Provident
blog

Kötelező olvasmányok, avagy így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

A könyvek szeretete gyerekkorban kezdődik, de sokuknak elmegy a kedve az olvasástól a kötelező olvasmányok miatt. Mit tudsz tenni ez ellen? Segítünk!

 

Miért fontos, hogy a gyerek olvasson

Az olvasás egy gyermek személyiség fejlődésének az egyik legfontosabb eszköze. Gazdagítja a szókincset, fejleszti a fantáziát és szélesíti a látókört, nem utolsó sorban pedig igen élvezetes is tud lenni, ha már egyszer rákapott az olvasásra. Az olvasás továbbá fejleszti a koncentrációt és a kreativitást is.

Nem csak a matekpéldák és feladatok, de az olvasás is fejleszti a logikai készséget: egy történet megértése során a gyermek megtanulja az ok-okozati összefüggéseket, következtetéseket von le és több szempontból vizsgálhatja a dolgokat. Az olvasás révén élesedik a gondolkodása, segít neki indokolni, magyarázni, vagy megérteni mindazt, ami számára ismeretlen.

Kevesen gondolnák elsőre, de a fentiek mellett az olvasás növeli az önértékelést, sőt, segít az alkalmazkodásban is. Hiszen egy-egy új helyzet könnyen eredményezhetnek feszültséget, esetlegesen szorongást a gyerekekben, és ha egy hasonló mesét/történet olvasott, ezen keresztül könnyebben fel tudja dolgozni az eseményt.

„Az olvasás egy elbűvölő álomutazás ismeretlen helyeken, vagy akár a gyerek saját fejében, élvezet, izgalom, amit nagy veszteség lenne kihagyni.”
Borsos Annamária, pszichológus

Így fog olvasni gyermeked!

 

Első lépések az olvasás megszerettetéséhez

Értelemszerűen a szülőknek rengeteg szerepe van egy gyermek olvasásra való nevelésében. Szakértők szerint az olvasásra nevelés a hallott mesével indul, vagyis rengeteget kell felolvasni a kicsiknek, hogy megtapasztalják azt az élményt, amikor saját képzelőerejük segítségével kell megálmodniuk a történetet. Öt-hat éves kortól pedig, ha már ismeri a kicsi a betűket, hasznos lehet a közös hangos felolvasás is, egyrészt az olvasás gyakorlására, másrészt a tapasztalatszerzéshez.

Természetesen nagyon fontos az is, hogy a szülő példát mutasson a könyvek szeretetére. Érdemes tehát neked is elővenned egy-egy regényt a szabadidődben, sőt, tarthattok akár közösen is olvasódélutánokat, amikor kikapcsolódásként mindenki olvashatja a maga kis történetét. Szintén közös programént ajánljuk, hogy menjetek el néha közösen könyvtárba vagy könyvesboltba, és töltsetek el ott hosszabb időt is akár.

Végül nagyon fontos, hogy olyan könyveket/történeteket biztosíts a gyerek számára, amely érdekfeszítők és viszonylag könnyen olvashatók. Ezzel segíted, hogy sikerélménye legyen az olvasással kapcsolatosan. A lényeg tehát, hogy ne kényszerként, kötelességként fogja fel az olvasást, hanem egy felfedezendő, izgalmas dologként tekintsen rá.

 

Alternatív megoldások, ha túl unalmas lenne egy kötelező olvasmány

Mint ahogy azt a cikk első felében kifejtettük, az olvasás egy borzasztóan hasznos és szükségszerű dolog, az alapvető készségeinket és intelligenciánkat fejleszti, erősíti. Sajnos azonban rengeteg gyereknek a kötelező olvasmányok miatt megy el a kedve a könyvektől. Sok-sok vita van ezek körül a történetek körül, pedig a többsége nem rossz, sőt, kifejezetten jó, de gyakran nem a megfelelő korban vagy fejlődési időszakban találkoznak velük gyermekeink, és hamar megunják.

Számos alternatív megoldással találkozhatunk napjaiban arra, hogy hogyan ismerje meg gyermekünk a történetet anélkül, hogy rákényszerítsük az olvasásra és végig szenvedje magát a történeten. Minden megoldás jobb annál, hogy kellemetlen élményként élje meg az olvasást. Érdemes lehet akár közösen feldolgozni, elolvasni egy könyvet, de a rövidítettek választása is jobb döntés, mintsem hogy egyáltalán ne is ismerje meg a történetet gyermekünk. Ugyanilyen jó lehet az is, ha megnézitek a regényből készült filmet – amennyiben készült –, ez is szuper közös élmény lehet akár az egész család számára.

FONTOS: mindezzel nem a kötelező olvasmányok ellen kampányolunk, sőt. Elsőre mindenképp érdemes ösztönözni a kicsit arra, hogy próbálja meg végigolvasni az adott kötelezőt, hiszen sok történet lassabban indul, és lehet, hogy bele fog szeretni. Viszont az elkerülendő, hogy egy életre elmenjen a kedve egyáltalán az olvasástól, így nagyon oda kell figyelni, mit és mikor olvas.

Olvassatok együtt - ebook

 

E-book, a digitális generáció könyve

Érdemes szem előtt tartanod azt is, hogy a napjaink digitális világában felnövő gyerekek szívesebben veszik kézbe az elektronikai eszközöket, mint a könyveket. Éppen emiatt akár egy e-book segítségével is megszerettetheted kicsinyeddel az olvasást! Egyszerűen kezelhető, könnyen hordozható, nem foglal sok helyet és akár több száz könyv is elférhet egy ilyen eszközön, ráadásul környezetkímélő is.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Olvasni jó, kicsiknek és nagyoknak egyaránt!