Provident
blog
A legforróbb tippek szaunázáshoz

2018-04-13

Tudatos tippek

A legforróbb tippek szaunázáshoz

Nem kell szégyellni azt, ha forrón szeretjük! A szauna Finnországból indult hódító útjára, és immáron több évtizede népszerű nálunk is. Azonkívül, hogy mértékkel és kellő odafigyeléssel elképesztően hasznos élettani hatásokkal bír, a lelkünk számára is páratlan kikapcsolódást, önfeledt relaxációt biztosíthat. Eláruljuk, mire kell figyelni, hogy gőzös, de mégis felhőtlen élményben legyen részünk!

Finn vagy infra?

Alapvetően két lehetőség közül választhatunk, ha az izzasztó kikapcsolódásra adjuk a fejünket. Az egyik a hagyományos, finn szauna, ahol „kályhával” melegítik fel a levegőt akár 100 C°-ra is, és közben időnként megöntözik a magas hőmérsékletet biztosító lávaköveket (ezt hívják „felöntésnek”). Ez természetesen gőzzel és magas páratartalommal jár, így csak azoknak ajánljuk, akik jól bírják az ilyen típusú terhelést is. Az infraszauna ehhez képest „csak” 45-65 C° körülire fűti fel a kabint, viszont a testhőmérsékletünkre sokkal nagyobb hatással van – ezért használják a sportolók rekreációs célokra is. Itt az infrasugárzó helyettesíti a lávaköveket, melynek leöntése erőteljesen kerülendő, így itt nem kell tartanunk a levegő nedvességtartalma miatt.

Mikor és mennyi időre?

A legfontosabb szabály, hogy figyeljünk oda, és reagáljunk azonnal testünk jelzéseire, ne itt teszteljünk a teherbírásunkat! Bár kiváló méregtelenítő, és a szív- és érrendszeri problémákat is segíthet megelőzni (ám ha már kialakultak, akkor a kabin tiltólistás!),  a szaunázás könnyen rosszulléthez vezethet, ha telehassal, vagy éppen ellenkezőleg, éhgyomorra tesszük ki magunkat az extrém melegnek. A finnek ugyan szeretnek bevinni egy-két korsó sört, de mi inkább az alkoholos italok teljes mellőzését javasolnánk. A klasszikus finn szaunánál egésznapos kikapcsolódást is tervezhetünk, akkor 10-15 perces látogatásokat érdemes tenni a kabinban két fürdőzés között. Az infraszauna szerencsésebb, ha csak rövidebb, félórás távra tervezünk, de itt sem szabad kihagyni a hideg merülőmedencét vagy zuhanyzást, miután kiizzadtuk a felgyülemlett stresszt.

Provident tipp

Az egészsége és a lelki egyensúlya mellett pénzügyeire is gondosan odafigyel? Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól!

Szauna mint közösségi élmény?

Finnországban ez nem is kérdés: kifejezetten udvariatlan visszautasítani egy közös szaunázásra való meghívást. Ott nem jönnek zavarba a meztelenségtől, de azért megértik, ha mások inkább fürdőruhában vagy törölközőben élveznék ezt a kikapcsolódást. Mi is az utóbbi két verziót javasolnánk, különösen akkor, ha nyilvános szaunáról beszélünk – nem is annyira szemérem, inkább a higiénia miatt. Itthon ráadásul a legtöbb kabin egyaránt használható mindkét nem számára, míg Finnországban általában csak a családok esetében szaunáznak együtt a nők és a férfiak. Az infraszauna itt is egy kicsit különbözik hagyományos társától: ajánlatos egy helyben ülve, a lehető legkevesebbet mozogva használni, így inkább a magányos meditációra alkalmas.

Mit vigyek magammal?

Inkább az a kérdés, mit ne: az ékszerek – különös tekintettel a fém darabokra – maradjanak a kabinon kívül, különben akár égési sérüléseket is okozhatnak. A smink lemosása kötelező előírás, hiszen méregteleníteni megyünk, nem szeretnénk festékkel megtölteni a pórusainkat (és a látványról akkor még nem is beszéltünk). A hagyományos finn szaunában nem használnak semmiféle illatosítót, de ha minket megnyugtat, és a többieket sem zavarja, egy kis illóolajjal feldobhatjuk a felöntést, ily módon aromaterápiával egészítjük ki az izzadós relaxációt (ismét hangsúlyozzuk: erre az infraszaunában nincs lehetőség). Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes kipróbálni a finnek által használt nyírfaágat, amit ők ’vasta’ vagy ’vihta’ néven emlegetnek: állítólag rendkívül frissítő, és a bőrnek is jót tesz, ha ezekkel gallyakkal csapkodjuk magunkat szaunázás közben. Magunkkal vihetünk egy kis vizet is, de ha nem szeretjük felmelegedve, akkor a kabinból kilépve azonnal pótoljuk az izzadással elvesztett folyadékot! Finnországban még falatozni is szokás a nyílt lángon vagy a lávakő melegén sült falatkákból, de ezt itthon legfeljebb a kalandvágyó és saját szaunával rendelkező kísérletezőknek javasolnánk.

Ti is imádjátok a szaunát?