Provident
blog

Fagyi házilag: a legjobb jeges receptek a forró napokra!

A házi készítésű fagylaltnak van egy varázsa. A krémes állag, a változatos ízvilág és a boldogság, hogy valami felejthetetlen finomságot készíthetsz alig néhány összetevőből. A fagyi készítés egy izgalmas kulináris kaland, akár kezdő vagy a konyhában, akár vérprofiként vágsz bele a jeges küldetésbe. Cikkünkben most felfedezzük a házi készítésű fagyik világát, és megosztunk néhány tippet és receptet, amelyeket idén nyáron feltétlenül ki kell próbálnod! 

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Fagyi házilag: miért érdemes belevágni?

Egy krémes házi fagyi önmagában nem csak egy isteni desszert a forró napokon, de számos más előnnyel is büszkélkedhet. A jobb minőségtől, a költségmegtakarításon át a családi szórakozásig. 

De lássuk is, hogy miért szeretjük annyira a házi fagylaltot!

Egészséges alternatíva

Házilag fagyit készíteni elsősorban azért érdemes, mert így biztosan a legjobb minőséget kapod. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tejtermékek vagy gyümölcsök kerülnek bele a finomságba. A bolti változatok tele lehetnek cukorral, mesterséges színezékekkel és ízfokozókkal, stabilizátorokkal. Míg a saját készítésű jeges desszerteknél teljesen ellenőrzésed alatt tarthatod az összetevőket.

Frissesség és íz

A házi készítésű fagylalt gyakran krémesebb, gazdagabb és ízletesebb, mint a boltban vásárolt társai, ráadásul nem áll hetekig vagy hónapokig a mélyhűtőpultok alján. Érdemes mindig a legfrissebb szezonális gyümölcsöket választani, így a fagyi házilag nemcsak finom, de tápanyagokban gazdag is lesz.

Ízlésedre szabhatod

Az otthoni fagylaltkészítés hatalmas előnye az is, hogy a saját ízlésedhez igazíthatod a jeges finomságokat. Kísérletezhetsz különböző ízekkel, keverékekkel és díszítésekkel, hogy egyedi és személyre szabott, az ízlelőbimbóid számára vonzó kreációt hozz létre. Akár a klasszikus vaníliát, akár a dekadens csokoládét, akár az oly népszerű sós karamellát kedveled.

Diétás fagyi házilag

Az étrendi korlátozásokkal vagy ételallergiával élők számára a házi készítésű fagylalt biztonságos és ízletes alternatívát kínál. A recepteket könnyedén átalakíthatod, hogy diétádhoz igazítsd. Például készíthetsz vegán vagy laktózmentes változatokat kókusz- vagy mandulatejjel, illetve eldöntheted, hogy használsz-e tojást vagy sem. Cukormentes fagyi házilag szintén gond nélkül készíthető.

Kreativitás és nagyszerű közös program

 Az otthoni fagylaltkészítés egy szórakoztató program, amiben részt vehet a család apraja-nagyja. A saját fagyi készítése lehetővé teszi, hogy a konyhában szabadjára engedjétek a fantáziátokat, nem szokványos ízkombinációkkal kísérletezzetek, új recepteket találjatok ki. 

Sokat spórolhatsz

A fagyi készítés házilag gép nélkül is lehetséges, vannak azonban, akik arra esküsznek, hogy a legjobb állagot mégiscsak egy fagyikészítővel lehet elérni. Ha körülnézünk a boltok polcain, akkor nagyon széles skálán mozognak a fagyi készítő masinák, a tizenöt-húszezer forintos kategóriától egészen a százezres tételekig. Mivel várhatóan nem nagyüzemben fogsz fagylaltot gyártani, ezért az olcsóbb gépek is remek szolgálatot tehetnek. 

Hirlevel banner BLOG 820x420-1

Ha azt vesszük, hogy 2024-ben a legolcsóbb gombócárak is 550-600 Ft körül mozognak, akkor hosszabb távon érdemes lehet befektetni egy fagyigépbe, mert bőségesen vissza fogja hozni az árát, különösen, ha nagyobb a család. És persze még költségkímélőbb, ha magad főzöd a fagyit, mert bizony ez sem bonyolult.

