Filmbe illő jelenet, amikor a szereplők a szabad ég alatt, idilli környezetben pattannak a jégre és előttük-mögöttük nincs más csak a természet. A tavon korizás sokunk gyermekkorát idézheti fel, amikor még bezzeg nem a műjégpályán, hanem a befagyott tavak, nyílt vizek, patakok és egyéb vízzel borított területek páncélos felületén csúszkáltunk. Te kipróbálnád a korcsolyázást természetes jégen?

 

Hogyan sportolj nyílt terepen?

Bizonytalanok előnyben, avagy jobb félni, mint megijedni. Szabadtéren, a természet közelében, egy befagyott tó sima tükrén a korcsolyázás maga az idill, azonban azon túl, hogy megtudjuk állapítani hol szabad a mozognunk, arról sem feledkezhetünk meg, hogyan érkezzünk a helyszínre!

Sportolj a nyílt terepen!

  1. Természetesen sose menj egyedül! Mindig legalább ketten, de jobb, ha hárman vagyunk, így biztosan szemmel tudjuk tartani a másikat és szükség esetén nagyobb eséllyel hívunk segítséget, kerüljük el a nagy bajt.
  2. Válasszuk meg tudatosan a ruházatunkat! A cél, hogy minél kevésbé nedvszívó anyagot viselj, így a legjobb, ha a termo, orkán és pamut anyagokat részesíted előnyben, ezáltal, ha mégis a vízbe kerülnél, nem fog majd lehúzni.
  3. Mindig ellenőrizz hova korizol! A jég vastagságát egy bottal vagy síbottal tudod tesztelni, erről sosem szabad megfeledkezni.
  4. Ne csak a biztonságod, de a pénztárcád miatt is fontos, hogy tájékozódj, hol lehet korcsolyázni! Ha tiltott helyen sportolnál akár 150.000 Ft-os bírságot is kaphatsz. Tehát hiába spórolunk meg egy 1500-2000 forintos műjégpályás jegyárat, ha közben egy büntetéssel ennek a sokszorosát kell kifizetnünk.

 

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és gyűjtsd te is az élményeket!

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”99″ gal_title=”Uj-termek-2022″]


 

Népszerű helyek korcsolyázáshoz

Ugye szíved szerint már te is indulnál? Összegyűjtöttünk néhány olyan vizet, ahol egy hidegebb időszakban nagyobb eséllyel próbálhatod ki a korcsolyázást.

  • Csömöri horgásztó
  • Deseda horgásztó Kaposvár mellett
  • Velencei-tó
  • Biatorbágyon a 3-as számú halásztó
  • Tisza-tónál (Tiszafüreden, Poroszlón, Abádszalókon vagy Sarudon)
  • Tatán a Cseke-tó és az Öreg-tó lehet alkalmas

 

A befagyott tó és veszélyei 

A téli hidegek sajnos már nem a régiek, így nagyon óvatosan és körültekintően kell megválasztanunk azt a helyszínt, ahol mi is jégre pattannánk, bármennyire is csábító egy ingyenes szabadtéri sportnak a gondolata.

Legyen szó a balatoni jég szeszélyiről, a velencei tó jégpáncéljáról vagy a csömöri tóról, az biztos, hogy első a biztonság kell, hogy legyen. Fontos, hogy tudatosan ellenőrizzük azt a helyet, ahol korcsolyázni szeretnénk.

 

Korizz a szabadban!

 

Így győződj meg arról, hogy biztonságos-e a korcsolyázás! 

  1. Befagyott állóvíz esetén a part mentén vékonyabb a jég, néha üreges is lehet, így itt nagyon kell vigyázni.
  2. A beszűkülések és a meleg áramlatok is különösképpen veszélyesek, hiszen ezek is csak elvékonyítják a jeget.
  3. Befagyott folyóvizeken ügyeljünk a hójégre, illetve az üreges jégre is. Míg az előbbi kásának tűnik látszatra, addig utóbbi lehet átlátszó, azonban a jég belsejében jól látható buborékok képződtek. Ez mindig legyen intő jel!
  4. A folyókanyarok külső oldala is veszélyes lehet, szintén a vékony jégréteg miatt, ahogy a sebes folyású és a kőtömbökkel teli szakaszokat is érdemes inkább kerülni.
  5. Először mindig óvatosan lépjünk a jégre, annak érdekében, hogy megállapítsuk homogén, kellően átlátszó-e.
  6. A sűrű hótakaró is kerülendő, hiszen alatta vékony a jég!
  7. Sem a tavakon, sem a nyílt vizeken nem szilárdul meg egyformán a jég, így véletlenül se próbálj meg átkelni rajta!

A biztonságos korcsolyázáshoz 8-10 centiméteres jégtakaró szükséges, azonban 12 centi már nyugalmat jelenthet minden kikapcsolódni vágyónak.

Meghoztuk a kedvedet a szabadtéri korcsolyázáshoz? Te merre indulnál el?