Filmbe illő jelenet, amikor a szereplők a szabad ég alatt, idilli környezetben pattannak a jégre és előttük-mögöttük nincs más csak a természet. A tavon korizás sokunk gyermekkorát idézheti fel, amikor még bezzeg nem a műjégpályán, hanem a befagyott tavak, nyílt vizek, patakok és egyéb vízzel borított területek páncélos felületén csúszkáltunk. Te kipróbálnád a korcsolyázást természetes jégen?

 

Hogyan sportolj nyílt terepen?

Bizonytalanok előnyben, avagy jobb félni, mint megijedni. Szabadtéren, a természet közelében, egy befagyott tó sima tükrén a korcsolyázás maga az idill, azonban azon túl, hogy megtudjuk állapítani hol szabad a mozognunk, arról sem feledkezhetünk meg, hogyan érkezzünk a helyszínre!

Sportolj a nyílt terepen!

  1. Természetesen sose menj egyedül! Mindig legalább ketten, de jobb, ha hárman vagyunk, így biztosan szemmel tudjuk tartani a másikat és szükség esetén nagyobb eséllyel hívunk segítséget, kerüljük el a nagy bajt.
  2. Válasszuk meg tudatosan a ruházatunkat! A cél, hogy minél kevésbé nedvszívó anyagot viselj, így a legjobb, ha a termo, orkán és pamut anyagokat részesíted előnyben, ezáltal, ha mégis a vízbe kerülnél, nem fog majd lehúzni.
  3. Mindig ellenőrizz hova korizol! A jég vastagságát egy bottal vagy síbottal tudod tesztelni, erről sosem szabad megfeledkezni.
  4. Ne csak a biztonságod, de a pénztárcád miatt is fontos, hogy tájékozódj, hol lehet korcsolyázni! Ha tiltott helyen sportolnál akár 150.000 Ft-os bírságot is kaphatsz. Tehát hiába spórolunk meg egy 1500-2000 forintos műjégpályás jegyárat, ha közben egy büntetéssel ennek a sokszorosát kell kifizetnünk.

 

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és gyűjtsd te is az élményeket!

 


 

Népszerű helyek korcsolyázáshoz

Ugye szíved szerint már te is indulnál? Összegyűjtöttünk néhány olyan vizet, ahol egy hidegebb időszakban nagyobb eséllyel próbálhatod ki a korcsolyázást.

  • Csömöri horgásztó
  • Deseda horgásztó Kaposvár mellett
  • Velencei-tó
  • Biatorbágyon a 3-as számú halásztó
  • Tisza-tónál (Tiszafüreden, Poroszlón, Abádszalókon vagy Sarudon)
  • Tatán a Cseke-tó és az Öreg-tó lehet alkalmas

 

A befagyott tó és veszélyei 

A téli hidegek sajnos már nem a régiek, így nagyon óvatosan és körültekintően kell megválasztanunk azt a helyszínt, ahol mi is jégre pattannánk, bármennyire is csábító egy ingyenes szabadtéri sportnak a gondolata.

Legyen szó a balatoni jég szeszélyiről, a velencei tó jégpáncéljáról vagy a csömöri tóról, az biztos, hogy első a biztonság kell, hogy legyen. Fontos, hogy tudatosan ellenőrizzük azt a helyet, ahol korcsolyázni szeretnénk.

 

Korizz a szabadban!

 

Így győződj meg arról, hogy biztonságos-e a korcsolyázás! 

  1. Befagyott állóvíz esetén a part mentén vékonyabb a jég, néha üreges is lehet, így itt nagyon kell vigyázni.
  2. A beszűkülések és a meleg áramlatok is különösképpen veszélyesek, hiszen ezek is csak elvékonyítják a jeget.
  3. Befagyott folyóvizeken ügyeljünk a hójégre, illetve az üreges jégre is. Míg az előbbi kásának tűnik látszatra, addig utóbbi lehet átlátszó, azonban a jég belsejében jól látható buborékok képződtek. Ez mindig legyen intő jel!
  4. A folyókanyarok külső oldala is veszélyes lehet, szintén a vékony jégréteg miatt, ahogy a sebes folyású és a kőtömbökkel teli szakaszokat is érdemes inkább kerülni.
  5. Először mindig óvatosan lépjünk a jégre, annak érdekében, hogy megállapítsuk homogén, kellően átlátszó-e.
  6. A sűrű hótakaró is kerülendő, hiszen alatta vékony a jég!
  7. Sem a tavakon, sem a nyílt vizeken nem szilárdul meg egyformán a jég, így véletlenül se próbálj meg átkelni rajta!

A biztonságos korcsolyázáshoz 8-10 centiméteres jégtakaró szükséges, azonban 12 centi már nyugalmat jelenthet minden kikapcsolódni vágyónak.

Meghoztuk a kedvedet a szabadtéri korcsolyázáshoz? Te merre indulnál el?