Provident
blog

Kerti grillezés tippek kezdőknek és haladóknak

Javában dúl a nyár, itt a kerti partik és grillezések ideje! Ha már valaha is megízlelted a grillen sülő ételek mennyei ízvilágát, akkor biztosan idén sem akarod kihagyni ezt az élményt. Ráadásul az elszálló éttermi árak mellett sokat spórolhatsz a saját grillen sülő finomságokkal. Gyakorlatilag bármilyen húst, halat, sajtot, zöldséget, sőt akár még gyümölcsöket is feldobhatsz a grillrácsra, és garantált a tökéletes ebéd vagy vacsora. De hogyan láss neki a grillezésnek? Milyen felszerelésre és alapanyagokra van szükséged? Mit tehetsz, ha nincs saját kerted? Hogyan fogj hozzá a tűzgyújtáshoz? Mivel pácold be az ételeket? Ha eddig nem te voltál a grillezés mestere vagy éppen csiszolni szeretnéd a tudásodat, akkor jöjjön most néhány szuper tipp és trükk, amellyel mindenkit elvarázsolhatsz a soron következő grill partin.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Grillezés kezdőknek: miért érdemes elővenni a kerti grilleket?

A grillezés a strandolás és utazgatás mellett kétségkívül az egyik legjobb program a forró nyári napokon. De lássuk is, hogy miért!

1. Társaság és szórakozás

A grillezés során felpezsdítheted társasági életedet, legyen szó a családról, barátokról, kollégákról vagy épp a szomszédokról. A közös sütögetések kiváló lehetőséget adnak arra, hogy kicsit magad mögött hagyd a stresszes hétköznapokat, ellazulj, kapcsolódj, szórakozz, miközben igazi ínyencségek sülnek a grillrácson.

2. Gourmet élmények

A grillezés különleges zamatokat hoz elő az ételekből. A faszenes sütögetés például olyan extra ízélményt ad a finomságoknak, amit a grillezés elektromos sütőben vagy gázon, serpenyőben sosem nyújthat. A mennyei füstös ízvilág beltéren maximum aromák hozzáadásával érhető el, de ez minőségben messze elmarad a grilles változattól.

3. Természet és szabadság

A grillezés nagyszerű alkalmat ad arra, hogy kiszakadjunk kicsit a négy fal közül és élvezzük a friss levegőt, a napsütést vagy éppen a csillagos esti égboltot és a természetet.

4. Kreativitás és kísérletezés

A grillezés nagyszerű terep arra, hogy kísérletezz az ízekkel. A különféle marinádokkal, fűszerekkel, valamint az egyedi grillezési technikákkal.

5. Akkor is grillezhetsz, ha nincs kerted

Jó hír, hogy ha lakásban élsz, akkor is bármikor készíthetsz grillen sült finomságokat. Például ha van erkélyed, akkor ott is beüzemelhetsz egy kisebb grillsütőt, de remek mobil grilleket is kapni, amikkel akár egy réten, folyó- vagy tóparton is rögtönözhetsz szuper grill partikat.

6. Sokat spórolhatsz

Sajnos az éttermi árak az utóbbi időben nagyon elszálltak, de egy cseppet sem fogod mindezt bánni, ha otthon grillezel, mert fantasztikus fogásokat varázsolhatsz az asztalra. A grillezés gyakorlatilag bármelyik zöldségnek jól áll, és a húsok, sajtok elkészítése töredékáron jön ki az éttermi rendelésekhez képest.

Provident tipp:  Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az álmaidat!

TUDTAD? A tűzgyújtási tilalom grillezés esetében is érvényes sajnos, így ezt érdemes figyelemmel kísérned, és ennek megfelelően beiktatni a grilles alkalmakat. A jogszabály szerint a fokozott tűzveszély miatt ilyen esetben az erdők és fásítások 200 méteres körzetében még saját kertben sem szabad grillezni, bográcsozni.

A grillezés alapjai: mikre lesz szükséged a grill fogások készítéséhez?