Provident tipp: Szeretnéd Te is saját készítésű fagylaltokkal meglepni a családot, és ehhez jól jönne egy kis anyagi segítség? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Fagyi készítés házilag: milyen hozzávalókra és felszerelésre lesz szükséged?

Szerencsére az otthoni fagylaltkészítés nem igényel óriási beruházást, de van néhány alapvető dolog, amire szükséged lesz. Nézzük most meg ezeket!

Fagyikészítő gép vagy turmixgép

Ahogy arról már az előbb beszéltünk, a fagyikészítő gép kényelmesebbé és hatékonyabbá teheti a folyamatot, de egyáltalán nem feltétele a jó végeredménynek. Amennyiben a nyári desszert manuálisan készül, akkor jól jön egy botmixer vagy turmixgép a fagyasztásra váró alapanyagok aprításához és keveréséhez.

Fagyasztásbiztos tárolók

Szükséged lesz olyan jól zárható és a mélyhűtést jól bíró edényekre is, amelyekben a házi készítésű fagylaltot tárolhatod.

Alapanyagok a fagyihoz

Fagyit rengetegféle összetevőből készíthetsz, elképesztően sok receptet kipróbálhatsz. Legyen az tejes, tejszínes vagy vizes fagyi házilag, hagyományos vanília, puncs vagy csoki fagyi, vagy a gyümölcsös kedvencek. Használhatsz cukrot vagy édesítőszert, vagy gondolkodhatsz cukormentes változatban. Bátran kísérletezz fűszerekkel is! Érdemes jónéhány receptet kipróbálni, hogy megtaláld az ízlésednek legmegfelelőbbet. Ez egy nagyszerű terep a kísérletezésre.

Hogyan készül a főzött fagyi házilag?

A főzött fagyi készítése házilag először rémisztő lehet, de nem kell tőle megijedni, még a kezdők is hamar beletanulnak!

Jöjjön ezzel kapcsolatban néhány jótanács!

  • A fagyi alapját tejből, tejszínből vagy sűrű tejfölből és joghurtból készítheted. Fontos, hogy minél zsírosabb tejtermékeket válassz!

Tipp: Vegán opcióként kiváló a mandula-, kókusz- vagy szójatej.

  • A cukor befolyásolja a fagyi textúráját, ezért finom szemcséjű cukrot vagy egy kevés folyadékban feloldott cukrot használj! Természetes édesítőket is alkalmazhatsz, mint például mézet vagy szirupokat.
  • A tojás emulgeálószerként működik, ami segít, hogy a fagyinak minél krémesebb legyen a textúrája.

Tipp: Vegán változatban a tojást szentjánoskenyérliszttel helyettesítheted.

  • Mindig friss vagy fagyasztott gyümölcsöket használj, kevésbé jók a befőttek! Annak megfelelő mennyiségű cukrot adja a recepthez, hogy mennyire volt édes a gyümölcs!
  • Játszhatsz a fűszerekkel, egészen egyedi ízvilágot hozhatsz létre például chilivel, gyömbérrel, kardamommal vagy borssal, de természetesen a hagyományos vanília, fahéj is mindig használható.

És akkor most lássunk egy mennyei főzött csokifagyit!

Csoki fagyi házilag 

Hozzávalók:

  • 55 g étcsokoládé
  • 4 nagy tojás sárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 240 ml tejszín
  • 240 ml tej
  • 35 g holland kakaópor
  • 1,5 teáskanál vanília kivonat 

Elkészítés:

  1. A csoki fagyi készítés házilag az étcsoki felolvasztásával kezdődik vízgőz felett.
  2. A tojássárgákat keverd a kristálycukorral habosra, majd tedd félre!
  3. Egy lábasban kevés tejben dolgozd el a kakaóport, majd add hozzá a maradék tejet és tejszínt, és addig melegítsd, amíg habosodni nem kezd! 
  4. Majd lassan, folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá a tojáshoz!
  5. Miután homogén lett, öntsd hozzá az olvasztott csokit, majd hőkiegyenlítést követően szűrd az egészet egy lábosba!
  6. Alacsony hőfokon kevergetve melegítsd, amíg el nem éri a 75-80 fokot, amit ételhőmérővel ellenőrizhetsz!
  7. Ha kész, tedd  jeges vízzel töltött edénybe, és időnként keverd át a masszát!
  8. Majd mehet a méyhűtőbe, ahol nagyjából 30 percenként alaposan forgasd át!

