Provident
blog

Lakásgondok 1 – Ami elromolhat, az el is romlik?

Csőtörés: kevés olyan szót találunk, amitől jobban begörcsölne egy lakástulajdonos gyomra. Igaz azonban az is, hogy sokan hajlamosak rögtön a legrosszabb, a lakhatást azonnal ellehetetlenítő körülményre gondolni. Holott a csőtörés esetében is igaz, hogy a jelek már jóval a krach előtt felfedezhetőek és korai kezeléssel, valamint jó szigeteléssel megelőzhető a nagy baj.

 

Mikor gondoljunk csőtörésre?

Csakúgy, ahogy az emberi csontozaton is jelentkezhetnek alig észrevehető, de veszélyes kis törések, úgy a csövek megrongálódását is sokszor csak másodlagos jelekből lehet kikövetkeztetni. Nehéz például kiszúrni a kicsi víz szivárgásokat a fürdőszobában, viszont érdemes ilyen szemmel is nézni a sarkokat, mert ezekből tudnak aztán kifejlődni a szobát, vagy akár az egész lakást elárasztó szivárgások. A nappaliban vagy a hálóban ennél persze egyszerűbb a helyzet: ha egyik napról a másikra különös vizes plecsnit veszünk észre bárhol a padlón, rögtön cselekedni kell!

 

Nem csak a padlót, a falakat is elérheti a csőtörés. Ha egyszer csak sötét foltot veszünk észre a világos falon a semmiből azt az esetek nagy részében víz-, fűtés- vagy csatornarendszer meghibásodása okozza vagy nálunk, vagy a felső és oldalsó szomszédoknál. Ilyenkor a javítása munkálatok megkezdése mellett érdemes egy páramentesítőt is beszerezni, hogy minimalizálható legyen a fal penészedése.

 

Provident-tipp

A csőtörés nem játék, amint intő jelet veszünk észre, meg kell nézetni szakemberrel és ha beigazolódik a gyanú, el kell kezdeni a javítást. Ezekben az esetekben segít a Provident személyi kölcsöne, amit az Otthoni Szolgáltatás segítségével a lakásodban is el tudsz intézni, hogy aztán hozzá is foghass a javításoknak.

 

A kert sincs biztonságban

Aki családi házban lakik az jól tudja, milyen aprólékos odafigyelést igényel a kert kialakítása, majd fenntartása. Sokan meglepődnek ugyanakkor, amikor megtudják, hogy a csőtörés okozta vízszivárgás ezeket a földes területeket is érinti. A napokig, hetekig fel nem száradó tócsa, sár olyan szivárgásra utal, amit minden bizonnyal az alatta futó vezetékek meghibásodása okoz, nem pedig véletlenül bekapcsolva hagyott öntözők. Nem érdemes halogatni ilyenkor a vízvezetés megszerelését, hiszen hiába tűnhet arányaiban kicsinek az érintett földterület a kertben, jóval nagyobb pusztítást tud végezni a környező élővilágban.

 

Nézz körbe a lakásban most, hogy látsz-e csőtörésre utaló jelet?!