Provident
blog

Környezetvédelmi világnap – tegyünk a környezetünkért!

Tudtad, hogy ma van a környezetvédelmi világnap? Olvasd el cikkünket, amelyből kiderül, mi mindent tehetsz környezetünkért – legyenek azok bármilyen apró cselekedetek!

Június 5. a környezetvédelmi világnap

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1972-ben nyilvánította június 5-t a környezetvédelem világnapjává. Azóta a világnap különböző rendezvényeit minden évben más országban és témakörben tartják.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága a következőképpen fogalmazta meg a világnap létrejöttének okát és legfőbb célját:

„A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra is, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.”
(UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága)

A további célok közé tartozik még a szemét- és hulladékképződés csökkentése, az energiatakarékosságra való ösztönzés, a megújuló természeti források hasznosítása, a helyi erőforrások felhasználása, és a környezetszennyezés megelőzése a fenti eszközök segítségével.

Június 5. Környezetvédelmi világnap

Minden apró cselekedet számít!

“Minden egyes apró cselekedet számít. Mindenki tehet a változásért, minden egyes nap, és minden egyes percben, hogy jobb legyen a világ.”
(Dr. Jane Goodall etológus)

Ahhoz, hogy mindennapjaid során is környezettudatosan élj, elsőként nem kell óriási változtatásokra gondolnod. Ahogyan az idézetben is olvashatod, minden apró cselekedet számít, így például otthonod felújítása során hatalmas eredménye lehet már annak is, ha a hagyományos csapjaidat víztakarékos csapokra és betétekre cseréled le. Ehhez hasonló megoldás lehet még, ha a mindennapok során odafigyelsz a szemét szelektíven való gyűjtésére.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Vásárolj tudatosan!

Vásárlásod során is számos lehetőséged van a környezettudatos szemlélet implementálására: például ha energiatakarékos égőket veszel és szerelsz be otthonodba, ha újrahasznosított és/vagy lebomló csomagolású termékeket választasz a megszokottak helyett, de még az iskolakezdéshez történő bevásárláshoz is tudunk hasznos környezettudatos tippekkel szolgálni.

Emellett, ha igazán környezettudatosan szeretnél élni, akkor ezt a ruháid és a kiegészítőid kiválasztásánál is szem előtt kell tartanod. Az olcsóbb, gyorsan elhasználódó darabok helyett válaszd a minőséget, hiszen így hosszú távon te is tehetsz a fenntartható divatért anélkül, hogy a csinos külsőről lemondanál.

Vásárolj tudatosan - a környezetvédelmi világnap alkalmából

A slow fashion mozgalom is éppen ezt az eszmét támogatja és arra buzdít, hogy tudatosan vásárolj:

  • Kövesd a kevesebb több aranyszabályát: mielőtt vásárolsz, mérlegelj, hogy valóban szükséged van-e arra a cipőre vagy táskára!
  • Ne félj second hand holmikat vásárolni!
  • Hasznosítsd újra régi ruháidat egy kis kreativitással.
  • Legyen saját, egyedi stílusod ahelyett, hogy az aktuális trendeket követed.

KIHÍVÁS – műanyagmentes július: Ha szeretnéd te is támogatni a környezetedet és elősegítenéd azt, hogy sokkal kevesebb felesleges műanyagot használjunk fel júliusban, akkor ezeket a „kihívásokat” éppen neked találták ki! Csatlakozz hozzánk Te is!

Készen állsz egy új környezetbarát szokásra?