Provident
blog
Kertépítési ötletek kreatívan

2019-05-02

Csináld magad

Kertépítési ötletek kreatívan

Minden természetet kedvelő ember arról álmodik, hogy a szép zöld környezet ne csak akkor vegye körül, ha kirándulni megy, hanem a saját otthonában is élvezhesse a virágok, fák, lepkék és madarak közelségét. Már néhány kreatív kertépítési ötlet segítségünkre lehet abban, hogy mindez meg is valósulhasson és, ha körültekintően tervezzük meg kinti életterünket, akkor a család minden tagja örömmel használja majd.

Kezdjük az alapoknál!

Az első és legfontosabb teendőnk, hogy a rendelkezésünkre álló terület nagysága, a telek adottságai, a föld minősége és igényeink figyelembe vételével megtervezzük a kert felosztását. A szép kertek közös tulajdonsága a változatosság és a játékosság: a sok színpompás virág, a napos és árnyékos részek váltakozása, a pihenőhelyek kialakítása és a gyerekek kültéri játékai mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy igazi élmény legyen a szabadban töltött idő.

Tervezzünk okosan!

A kertépítés egyik buktatója lehet, ha kihagyjuk a költségkeretünkhöz igazított kalkulációt és ötletszerűen összevásárolunk mindent, ami megtetszik. Ilyenkor éppen a legfontosabb dolgok maradhatnak ki a kosárból, hazaérve pedig bánkódhatunk, hogy nem írtunk pontos listát.

Ha tartjuk magunkat az elképzeléseinkhez, akkor hangulatos és könnyen karbantartható kertünk lehet.

Fókuszban a kreativitás

Ahhoz, hogy gyönyörű kertünk legyen, nem feltétlenül kell vagyonokat költenünk, hiszen ha összegyűjtünk néhány igazán látványos, házilag is elkészíthető megoldást, máris sokat faraghatuk költségeinkből. A képmegosztó oldalak bővelkednek a leleményes praktikákban és kis kézügyességgel – na és persze szabadidőnk ráfordításával – saját magunk is csodás kertet hozhatunk létre.

Készíthetünk kerti csobogót egy régi kaspóból vagy vázából, de egy hétvége alatt megépíthetünk egy rusztikus kerti padot is, maradék faanyagból. A rendezett kert alapfeltétele a rendszeresen gondozott gyep, de ha fokoznánk a hatást, készíthetünk egyenes vagy hullámos gyepszegélyt is, mely nemcsak látványos, de a fűnyírást is megkönnyíti. Drága építőanyagok helyett akár bontott téglát vagy kezelt fát is használhatunk, így szinte fillérekből megúszhatjuk az átalakítást.

Növények színes palettája

A gyümölcsfák árnyékot varázsolnak a kertbe, virágzáskor pedig odavonzzák a méheket. Egy saját gyümölcsössel mindig friss terméshez jut a család, télire pedig lekvárnak vagy kompótnak is eltehetők.

Ha pici a kertünk, mégis szeretnénk fűszernövényeket termeszteni, gondolkodhatunk a függőleges kialakításban is, mely esetben a falra, a kerítésre vagy egy vertikális virágtartó állványra is elhelyezhetjük az illatos növényeket. Kialakíthatunk egy kis elkerített részt a gyógynövények számára is, így nemcsak gyönyörködhetünk bennük, de akár saját teát is készíthetünk belőlük. Sokat spórolhatunk azzal is, ha szárazságtűrő, évelő virágokat ültetünk, hiszen így nem kell minden szezonban megvennünk őket és a vízszámlán is takarékoskodhatunk.

Készen álltok a kertépítésre?