Provident
blog

Pénzügyi tippek a karácsonyi időszakra

A karácsonyi kiadások mindenki pénztárcáját megterhelik, éppen ezért érdemes tudatosan belevágni ebbe az időszakba, hogy a családi kassza se kerüljön mínuszba.

Év végi hajrá

Az év vége mindig a nagy elszámolások ideje, amikor nemcsak az életed alakulását, de a pénzügyeidet is mérlegelheted. A december különösen megterhelő hónap, hiszen a karácsonyi készülődés akár a tartalékainkat is felemésztheti.

A pénzügyi tudatosság – melyet az egész évre érdemes kiterjeszteni – egyértelmű hozadéka a családok anyagi helyzetének javulása.

A túlköltekezési kedv, mely főként a fiatal, 25 év alatti generációra jellemző, az újév első néhány hónapjára is rányomhatja bélyegét. A statisztikák szerint a magyar családok közel 40%-a úgy gondolja, többet költ, mint amennyit pénzügyi keretei lehetővé tesznek. Ez a jövedelem 60%-át, megtakarításaik majdnem 50%-át jelenti.

Ajándékozás új elvek szerint

Ahelyett, hogy kétségbeesetten túrnád a webáruházak kínálatát ajándékok után kutatva, helyezd új megvilágításba az ajándékozást. Bevezethettek a családban egy olyan rendszert is, hogy mindenki csak egy családtagot lep meg. A neveket egy kalapba dobjátok, majd húztok, így az is meglepetés lesz, ki kitől kap majd ajándékot.

A leginkább pénztárcabarát ajándékozás, ha megbeszélitek, hogy kizárólag saját készítésű finomságokkal örvendeztetitek meg egymást, így az ünnepi asztal egészen biztosan roskadozni fog az ínycsiklandó sütiktől és kekszektől.

Saját készítésű karácsonyi sütemény

Tervezd meg a pénzügyeidet!

Ha egész évben ügyelsz anyagi helyzetedre és szert teszel némi tartalékra is, akkor a karácsonyi bevásárlás sem fog nagy terhet róni a malacperselyre. Ne várj a változással januárig, hiszen minél előbb lefekteted az új szabályokat, annál gyorsabban számíthatsz pozitív fejleményekre.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A legjobb módja, hogy pénzügyeidet tisztán lásd, ha a bevételeid és kiadásaid alakulásáról folyamatosan leltárt vezetsz, így egy adott hónap végén pontosan látni fogod, mire mennyit költöttél és hol vannak azok a pontok, ahonnan esetleg le tudsz még faragni. Így máris könnyebb lesz lemondanod azokról a költéseidről, amik helyett alternatív, olcsóbb megoldást is találhatsz. Ilyen apróság például, hogy kávézó helyett otthonról, termoszban viszed magaddal a feketét.

Az öngondoskodás a nyugdíjas éveidre való takarékoskodást is magába foglalja. Nyiss akár már most egy olyan kamatozó pénzügyi alapot, ahol megtakarításaid biztonságban lesznek. Bármilyen kis összeggel kezdheted és gyarapíthatod, a lényeg, hogy következetesen és kitartóan hizlald az összeget. Jó érzés lesz tudni, hogy felelősen gondoskodsz a jövődről.

Pénzügyi tervezési tippek karácsonyra

Mik a céljaid?

Milyen terveid vannak az elkövetkezendő 1, 5 vagy 10 évre? Bár elsőre ijesztőnek tűnhet egy egész évtizedet felölelő tervvel előállni, lényeges, hogy lásd magad előtt a célokat. Ha például lakást vagy új autót szeretnél, komolyan el kell szánnod magad a gyűjtésre.

Kérd ki pénzügyi tanácsadó véleményét is, hiszen könnyen lehet, hogy olyan tervvel áll elő, melynek segítségével hamarabb érheted el vágyaidat, mint gondolnád.

Készen állsz pénzügyeid rendezésére?