Lássuk most, hogy mi mindent érdemes beszerezned a tökéletes grill partihoz.

1. Grillsütő

Az áruházak kerti grillsütők gazdag választékát kínálják. Akad közöttük elektromos, gázzal, faszénnel és fával működő változat, de megtaláljuk a robusztus kőgrilleket is, melyek garantáltan magukra vonják a figyelmet.

  • A gáz vagy elektromos grillek hátránya, hogy az ételek nem telnek meg annyira füstös aromával, ami épp a kerti sütögetések szexepilje.
  • A hordozható verziók elsősorban akkor ideálisak, ha kevés hellyel rendelkezel, kis helyen kell gondoskodnod a tárolásról, vagy ha úton vagy és más és más helyszíneken szeretnéd elkészíteni a grill fogásokat.

MENNYIBE KERÜL? Ha nem szeretnél sokat áldozni grillsütőre, már 15 ezer forint körüli összegért is beszerezhetsz egyet, de ha gyakran gyűlik össze a család és a barátok, akkor a nagyobb társaságot is kiszolgáló eszközök akár 100-800 ezer forint összegre is rúghatnak.

Grillezés otthon: hogyan lehet saját épített grilleződ?

Ha épp nem állsz jól anyagilag, mégis szeretnél egy szuper kerti grillt, akkor kis utánajárással és leleményességgel egy hétvége alatt magad is készíthetsz.

  • Válassz egy nyugalmas részt a kertben, figyelembe véve a telek tájolását és az uralkodó szélirányt, hogy a füsttel ne zavard a szomszédokat.
  • A grillező körül legyen legalább másfél méternyi hely és távolság a kerítéstől, a növényektől és a ház ablakaitól.
  • Tűzálló anyagot használj az építéskor, például követ, betont vagy bontott téglát.
  • Egy egyszintes, vaslapos grillsütő nem igényel bonyolult tervezést, magassága általában 40-60 cm között mozog.

Többszintes grillhez szükség lesz egy körülbelül 30 cm-es kavicságyra, melyre 5-7 cm betonréteg kerül. A sütő téglarétegei közé elhelyezhetsz vaslapos grillsütő és rács számára készült tartó szerkezetet, mely megkönnyíti a kihúzást a tisztításkor. Praktikus, ha egy kis tárolószekrényt is kialakítatsz, hogy kéznél legyen minden grillezéshez szükséges eszköz.

2. Brikett, faszén, gáz vagy elektromos áram

Ha megvan a grillsütő, jön a következő kérdés, hogy mivel tüzelj? A legideálisabb ehhez a faszén, amely többnyire bükk-, tölgy-, gyertyán- és nyírfából készül, és nem tartalmaz káros vegyi anyagokat. A szén nagy előnye, hogy gyorsan átforrósodik és hosszú izzást biztosít. Szerencsére hamar el lehet sajátítani a megfelelő begyújtási technikát.

Ha elektromos vagy gáz grillt használsz, akkor értelemszerűen áramra vagy gázra lesz szükség, ezért mindenképp olyan helyet válassz, ahol ez megoldott.

És mi a helyzet a brikettekkel? Nos, kaphatók olyan faszénporból készített olcsóbb brikettek, ezek hátránya azonban, hogy sok esetben káros adalékanyagokat tartalmaznak. 

TIPP: Ha mindenképp brikettet szeretnél használni, akkor olyat vásárolj, ami természetes alapanyagokból készült, például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, kókuszhéjat tartalmaz.

3. Eszköz a begyújtáshoz

Sokan azért idegenkednek a faszéntől és a brikettől, mert akár hosszú órákat is bíbelődtek már a begyújtással. Pedig remek módszerek léteznek a tűz felélesztésére.

