Provident
blog

A környezettudatos közlekedés fajtái

A környezettudatos életmód és ezáltal földünk védelme nem áll meg a szelektív hulladékgyűjtésnél. Ha igazán óvni akarod a bolygónkat, akkor a környezettudatos közlekedéssel is megteheted ezt. Mutatjuk hogyan!

 

Változó tendenciák az autóknál

Az új tendenciák szerint a világ autóipara szép lassan az elektromos meghajtású és hibrid járművekre fog átállni. Persze jelenleg is készítenek még benzines autókat, de ezeknek a száma szép lassan csökkenni fog a következő években.

A dízelt pedig már egyre több helyen tiltják ki a városokból, illetve az országokból. Hosszú távon a fenntartható fejlődést, valamint a környezettudatosságot előtérbe helyezve az elektromos autók elterjedése várható.

Az elektromos autóknak jelenleg 5 különböző változat létezik. A tisztán elektromos autó elektromos motorokkal működik, az ehhez szükséges energiát akkumulátorban tárolja, és csak külső forrásból tölthető.

A hibrid autókban ugyan robbanómotor van, de elektromotorok is segítik a hajtást.

A plug-in hibrid kocsik az előző kategóriánál sokkal nagyobb akkumulátorral rendelkeznek, így nagyobb a hangsúly az elektromos fogyasztáson.

A hatótávnövelt elektromos autóban benzinmotor is megtalálható, melynek a célja az áramtermelés.

Végezetül pedig az üzemanyagcellás elektromos autóban egy hidrogéntartály van, ami azt a folyékony hidrogént tárolja, ami az autó működéséhez szükséges.

Az áruk nagyon különböző és rengeteg tulajdonság (márka, típus, méret stb.) kérdése, de városi elektromos autót 5-6 millió forintért lehet már kapni, míg a prémium változatok 20 millió felett indulnak.

Nem csak a közlekedési szokásaid megváltoztatásával védheted a környezetet, ebben a cikkben további tanácsokat adunk földünk óvása érdekében.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Környezettudatos közlekedés - elektromos autók

 

Tömegközlekedés: olcsó és gyors

A BKV havi bérlete 9500 forint, Debreceben pedig a DKV ennél is kedvezőbb árú, 6800 forint. Mindkettő nyilvánvalóan sokkal olcsóbb az elektromos autónál (ráadásul a két legnagyobb városról beszélünk hazánkban), azonban az előnye nem merül ki ennyiben. Természetesen a tisztán elektromos autóhoz képest egy busz (kivéve a troli) szennyezi a környezetet, azonban a villamos és a metró nem. Emellett nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy mennyi embert képes egyszerre elszállítani 1-1 ilyen eszköz. A busz akár 135 fő szállítására alkalmas, a villamos nagyjából 350 embert képes elvinni, míg a metrókon nagyjából 1000 ember utazhat egyszerre. Ez ugyebár azt jelenti, hogy ennyivel is kevesebb autó szennyezi a környezetet, tehát a tömegközlekedési eszközök használata a föld védelmének érdekében is ajánlatos.

Mindemellett sokszor még gyorsabb is a tömegközlekedés, ugyanis a busznak gyakran elkülönített sávja van, a villamost csak a lámpa akadályozza, a metrót pedig még az sem. A dugó tehát kevésbé van jelen, így a gyorsaság mellett az is fontos, hogy legtöbbször az idővel is pontosan lehet számolni, így nincs az ember késés veszélyében.

Végezetül a vonat mellett sem mehetünk el szó nélkül, ugyanis sokszor még Budapesten belül is ez a legjobb tömegközlekedési választás. Vidékre meg pláne! Jóval olcsóbb az autónál, hisz nem kell autópályamatricát venni (és az üzemanyagról sem neked kell gondoskodnod). Itt is lehet jegyet és bérletet vásárolni (ezeknek az ára mind a megtett kilométertől függ), ráadásul a MÁV már azt is ráírja a jegyre, hogy mennyi szén-dioxid kibocsátástól mentetted meg a földet a vonat használatával. A repülőkhöz képest is olcsóbb a vonat és a környezetet is jobban kíméli, így külföldi útnál is ideális választás lehet.

Környezettudatos közlekedés - tömegközlekedés

 

A kerékpározásnál jobb nincs

Ha csakis a környezetvédelem a célod, akkor a biciklizés a nyerő, ugyanis semmilyen más energiát nem használsz fel, csak a sajátodat.

A MOL Bubi tömegközlekedési rendszer immáron 7 éve létezik és szerencsére évről évre bővül, az árak pedig a három, cikkben sorolt lehetőség közül természetesen ennél a leginkább kedvezőek. A Havi bérlet 500 forintba kerül, az évessel pedig 1000 forintot spórolhatunk (5000 Ft az ára). További előnye, hogy a sportos életmódot nem csak a föld, hanem az emberi szervezet is megköszöni.

Megvan persze ennek is a maga hátránya. Egyrészt ember legyen a talpán, aki szakadó esőben, vagy hóesésben igénybe veszi, másrészt nem hagyható ott csak úgy bárhol. Különböző pontjai vannak Budapestnek, ahol rá lehet pattanni a biciklire, és letenni is csak egy ilyen pontnál lehet. Épp ezért inkább hibrid megoldásként lehet ezt számontartani, BKV bérlettel kombinálva tökéletes.

Végezetül pedig lehetőséged van már elektromos rollert is használni. Immáron 3 szolgáltató van jelen hazánkban, mind külön útvonalakat fed le, egységes árakkal (250 forint a feloldási díj, 50 forint a percdíj). Minden említett opcióhoz képest persze a legegészségesebb, leginkább környezet- és pénztárcakímélő megoldás a gyaloglás.

Ha úgy érzed, hogy a közlekedés mellett az öltözködésben is szeretnéd óvni a földet, akkor ezt a fenntartható divatról szóló cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Készen állsz a környezettudatos közlekedésre?