Összeszedtünk Neked néhány ötletet arra, hogy hogyan töltsd szabadidődet télen a friss levegőn, és hogy mi mindenre lehet szükséged hozzá!

Piknikezni télen is lehet!

Akár a kirándulásunk része, akár külön programként szervezzük a közeli parkba, a piknik hidegebb időben is remek szabadtéri lehetőség! A szükséges előkészületekkel és néhány melegebb finomsággal hatalmas élményt nyújthat egy téli (akár havas) piknik is.

Mielőtt nekivágnál, mindenképp győződj meg róla, hogy van-e tűzrakóhely a helyszínen, ahova az eseményt szerveznéd, hiszen a téli pikniknek ez szinte elengedhetetlen része. A tűzrakó egyaránt szolgálhat az ételek és italok, valamint saját tested melegítőhelyéül. Emellett vidd magaddal az összes tűzgyújtáshoz szükséges eszközt is, a gyújtóstól és a gyufától kezdve egyészen a száraz fáig mindent.

Bár piknikezés közben nem nagyon mozog az ember, hogy kimelegedjen, azért a hideg ellen különböző módszerekkel is tudsz védekezni. Az első és legfontosabb ezek közül – mint minden téli kinti program esetében – a megfelelő meleg öltözet viselése. Ezentúl egy téli piknik alkalmával előre gondolnod kell ülőhely biztosítására is, amely lehet kipárnázott túraszék, vagy akár egy szánkó is egy-két pokróccal letakarva. Ne hagyd otthon a plusz takarókat se!

Piknikezni télen is jó!

Kirándulás hidegebb időben

Magyarország a leghidegebb hónapokban is számtalan lehetőséget biztosít a kellemes és látványos túrákra, hiszen egy erdő nem csak ősszel meseszerű! Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mely helyiségeket érdemes meglátogatni télen.

Egy-egy nagyobb séta alkalmával akár érdemes lehet beruházni egy-egy nordic walking botra is, amely tehermentesíti ízületeidet, erősíti izmaidat és javítja állóképességedet. Akár egyedül, akár közösen a családdal és a barátokkal úgy fedezheted fel a környezeted, hogy még a keringési rendszered is megeddzed vele. Sőt, még nordic walking klubba is csatlakozhatsz az újév alkalmával!

Téli vízitúrára fel!

A víz szerelmeseinek télen sem kell lemondaniuk az evezésről vagy az izgalmas vízitúrákról. Többek között például a Hévíz-patakon a Balatonig is le tudtok evezni családoddal vagy barátaiddal, még hidegebb időben is, hiszen a meleg vizű csatorna nem fagy be télen sem. Ajánlott azonban meleg és vízhatlan öltözetet viselni, az úszást pedig jobb nyáron bepótolni.

Továbbá télen is ki lehet próbálni SUP-olni akár családi programként, akár barátokkal, sőt, csapatépítésnek is remek programötlet. A SUP (Stand Up Paddle) magyarul leginkább állószörf vagy állva-evezés, egy teljesen biztonságos, mégis izgalmas tevékenység. A hideg idő ellenére pedig az év első két hónapjában is lehet vezetett túrákon részt venni – természetesen szigorúan a megfelelő öltözetben és felszereléssel, a gyakorlott túravezetők utasításait követve.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Tematikus budapesti városnéző séták

Egyre népszerűbbek Budapesten azok a tematikus séták, amelyek akár a Budapesten kívül élőknek, akár kifejezetten a helyi lakosok számára mutatják meg a főváros egy-egy rejtett oldalát. A Hosszúlépés is egy ilyen vállalkozás, akik azért alakultak, hogy megmutassák Budapest ezernyi arcát, történetét és titkát, és hogy igazi élménnyel gazdagítsák azokat, akik velük tartanak egy sétára. „Mindig találunk új dolgokat, miközben a régit újra felfedezzük.” Kínálatukban pedig télen is találsz izgalmas túrákat, érdemes körülnézni közöttük!

Ha végre leesik a hó…

A tél folyamán leginkább a magasban elterülő vidékeken lehet lehetőséged hófödte tájakon levegőzni. Érdemes ekkor ellátogatni a Mátrába egy családi szánkózásra, vagy kipróbálni a magyar sípályákat, és élvezni a gyönyörű vidéket. Ha pedig végre a fővárost is eléri a havazás, feltétlenül keresd fel a Normafát!

Ha pedig a mínuszok következtében befagynak a tavak, lehetőséged lehet szeretteiddel korcsolyázni egyet! Ne feledd azonban, hogy nagyon elővigyázatosnak kell lenned, hiszen a szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt és egyáltalán nem mozog. Nagyjából 12-15 cm vastag jégréteg esetén biztonságos már csoportosan is ráállni a jégre.

Szánkózz télen Magyarországon

Készen állsz a téli szabadtéri kikapcsolódásra?