Házilag készített fagyi receptek 

Jöjjön most néhány egyszerű, kezdők számára is ideális recept a nyári napokra!

Vanília fagyi házilag

A vanília fagyi házilag gép nélkül is elkészíthető, ráadásul nagyon könnyen és gyorsan!

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín 
  • 400 g sűrített tej
  • 2 teáskanál vanília kivonat vagy 1-2 vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a habtejszínt és a sűrített tejet!
  2. Ha vaníliarudat használsz, vágd ketté hosszában, majd kanállal kapard ki a belsejét!
  3. A vaníliát add hozzá a tejszínes-sűrített tejes keverékhez!
  4. A fagyit ezután kanalazd műanyag tálba, és minimum 6 órára tedd a fagyasztóba! Időről-időre keverd át!

Eper fagyi házilag

Az eper fagyi készítés házilag géppel szuper egyszerű, de bátran turmixolhatod is!

Hozzávalók:

  • 500 g friss vagy fagyasztott eper
  • 1/2 csésze cukor (ízlés szerint módosítható)
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1/2 csésze habtejszín vagy növényi tejszín 
  • vanília kivonat, reszelt citromhéj (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az epreket mosást követően vágd kisebb darabokra és tedd aprító- vagy turmixgépbe! 
  2. Add hozzá a cukrot és a friss citromlevet, valamint ha használsz vanília kivonatot vagy reszelt citromhéjat! Majd turmixold össze!
  3. Egy keverőtálban keverd össze a pürét a tejszínnel, és győződj meg róla, hogy megfelelően elegyedtek!
  4. Öntsd a keveréket fagylaltkészítő gépbe, és kövesd a gép utasításait a fagyi elkészítéséhez. Vagy tedd mélyhűtőbe és félóránként kavard át!

Citrom fagyi házilag

A citrom fagyi egy örök kedvenc, íme egy könnyen elkészíthető változat!

Hozzávalók:

  • 5 dl natúr joghurt (vagy tejmentes válozat)
  • 2 citromból nyert citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor (ízlés szerint)

Elkészítés: 

  • A joghurtot habverővel verd fel, majd jöhet hozzá a cukor, a citromok leve és a reszelt héja!
  • Tedd jól záródó dobozba és mehet a fagysztóba! Kb. félóránként keverd át, amíg teljesen meg nem fagy!

Málna fagyi házilag

Jöjjön most egy nagy kedvenc, egy málnás-tejszínes fagyi házilag, ami fagyasztott gyümölccsel is tökéletes!

Hozzávalók:

  • 300 g friss vagy fagyasztott málna
  • 250 ml tejszín
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. A málnát tedd turmixgépbe, majd pürésítsd!
  2. Egy közepes méretű tálban keverd össze a málnapürét a porcukorral és a vaníliával!
  3. Egy másik tálban verd fel a tejszínt kemény habbá!
  4. Lassan keverd össze a málnás keveréket a tejszínnel, óvatosan add hozzá, hogy megmaradjon a habos állag!
  5. A málna fagyi házilag fagyigéppel is elkészíthető, ebbe az esetben kövesd a gép instrukcióit! 
  6. A málna fagyi házilag gép nélkül is tökéletes lesz. Egyszerűen tedd dobozban a mélyhűtőbe, és míg teljesen meg nem fagy, 20-30 percenként kevergesd át!

Banán fagyi házilag

A banános fagyi házilag gyakorlatilag a legegyszerűbb megoldás. Elegendő, ha 1-2 banánt beteszel a fagyasztóba, majd fagyott állapotban turmixolod össze. Akár magában is kanalazhatod, vagy adhatsz hozzá más gyümölcsöket, esetleg mogyoróvajat, amivel isteni párost alkot.

Vizes fagyi házilag: hogy készül a sorbet?

A sorbet egy könnyű, hűsítő és frissítő desszert, amelyet gyümölcsből, cukorból és vízből készíthetsz.  