A hosszú nyelű öngyújtó vagy grill gyújtásra alkalmas gyufa mindig hasznos, emellett az alábbiakkal teheted hatékonnyá a tűzgyújtást:

  • Gyújtófolyadék – Ez nagyon népszerűnek számít, azonban fontos tudni, hogy különféle vegyi anyagokat, kőolajszármazékokat, olajokat, alkoholokat tartalmazhat, melyek károsak az egészségre. 
  • Begyújtó kocka – A kis kockákat a széndarabok közé kell helyezni és meggyújtani, hamar izzó parazsat varázsolhatsz.
  • Elektromos gyújtó – A nagyjából 50 cm hosszú gyújtót bekapcsolás után a faszénhez kell tartani, majd a szikrázást követően kicsit hátrébb húzni, de továbbra sem szabad elvenni. Pár perc múlva  pedig már örülhetsz is az izzó szénnek.
  • Grillgyújtó kémény – A füles fémhenger megfelelően vezeti és osztja el a hőt. Az alsó részre kell behelyezni az éghető anyagot (pl. papír) és erre jöhet a faszén. Ennek segítségével nagyszerű izzó parazsat készíthetsz. Egy ilyet már kb. 3-4000 forintért is beszerezhetsz.

BEGYÚJTÁSI TIPP: A faszenet a sütés kezdete előtt minimum fél-egy órával érdemes begyújtani, mivel a grillezés parázson ideális. 

ÍGY ŐRIZD MEG A TÖKÉLETES PARAZSAT: A parazsat érdemes mindig összehúzni, hogy nagyobb legyen a hőleadása. De használhatsz hőlégfúvót, vagy akár legyezőt is ebből a célból. A grillgyújtó kémény a sütés során is jó megoldás bármikor, ha a parazsat pótolni kell.  

4. Egyéb hasznos grill kellékek

A grillezés során az alábbiakra is szükséged lehet:

  • hőálló tálca
  • grill lapát
  • húsfogó csipesz
  • hőálló kesztyű
  • zárható zacskók a pácoláshoz
  • olívaolaj spray  (pácoláshoz és a grillrács átkenézéshez)
  • fűszerek
  • amit szeretnél grillezni (pl. hús, sajt, zöldség stb.)
  • hűtőtáska és jégakku
  • sütőtálca

TIPP: Sütéskor jól jöhet egy húshőmérő is, mely lehetővé teszi, hogy pont jókor vedd le a hússzeleteket a rácsról.

És ha már kellékek, fontos a kényelem is! Ne felejts el ülőalkalmatosságokkal is készülni! Ha nincs elegendő ülőhely kertedben, már akár 4000 forint is vásárolhatsz műanyag kerti székeket, amelyek könnyen tárolhatók, hiszen egymásba tudod tenni őket, és egyéb alkalmakkor is jó szolgálatot tehetnek a nyár folyamán.

ERRE FIGYELJ: Grillezéskor mindig legyen a közelben egy vödör víz, elvégre a tűz nem játék.

A kerti grillezés előkészítése

Megvannak tehát a kellékek, jöhetnek a tényleges előkészületek!

1. A grill ételek lelke, a pácolás

A grillrácsra gyakorlatilag bármilyen finomság felkerülhet, kezdve a húsoktól és zöldségektől a halakig, sajtokig és gyümölcsökig.

Süthetsz akár nyárson, rácson vagy tárcsán. Az előkészítés, azaz a pácolás azonban nem maradhat ki!

Annál ízletesebbek lesznek ételeid, minél nagyobb figyelmet fordítasz arra, hogy alapanyagaidat gondosan átjárják  a maridánok, magukba szívják az illatos fűszereket.

A húsokhoz célszerű a pácot már egy nappal korábban elkészíteni, de legalább néhány órával a sütögetés előtt. 

JÓ, HA TUDOD: A tarja grillezése fokozott odafigyelést igényel. A tarja pácolása grillezés előtt például elengedhetetlen, ha nem szeretnénk túl rágós falatokat.

Ezekre figyelj pácoláskor! Jöjjön néhány haladó tipp!

