda, hogy a város másik végéből is nagyon sok lurkó érkezik.

A nagyobbacskák mesterséges kialakítású dombra épített csúszdákon élvezhetik a csúszás élményét és tehetik próbára bátorságukat. A csúszdák mellett a 6,5  és 10,5 méteres piramis alakú tornyok további fergeteges játék lehetőségeket kínálnak. A domb felől érkezők a két tornyot összekötő kötél alagúton keresztül juthatnak el a magasabb hegytetőre, ahonnan kétféle csúszdán ereszkedhetnek le.

Cím: 1033 Budapest, Hajógyári-sziget

Hol található felnőtt játszótér Budapesten?

Nos, ha már a legjobb játszóterekről szót ejtettünk, akkor ne feledkezzünk meg az idősebb  korosztályról sem, a gyermeklelkű felnőttekről, mert bizony jópár izgalmas felnőtt kalandpark is várja a látogatókat. 

Lássunk két szuper helyet Budapesten, ahol teret engedhetünk játékos énünknek!

Orczy kalandpark

Az Orczy Kalandpark már közel 10 éve várja mindazokat, akik játékos formában szeretnék eltölteni szabadidejüket és valódi kalandokra vágynak. A park három hektáros, gyönyörű, zöld területen fekszik, ahol számos ügyességi, szórakoztató kalandpályán tehetjük próbára ügyességünket.

Az egész családnak remek programlehetőséget kínál a park, hiszen találhatunk a gyerekek számára is alkalmas pályákat képességeinek megfelelően. Az egészen kezdők a Méhecske és Katicabogár mászópályán próbálgathatják kalandor szárnyaikat, a tapasztaltabbakat pedig a Darázs és Dongó mászók állítják kihívás elé. A Szitakötő csúszópálya az örömteli siklás élményével ajándékozza meg az idelátogatókat.  

TIPP: A belépőjegy 1,5 órára gyerekeknek 4000 Ft, felnőtteknek 5000 Ft, 3 órára a kicsiknek 5500 Ft, a szülőknek 6000 Ft. 

Cím: 1089 Budapest, Orczy Kert.

Római kalandpark

A kalandpark gyönyörű ősfás környezetben kapott helyet és a természet, valamint a sportos élet találkozik itt egy helyen. Kicsik és nagyok, családok és barátok találnak aktív, természetközeli kikapcsolódást. Magaslati kötélpályák, lecsúszópályák, szabadtéri lézerjátékok és megannyi szabadidős szolgáltatás nyújt feledhetetlen élményt.

TIPP: A kalandpark 2 éves korig ingyenes, felette 600 Ft-os látogatói jegyet kell vásárolni. Valamint ún. mászójegy váltása is szükséges, amely gyermekek esetében 3000 Ft, a felnőtteknek pedig 5900 Ft.

Három különböző magassági szintű kötélpálya, 60 akadállyal és 3 lecsúszópályával várja a kihívást kedvelőket, de szabadidős játékokból – gokart, pétanque, trambulin, szabadulószoba, ping-pong, tollas stb. –  sincs hiány.

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 189.

Mikre figyeljünk, ha játszóterezni indulunk a gyerekkel?

Mint láthattuk, remek játszóterek vannak Budapesten, ahol nemcsak kiválóan szórakozhatnak a legkisebbek, de kipróbálhatják és fejleszthetik a különböző képességeiket. 

Jöjjön most néhány tipp, hogy legyen biztonságos és élvezetes élmény a gyerekeknek a játszóterezés!

1. tipp: Válasszunk megfelelő méretű játszóteret

Fontos, hogy a gyerekek igényei, vérmérséklete szerint érdemes játszóteret keresnünk. Vannak olyan lurkók, akik a nagy teret, sok gyereket, minél többféle játékot szeretik, míg akadnak visszahúzódóbbak, akik a kisebb, biztonságot nyújtó helyeket kedvelik. Mindig olyan méretű játszóteret válasszunk, hogy a kicsik felszabadultan mozoghassanak és játszhassanak.

2. tipp: Vegyük figyelembe az életkort és a képességeket

A játszótéri játékokat általában az életkor szerint csoportosítják. Gondoskodjunk róla, hogy a kicsik csak az ő korcsoportjuknak  és képességeiknek megfelelő elemeken játszanak. 

3. tipp: Ügyeljünk a biztonságra

A játszótereken a játékokat rendszeresen karbantartják, ám mégis előfordulhatnak sérültek vagy rossz állapotúak. 

  • Figyeljünk arra, hogy a gyerekek csak biztonságos jó állapotú játékokon játszanak. 
  • Győződjünk meg arról is, hogy az aljzat puha, a mászókák és a hinták stabilak, a csúszdák elemei jól illeszkednek, nem okoznak horzsolásokat.
  • Amennyiben a játszótéren homokozó van, ellenőrizzük, hogy nincs-e veszélyes tárgy a homokban, mint például üvegdarab vagy éles kövek, tűk stb.
  • Nézzük meg, hogy nincs-e a homokban macska vagy kutya kaki, nehogy a picik megegyék az ürüléket.
  • Mások épségét is tartsuk szem előtt. Ügyeljünk például arra, hogy a csúszdán gyermekünk ne induljon el addig, amíg a másik le nem ért. 
  • Mindig ellenőrizzük, hogy a hintában jól be van-e kötve a kicsi.

4. tipp: Soha ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül

Fontos a kicsiket mindig felügyelni. Amennyiben sok gyerek van a játszótéren, egy perc alatt szem elől veszíthetjük, így nem tudjuk megakadályozni, hogy balesetveszélyes helyzetbe kerüljön.

5. tipp: Érdemes figyelni az időjárási körülményeket

Esős időben a játszótéri játékok csúszóssá válhatnak, ami veszélyes lehet. Ügyeljünk arra, hogy a gyerekek megfelelően fel legyenek öltözve, és csak akkor játszanak, ha a játékok szárazak és biztonságosak.

Neked melyik a kedvenc játszótered? Írd meg nekünk kommentben!