Provident
blog

Készítsünk halloweeni töklámpásokat!

Lehet vitatkozni arról, hogy Európában mennyire autentikus a halloween ünneplése, az tagadhatatlan, hogy a gyerekek számára (is) óriási móka! Október végén már mindent ellepnek a félelmetes jelmezek, az ijesztő kellékek, és persze a legfontosabb kiegészítők: a töklámpások. Eláruljuk, milyen módszerrel érdemes elkészíteni őket!

1. Le a kalappal!

Vágjunk egy 5 cm sugarú kört a tök szára körül. A kivágott tetőt ne dobjuk ki, később még visszatesszük a helyére. Szedjük le róla a zöldség húsát, aztán rakjuk félre száradni.

2. Nagykanállal!

Kezdjük el kikanalazni a tök húsát és magjait az előbb létrehozott vájaton keresztül! Ez bizony hosszabb és nehezebb munka, mint amilyennek elsőre hangzik, és hagyunk majd némi rumlit is magunk után… De megéri! Az ehető részt érdemes eltenni, hiszen finom leves vagy süti készülhet belőle, de magában megsütve is isteni csemege.

3. Gondos tervezés

A fantáziánkat nyugodtan szabadon engedhetjük, de az ötletelés után csak precíz tervek mentén születhet tökéletes végeredmény! Először egy lemosható tollal rajzoljuk fel a tökre a kívánt mintát. Amikor már elégedettek vagyunk a skiccel, hústűvel szurkáljuk körbe a kijelölt vonalakat. Aki nem találja magában a művészt, nyugodtan kereshet az interneten előre gyártott tökfaragás mintákat.

4. Faragásra fel!

Elérkeztünk a legfontosabb szakaszhoz: jöhet a tökfaragás! Egy éles és hegyes késsel kezdjük el kifaragni a kívánt mintát. A kisebb gyerekeket még mindenképp távol kell tartani ettől a feladattól, de felnőttként is érdemes vigyázni a kezünkre.

Provident tipp

Félti otthonát a gyerekzsúrtól és a kósza gyertyáktól? Sosem árt az óvatosság! A Provident Otthonbiztosítás egy országosan elérhető, egyszerűen igényelhető szolgáltatás, melynek változatos konstrukciói között mindenki megtalálja a családja és lakása számára ideális verziót.

5. Alapos fertőtlenítés

Mossuk meg a tököt, majd töröljük szárazra konyhai papírtörlővel. Oldjunk fel némi fertőtlenítőszert azonos mennyiségű vízzel, majd öntsük a vegyületet egy szórófejes flakonba. Fújjuk be kívül-belül a kifaragott tököt, majd hagyjuk megszáradni. Tudjuk, hogy ez is egy macerás lépés, de kihagyhatatlan, ha nem szeretnénk, hogy 1-2 napon belül elrohadjon az alkotásunk.

6. Szárnyaljon a kreativitás!

Ne elégedjünk meg ennyivel: aki igazán különleges lámpást szeretne, az még csak most kezd bele az igazán izgalmas részbe! Fessük a tököt elegáns fehérre, sejtelmes feketére, vidám pöttyösre vagy akár horrorisztikus pirosra. Miután megszáradt a festék, ragaszthatunk rá különböző díszítőelemeket is: csillogó köveket, cicafület, masnit… Csak a képzeletünk szabhat határt a lehetőségeknek.

7. Áradjon a fény!

Utolsó simításként válasszunk ki pár gyertyát vagy mécsest, tegyük be a kész töklámpásba, és amikor elérkezett a várva várt este, gyújtsuk meg őket. Helyezzük vissza a tök tetejét, és már kész is a klasszikus és különleges halloweeni dísz!

 

 Titeket is magával ragad októberben a halloweeni hangulat?