Kánikula? Ezekkel az ételekkel hűtheted le magad!

Hűtsd le magad!

A nyári hőség ellen nem csak ventillátorral és jeges italokkal védekezhetsz, hanem az is fontos, hogy miket eszel a nagy melegben. A gyümölcsök közül a görögdinnye, a barack és a friss cseresznye is jól esik a kánikulában, ráadásul magas víztartalmuk miatt a szomjadat is csillapíthatod velük. Vegyük sorra, hogy melyik ételekkel hűsítheted magad nyáron!

Lédús gyümölcsök

A forró nyári napokon sokszor az étvágyad sem az igazi és csak valami hűsítő finomságra vágysz? Ilyenkor érdemes odafigyelned arra, hogy ne csak az italok, de az elfogyasztott ételek is hűsítőek legyenek!

A nyári gyümölcsök közül a görögdinnye egyértelműen jó választás! Mivel 90%-ban víz alkotja ezt az édes finomságot, ezért segít a napi folyadékbevitelben is, emellett pedig remek vitaminforrás. Nemcsak a megszokott módon fogyaszthatod, hanem turmixolva smoothie-ba is beleteheted. Arra viszont érdemes odafigyelned, hogy a turmixgépbe ne kerüljön mag.

A citrusos gyümölcsök is finomak, lédúsak és magas a C-vitamin tartalmuk. Narancsból, lime-ból és grapefruite-ból készíthetsz könnyű gyümölcssalátát, amire menta is kerülhet feldobva így az ízhatást.

Ez az étel a bőrödnek is jót fog tenni, mivel a citrusok leve baktériumölő, fertőtlenítő hatású, így belülről fogja megtisztítani a szervezetedet.

Friss, ízletes zöldségek

Az uborka is olyan szezonális finomság, amit nem szabad kihagynod a hűsítő ételek sorából! Lédús, friss paradicsom és feta sajt felhasználásával az uborkával isteni salátát készíthetsz, ami a kánikulában nagyon jól fog esni.

A paradicsomból hideg gazpacho levest is készíthetsz, ami egyszerre könnyű, finom és tápláló étel nyáron.  Ezeket szerezd be a leveshez:

  • 5 közepes méretű paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kis fej lila hagyma és 1 újhagyma
  • 1 közepes méretű kápia paprika
  • fél citrom
  • fél csokor petrezselyem és bazsalikom
  • só, kakukkfű, oregánó és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg uborka

Az összes zöldséget aprítsd fel, és mindenből tegyél félre egy keveset. A nagyobb adag zöldséget az olívaolajjal, a borecettel és a fél citrom levével turmixold fel, egészen addig, amíg selymesen sima nem lesz. Ezután ezt tedd néhány órára hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Később szórd bele a félretett, felaprított zöldségeket, és tálalhatod is a gazpachót.

Provident tipp

A nagy melegben kerüld a túlfűszerezett, csípős ételeket, mert ezektől csak kimelegszel. A nehéz húsokkal is várj a hűvösebb napokra, mert ezeket megemészteni is nehéz, így inkább könnyű ételeket fogyassz, hogy energikus maradj a meleg ellenére is!

Te melyik ételeket fogyasztod szívesen a kánikulában? Írd meg nekünk kommentben!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. / A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Kapcsolódó cikkek:

Dobd fel a zöldséges ételeidet!
Hogyan használd fel a megmaradt bort?
Készíts mennyei fagyikat házilag
Izgalmas csirke saláta variációk
A tökéletes húsvéti sonka titka