  1. Első lépésként a gyümölcsöt (pl. eper, málna, citrusfélék stb.) megmosva, hámozva és kimagozva pépesítsd, majd szűrd át, hogy eltávolítsd a magokat és a rostokat!
  2. A gyümölcspürét ízlés szerint édesítsd cukorral vagy más édesítőszerrel!
  3. Majd add hozzá a vizet és tedd hűtőbe!
  4. Amikor teljesen lehűlt, mehet a fagylaltgépbe vagy a fagyasztóba! Utóbbi esetében a vizes fagyit időnként keverd át, hogy megakadályozd a jégkristályok kialakulását, és így egy finom, sima textúrájú sorbetet kapsz!

Laktózmentes fagyi házilag: egzotikus kókusz fagyi házilag

Ha nem fogyaszthatsz laktózt vagy teljesen tejmentesen táplálkozol, akkor ez a kókuszos recept az egyik kedvenced lesz!

Hozzávalók:

  • 400 ml kókusztej
  • 200 ml kókusztejszín
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű tálban keverd össze a kókusztejet és a porcukrot, valamint a vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
  2. Egy másik tálban verd fel a tejszínt!
  3. Lassan keverd össze a kókuszos keveréket a tejszínnel, óvatosan, hogy megmaradjon a habos állag!
  4. Opcionálisan adj hozzá kókuszreszeléket!
  5. Ezután a fagyi mehet a mélyhűtőbe legalább 6 órára, vagy amíg teljesen meg nem fagy! Ne felejtsd el félóránként átkeverni!

Sós karamell fagyi házilag

A sóskaramell az utóbbi évek egyik igazi slágere! Így készítheted el otthon!

Hozzávalók:

  • 200 g cukor
  • 60 ml víz
  • 240 ml tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Egy kisebb lábasban keverd össze a cukrot és a vizet, majd közepes lángon melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik és aranyszínű karamellává nem válik! Figyelj rá, hogy ne égjen le!
  2. Ezután folyamatos kevergetés mellett add hozzá a tejszínt, ügyelj rá, hogy egyenletesen oszlasd el a karamellben! 
  3. Végül add hozzá a vajat és a sót, dolgozd el őket, amíg fel nem oldódnak!
  4. Vedd le a lábast a tűzről, majd hagyd kihűlni a karamellt szobahőmérsékletűre!
  5. Ezután a keverék mehet a fagyigépbe, vagy egyszerűen csak a mélyhűtőbe! Amennyiben gép nélkül készíted, 20-30 percenként keverd át a fagyit!

Vegán fagyi házilag 

A vegán fagyi készítése hiánypótló, ugyanis még mindig nagyon szegényes a választék a boltok mélyhűtőiben vegán fronton. Először válaszd ki az alapot, például kókusztejet vagy mandulatejet! Adj hozzá édesítőszert (pl. barna cukrot, xilititet, eritritet, juharszirupot), gyümölcsöket, vagy természetes ízesítőket, például vaníliát vagy étcsokit. Keverhetsz bele magokat, dióféléket is, ha ezt az ízvilágot preferálod. Tedd az alapanyagokat turmixgépbe és dolgozd össze! Ha roppanós elemeket is szeretnél bele, azokat utólag keverd hozzá!

Kávé fagyi házilag 

A kávézás szerelmeseinek garantáltan nagy kedvencük lesz ez az isteni kávé fagyi.

Hozzávalók:

  • 2 adag eszpresszó
  • 4 ek. víz
  • 170 g sűrített tej
  • 500 ml habtejszín

Elkészítés:

  1. Az eszpresszóhoz keverd hozzá a sűrített tejet.
  2. A habtejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd hozzá a kávés egyveleget!
  3. Tedd lezárható dobozba és fagyaszd minimum egy éjszakán át!

Pálcikás fagyi házilag

Friss gyümölcsökből, cukorral, és hagyományos vagy növényi joghurttal pikk-pakk kész is a fagyi! Csak turmixold össze a hozzávalókat és kanalazd kifejezetten pálcikás jégkrémek készítéséhez alkalmas formákba, majd tedd a mélyhűtőbe!

Neked melyik a kedvenc házi fagyi recepted? Írd meg nekünk kommentben!