  • A pácokhoz használhatsz hagyományos fűszereket, friss zöldfűszereket, fokhagymát, citromot, de mindig törekedj rá, hogy ne nyomják el a hús vagy zöldségek ízét. Az ecet, a citromlé, a mustár és a különböző olajok tökéletes pácalapok.
  • Mellőzd az ízfokozókat, mesterséges adalékanyagokat.
  • Friss húsokat válassz, ezek sokkal ízletesebbek lesznek, mintha mélyhűtött alapanyagból készítenéd fogásaidat.
  • A hús pácolása során felejtsd el a sót, mert ez kiszívja a hús nedvességtartalmát, így nem lesz omlós a végeredmény. Sózni csak sütés előtt szabad.
  • A bepácolt husikat mindig takard le és tárold hűvös helyen, nehogy megromoljanak.
  • A füstölt húsok nem ideálisak grillezésre.
  • Halakhoz nagyon jó a citrom, a citromfű és a rozmaring.
  • Bár a soványabb húsok egészségesebbek, azonban a grillen hamar kiszáradhatnak. Amennyiben igazán tökéletes fogásokat akarsz készíteni, a márványozottabb, zsírosabb húsok jobbak lehetnek.

TIPP: Sütés előtt maximum egy órával vedd ki a hűtőből a pácolt húsokat. Sokkal szaftosabbak és finomabbak lesznek ugyanis, ha szobahőmérsékleten kerülnek fel a rácsra.

2. Készítsd el a megfelelő köretet!

Akár húst, halat, sajtot, vagy épp zöldséget grillezel, köret mindenképp szükséges hozzá. Olyan garnírungban érdemes gondolkodni, amely nem nyomja el a grill ételeket, hanem inkább kiemeli ízvilágukat.

Népszerű választásnak bizonyulhatnak a különféle salátavariációk, de a grillezett zöldségek, esetleg a héjában sült burgonya is telitalálat lehet. És ne feledkezz meg a szószokról, salátaöntetekről sem!

Grillezés receptek: milyen finomságok kerüljenek fel a grillrácsra?

Nézzük most meg a legnépszerűbb grill fogásokat, amelyeket feltétlenül meg kell kóstolni.

Csirke grillezés és egyéb húsok sütése

A grill ételek közül kétségkívül a legelterjettebbek a húsok. 

A grillcsirke amúgy is  egy nagy közönségkedvencnek számít, de kerti sütőn elkészíteni még istenibb. A megfelelő pácolást követően, amikor a grillsütő már elég meleg, beolajozott rostélyra fektetjük a csirkét bőrös oldalával lefelé  és 12–15 percig sütjük, majd a másik oldalára fordítjuk. 

Grillezhetsz továbbá bármilyen szelet húst, hamburger pogácsát, vagy grillkolbászkákat. Csinálhatsz nyársakat hús- és zöldségdarabkákból.

Hasznos tanácsok húsok sütéséhez

  • A rácsot mindig kend be kevés olajjal, vagy akár szalonnát is használhatsz, hogy a grillezett finomságok kevésbé ragadjanak és égjenek oda. Így a grill parti után könnyebb lesz a tisztítás, ráadásul a szalonnás verzióval finom ízekkel is megtöltheted ételeidet.
  • A csontos húsok sülésének több idő kell, mint a filéknek. 
  • Ha vastag vörös hússzeletekkel dolgozol, akkor eleinte csomagold alufóliába, hogy könnyebben meg tudjanak puhulni és csak a végén süsd ropogósra őket.
  • A soványabb húsok esetében is jó megoldás lehet az alufólia, hogy elkerüld a kiszáradást. Ezen kívül baconbe is tekerheted őket, hogy igazán omlósak legyenek.
  • A húsokat forgatni kell, hogy mindkét oldaluk átsüljön, de az sem tesz jót, ha ezt túl sokszor teszed, elég mindössze egyetlen alkalommal.
  • A husik fogatásához mindenképp csipeszt vagy grill lapátot használj, mert ha villát használsz, aranyat érő szaft távozhat.
  • A  vörös húsokat grillezést követően alufóliában pihentesd a húsnedvek egyensúlya érdekében.
  • Figyelj arra, hogy ha a pácod például citromhéjat, fokhagyma darabokat vagy zöldfűszereket tartalmazott, ezek ne kerüljenek a rácsra, mert könnyen odaéghetnek. 
  • Érdemes sütés közben is kenegetni a húsokat a pácból maradt olajjal vagy sima olívaolajjal.

