Provident
blog

Zöld otthon 3. – A szelektív hulladékgyűjtés

Mai világunkban többé nem dughatjuk homokba a fejünket: nem csak a jövő, már a jelenlegi helyzet is megköveteli a környezettudatos, zöld életmódot. Ennek egyik legfontosabb és legkönnyebben megvalósítható eleme a szelektív hulladékgyűjtés, ami lehetővé teszi az újrahasznosítás különböző módjait. Bemutatjuk, hogyan csökkenthetjük egyszerűen és hatékonyan ökológiai lábnyomunkat!

1. Otthon is válogatva

A háztartások nagy részében már két külön kukát biztosítottak szelektíven gyűjthető szemét számára. A kék fedelű a papír számára szolgál: ebbe dobhatjuk az újságpapírt, a kartondobozokat, a csomagolópapírt vagy a már nem használt füzeteket, elöregedett könyveket. Nagyon fontos, hogy az italok papírcsomagolása csak akkor kerülhet ide, ha kiöblítettük őket, és más szennyeződést vagy ételmaradékot tartalmazó hulladékot (például használt szalvétát vagy zsebkendőt) sem szabad a kék fedelű kukába helyezni. Műanyag és fém szemetünket a sárga fedél alá rejthetjük jó (és környezetbarát) szívvel. Ebbe mehetnek a konzervdobozok, a különböző fóliák, és persze a PET palackok, valamint a műanyag poharak és tárolók. Itt is ugyanaz a szabály: csak kitisztított, szennyeződéstől és vegyi anyagoktól mentes állapotban szabad kidobni a felgyűlt hulladékot.

2. A zöldhulladékot is zölden

Fontos, hogy a természetes, kertünkben keletkezett felesleget is külön az erre szánt zsákba vitessük el, így légszennyező elégetése helyett komposztálják. Ezzel visszakerül a földbe, és károsítása helyett gazdagítja azt! A zöldhulladék-gyűjtő zsák megvásárlásával automatikusan kifizetjük a belekerülő szemét elszállításának költségeit is, ennek menetéről a helyi szolgáltatónál érdeklődhetünk.

Provident tipp

Környezetbarát otthont szeretne, de kellene még egy kis anyagi segítség az átalakításhoz?  A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek itt találsz a kölcsönigényléssel kapcsolatban!

3. A színpompás gyűjtősziget

Nem mindenhol megvalósítható a közvetlen otthoni szelektálás, ráadásul a szerencsésebb háztartások se tudnak mindent helyben szétválogatni. Éppen ezért célszerű mindenkinek időnként meglátogatni a legközelebbi gyűjtőszigetet, ahol például az üveg elkülönített gyűjtését is biztosítják számunkra. Az üvegeket szokás szerint ki kell mosni, majd eltávolítani róluk a fedőt, a kupakot és az esetleges gyűrűt. Mivel ezután is két külön tárolóba kerülnek, érdemes megjegyezni a szigeten használt színeket. A fehér színű konténerbe kerülnek a fehér üvegek, a zöld színűbe a színes üvegek, a kékbe a papír, a sárga és a szürke konténerekben pedig a fém és a műanyag hulladék kerül. A műanyag dobozokat és palackokat tapossuk a lehető legkisebb méretűre, hogy minél több férjen el belőle a konténerben!

4. Hulladékudvar a veszélyes elemeknek

Ahol nincs sziget, ott a hulladékudvar a megoldás. Itt a háztartási szemétbe nem helyezhető, veszélyes kategóriába sorolt hulladékokat is leadhatjuk, persze szigorúan egymástól elkülönítve. Ilyenek például a különböző izzók, az elektromos és elektronikai műszerek, a szárazelemek és a használt olaj is. A lejárt gyógyszereket pedig a legközelebbi gyógyszertárban kell átadni a patikusnak.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult odafigyelni a környezetvédelemre?