Provident
blog

Karácsonyi vásárok: ezekre a helyekre látogass el!

Nyakunkon a karácsony, így érdemes elkezdeni beszerezni az ajándékokat. Az alábbi cikkben összeszedtük a hazai karácsonyi vásárokat, és azt, milyen látnivalók veszik körül.

 

Budapesten sok a lehetőséged

A fővárosban több karácsonyi vásár is megnyitotta kapuit novemberben és decemberben. Nem kevesebb, mint hét különböző kisebb-nagyobb bazár várja a látogatókat.

Mind közül a legnagyobb idén is a Vörösmarty téren található. Téli finomságok, kézműves édességek, forró italok és egyéb csemegék mellett, zsűri által kiválasztott 50 hazai kézműves egyedi portékája közül lehet válogatni, hogy biztosan legyen mit tenni a karácsonyfa alá.

Karácsonyi vásár Budapesten: Vörösmarty tér

A Bazilikánál tartott adventi ünnepet elsősorban a programok miatt érdemes meglátogatni. Közös adventi gyertyagyújtások, hangulatos koncertek, jégpálya, szelfiautomata, és a téren berendezett fotókiállítás várja a karácsonyi lázban égő látogatókat.

A Bikás park adventi vásárja vidámparkkal, karácsonyi fotófallal, jégvarázslattal, meseszínházzal és karácsonyi csókpaddal vár mindenkit. Akik pedig korcsolyázni szeretnének, azok megtehetik a parkban felállított jégpályán.

Óbudán a Szentlélek téren körhinta, a tér közepén pedig ingyenes korcsolyapálya fogadja a vásárra látogatókat a szokásos karácsonyi finomságok mellett.

A Tompa utcai vásárban közös karácsonyfa-díszítéssel és közös énekléssel egybekötött gyertyagyújtással várnak mindenkit a szervezők. Emellett jótékonykodásra is van lehetőség, ugyanis az üzletek és vendéglátóhelyek 2-2 kijelölt termékének befolyt összegéből a Tűzoltó utcai Gyermekklinika javára gyűjtenek.

A Nem Adom Fel Alapítvány és a Hello Piac közös szervezésű karácsonyi designvásárját az Akvárium Klubban lehet megtekinteni. Ennek a különlegessége, hogy a vásár különböző kézműves workshopjai lehetőséget adnak arra, hogy kézzel készítsd el szeretteidnek a karácsonyi ajándékokat.

Végül, de nem utolsó sorban rendszeres vasárnapi eseménysorozattal és karácsony köré szerveződő programokkal várja látogatóit a Kiskertpiac helyszínéül szolgáló Madhouse belső tere és terasza.

Bármelyik is az úti célod, készülj fel arra, hogy nem lesz olcsó mulattság. Például a Vörösmarty téren található vásárban a népszerű italok és ételek közül a forralt bor 900, a gesztenye 1300-1500, a kürtőskalács 1500-1900, a grillkolbász kenyérrel 2500 forint környékén mozognak. Aki már rutinos vásárló, az viszont tudhatja, hogy szerencsére nem emelkedtek az árak a legutóbbi, két évvel ezelőtti vásárhoz képest.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Vidéki vásárok

Természetesen nem csak Budapesten tartanak karácsonyi vásárt, hanem vidéken is átélheti az ünnepi hangulatot az ember.

Szolnokon a közös gyertyagyújtás mellett Mikulás-programok, utcazenészek és 40 faház pazar kínálata várja az arra látogatókat.

Miskolcon a Szent István téren rendezik meg az adventi vásárt, aminek a környékén természetesen rengeteg finom karácsonyi ételt és italt lehet vásárolni. Ami igazán ünnepivé teszi mindezt az az óriási adventi naptár és koszorú, illetve a Szeretet Sütigyár mézeskalács illata.

Debrecenben idén még nagyobb vásár várható, közel 100 vendéglátós és vásáros fogadja a karácsonyra készülőket.

Székesfehérváron Luca-napi műsor, Mikulás-járat, közös gyertyagyújtás és zenés programok vannak a karácsonyi vásárban. A látványról pedig (többek között) a közös karácsonyfa körül zakatoló kisvonat gondoskodik.

A Ceglédi Advent adventi hangverseny-sorozattal, könnyűzenei koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal no meg persze vásárral várja a látogatókat a Szabadság téren.

Szegeden négy különböző helyszínen, változatos programokkal várják az érdeklődőket a szervezők. Szalmalabirintus, mesekastély, óri­­ás adventi koszorú, két szelfipont, tűzzsonglőrök, zenés programok és fényfestés szórakoztatja a vásár mellett a kilátogatókat.

Adventi vásárok

Pécsen több, mint harminc árus és húsz vendéglátó egység gondoskodik arról, hogy változatos legyen a választék. A helyszín egyik különlegessége a Pécsi Nemzeti Színház, ahol Adventi Erkélykoncertekkel szórakoztatják a látogatókat, a másik pedig a főtéri Dzsámi, melyet esténként gyermekrajzokat megjelenítő fényfestés díszít.

Győrben a Széchenyi tér gyönyörű kivilágítással és rengeteg szórakozási, valamint ajándékvásárlási lehetőséggel vár. Megnyílt a jégpálya és épül már a Dunakapu téren az óriáskerék.

A Bajai Adventi Vásár elsősorban a gasztro-élmények miatt lehet vonzó, ugyanis többek között mézeskalácsot, kézműves csokoládét és ínycsiklandó kenyérlángost lehet vásárolni.

Szolnokon a Hild téren és a Kossuth téren az Adventi Faluval együtt összesen 60 faház között lehet sétálgatni. Mikulás-programok, gyertyagyújtás, utcazenészek és egyéb kulturális programok fogadják a vendégeket.

Szombathelyet a kulturális programok és a koncertek miatt érdemes meglátogatni. A Mágikus Mintha, az Ocho Macho, Danics Dóra és a Mokka is fellép. Emellett körhinta, óriáskerék és a város új kabalája, Ludovicus is megtalálható a vásárban.

Vácon karácsonyi fényekben pompázik a híres Március 15. tér. Kézműves vásár, gyermekbarát programok, jégpálya és embernagyságú Betlehem várja a látogatókat.

Veszprémben a gasztroélmények mellett koncertek, közös gyertyagyújtás, fények, illatok és ízek kavalkádja fogadja a turistákat.

Vidéken sem változtak az árak a 2 évvel ezelőttihez képest, és pestinél még mindig olcsóbbak. Szombathelyen például a kürtőskalács 1500, a gesztenye 1000, a forralt bor pedig 400 forintba kerül. Ha azonban úgy döntesz, hogy nem vásárban, hanem az otthonod kényelméből szeretnéd a karácsonyi ajándékokat beszerezni, ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Felkészültél az ünnepi hangulatra?