TIPP: Ha extra ízélményt adnál a grillen sülő ínyencségeknek, akkor a parászra tehetsz borókaágat vagy akár füstölőfát, amik mennyei zamatokat kölcsönöknek.

PRO TIPP: Mikor használd az indirekt grillezési technikát?

Az ún. indirekt grillezés elsősorban csontos húsoknál, vastagabb szeleteknél vagy egész szárnyasoknál jó megoldás. Ilyenkor az ételt nem közvetlenül a hőforrás fölött készíted, hanem a  lángoktól távol, a grill egy viszonylag hűvösebb tartományában. Ezáltal elkerülheted az égéseket, és a mérsékeltebb hőmérséklet hatására van ideje a húsnak alaposan átsülni.

Zöldség grillezés

A vegetáriánusoknak, vagy azoknak, akik kevesebb kalóriát tartalmazó és kifejezetten egészséges ételeket választanának, húsok helyett meleg szívvel tudjuk ajánlani a különböző grillezett zöldségeket, mint gombát, cukkinit, padlizsánt, de akár a hagymát is. Legyen szó egyszerűen felszeletelt, vagy töltött zöldségekről  – nekünk a töltött gomba a kedvencünk –  garantáltan mindenki imádni fogja. A zöldségeket csak tedd fel a grillrácsra és forgatás mellett 10-15 percig süsd.

Kukorica grillezés

A kukoricáért kicsik és nagyok egyaránt rajonganak, így ezt feltétlenül be kell építeni a grill menübe. Olyan kukoricát válassz, amelyet a csuhé teljesen beborít, hogy ne égjenek meg a szemek. Néhányszor megforgatva 15−20 perc alatt készül el, ekkorra a külső réteg teljesen megfeketedik. Amikor megsült, további 20 percig érdemes egy fedett tálba tenni, hogy tovább tudjon párolódni a kukorica.

Sajt grillezés

Ajánlott kifejezetten grillezésre szánt sajtokat választani, mint például a halloumi. A sajtok előnye, hogy nem igényelnek igazán pácolást, bár kedvelik a fűszeres olívaolajat. Mivel hajlamosak lefolyni a grillrácsról, célszerű sütőtálcán grillezni őket.

Gyümölcs grillezés

A grillezett gyümölcsök nagyon izgalmasak, a hő hatására ugyanis a bennük található cukor karamellizálódni kezd, ami mennyei ízeket kölcsönöz. Húsok mellé köretnek is kiválók, de önmagukban is elsőrangú fogásnak számítanak. 

Gyümölcsökkel megbolondíthatod salátáidat, így ha valami izgalmasra vágysz, mindenképp ki kell próbálnod. 

Jó választás lehet  a sárgadinnye, az alma, a füge, a körte, az őszibarack, a dinnye, de mangó és az ananász is.

És végül: buli után jöhet  a grill takarítás!

A grill partinak – sajnos – soha nem akkor van vége, amikor a grillrácsról lekerül az utolsó cukkini- vagy hússzelet. Sokkal inkább azután, hogy alaposan letisztítottad a sütőt és elpakoltad mindazt, amit aznap használtál. Különösen nehéz esetnek bizonyulhat takarítás szempontjából a grill maga, így nem árt beszerezni egy grillrács tisztítót, ami a lerakódott zsír és ételmaradványokat oldja fel. De már előre is gondolkodhatsz és a grillezést megelőzően alkalmazhatsz tapadásgátló spray-t, így a sütögetés végén garantáltan egyszerűbb dolgod lesz.

Te mit készítesz el legszívesebben a kerti grillen? Írd meg nekünk kommentben!