Provident
blog

Készíts fonott kalácsot húsvétra!

Általában minden ünnepen összegyűlik a család, elfogyaszt egy finom ebédet az asztal körül, majd a kávé mellett megbeszéli a fontos dolgokat. Olyan jó hangulatú találkozások ezek, amikhez az elfogyasztott ételek is hozzátesznek. Nézzük meg most, hogy áprilisi ünnepünkre melyik húsvéti receptek passzolnak a legjobban, hogy aztán a legfinomabb fogások, legizgalmasabb húsvéti ételek kerüljenek a családi asztalra!

Hagyományos húsvéti finomságok

Húsvét ünnepén vannak kihagyhatatlan fogások, ilyen a főtt sonka kemény tojással, foszlós kenyérrel és friss tormával. A tavaszi ünnepen természetesen az édesség is fontos, ezért most nézzük meg az igazi fonott kalács recept lépéseit.

Szerezz be mindent!

A húsvéti kalács tésztájához nem lesz semmi különösre szükséged, így az is elképzelhető, hogy bevásárlás nélkül nekiláthatsz az elkészítésének.

A kalács tésztájához ezekre lesz szükséged:

  • 60 dkg finomliszt
  • 7 dkg margarin
  • 3 dkg friss vagy 7 gramm száraz élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 4 dl tej
  • 2 tojássárgája

 

Provident tipp

Ne felejtkezz meg arról, hogy a tésztához szükséges alapanyagokon kívül további hozzávalókra is szükséged lesz! A nyújtásához még liszt, a tepsi kikenéséhez pedig egy diónyi margarin szükséges. A kalács tetejét 1 evőkanál tejből és 1 tojássárgájából készült keverékkel kell majd megkenni, így ezekkel is számolj az alapanyagoknál, hogy semmi se hiányozzon.

Haladj lépésről lépésre!

– Az ünnepi kalács tésztájához elsőször 3 evőkanálnyi lisztet morzsolj össze margarinnal egy mély tálban, majd szórd bele az élesztőt, a sót és a cukrot is.

– A tejet melegítsd langyosra, és öntsd bele ezt is a tálba, majd add hozzá a tojássárgájákat és önts a masszához annyi lisztet, hogy még lágy maradjon a tésztád.

– A tésztából gyúrj egy cipót és tedd kelesztő tálba, majd meleg helyen letakarva hagyd pihenni körülbelül 40 percig.

 

Provident tipp

Honnan tudhatod, hogy jó a tésztád állaga? Ha hólyagosodni kezd a kalácstészta, akkor lesz tökéletes. Ha túl lágy, akkor lassanként adagolj hozzá lisztet, amíg megfelelő nem lesz.

Fonj kalácsot!

– Ha nagyjából duplájára kelt a tészta, akkor oszd szét 3 egyenlő részre, és belisztezett gyúródeszkán egyenként sodord hosszú, nagyjából 30 centis hurkákká az adagokat.

– Az így kapott 3 tésztacsíkot tedd egymás mellé, és a végüket nyomd össze, majd a szárakat kezdd el fonni úgy, mint egy copfot: egyszer balról, majd jobbról tedd középre a hurkákat. Ha végigértél, akkor itt is nyomd össze a három szál végét.

– A kalácsfonatot margarinnal kikent tepsibe tedd, és takard le 20 percre pihenni.

– Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe rakd a tepsit, és körülbelül 20 percig süsd a kalácsodat.

– Tejet és 1 tojássárgáját keverj simára, és ezzel kend meg a tészta tetejét, majd süsd még 10 percet.

Nagyon szép fonott kalácsot készíthetsz így egyszerűen, de ha az ünnepre kicsit mással készülnél, akkor a húsvéti ötletek közé vedd fel a sós kalácsot is. Ennek elkészítése csak abban különbözik, hogy a cukor kimarad az előbbi receptből. A sós kalácsot a húsvéti vacsorán tálalhatod a sonka mellé, akár tormával is megkenheted.

Te milyen finomsággal készülsz húsvétra? Írd meg nekünk kommentben!